Avi/ujkelet.live

A háború 297. napja, déli front: A 401. dandár a 162. hadosztály alatt, a dél-gázai Rafahban, az elmúlt nap során megölt számos terroristát közelharcokban és légicsapások irányításával.

A 7. dandár és az ejtőernyősök a 98. hadosztály alatt, a dél-gázai Khan Juneszben, a légierővel együttműködve az elmúlt 24 órában megöltek sok terroristát, köztük olyanokat, akik lövéseket adtak le a csapatokra, valamint terror-infrastruktúrákat semmisítettek meg.

A légierő csapást mért mintegy harmincöt terrorcélpontra a Gázai övezetben, köztük fegyveres terrorsejtekre, katonai épületekre, terror-infrastruktúrákra és becsapdázott épületekre.


Északi front: Rakétákat lőttek ki dél körül Libanonból a Kirjat Smonától délre lévő Gome kereszteződés területére. A szirénák nem aktiválódtak, mivel a rakéták nyílt területeken csapódtak be, sérülés nem történt. A lövedékek tüzeket okoztak, négy tűzoltó csapat dolgozik a lángok megfékezésén.

A Hezbollah hétfőn bejelentette két terroristája halálát, akik egy Izraelnek tulajdonított dróncsapás következtében haltak meg a dél-libanoni Saqra közelében.

Haláluk 383-ra növelte a terrorcsoport halottjainak számát a Gázai övezetben zajló háború kezdete óta.

Ők voltak az első operatívok, akiket likvidált Izrael szombat óta, amikor a terrorcsoport elit Radwan haderejének négy tagját megölték, ami arra késztette a Hezbollahot, hogy halálos rakétatámadást hajtson végre a Golán-fennsíkon fekvő Madzsdal Samsz ellen, tizenkét gyerek és tinédzser halálát okozva.


Joáv Gallant védelmi miniszter hétfőn részvét látogatást tett a gyászoló családoknál Madzsdal Samsz faluban.

„Számomra nincs különbség egy zsidó gyerek között, akit október 7-én Izrael déli részén gyilkoltak meg, és egy drúz között, akit a Golán-fennsíkon gyilkoltak meg. Ez ugyanaz, ők a mi gyerekeink” – mondta Gallant a gyászolóknak.

„Mindent megteszünk a biztonság helyreállítása érdekében, és hogy az élet úgy folytatódjon, ahogy kell. A Hezbollah árat fog fizetni ezért – tetteink fognak beszélni”.


Olimpia: A párizsi olimpián részt vevő izraeli delegáció egy perc néma csenddel tisztelgett az olimpiai faluban a Hezbollah rakétatámadásában megölt tizenkét gyerek és tinédzser előtt.


Fenyegetések: A francia rendőrség nyomozást indított három izraeli sportoló halálos megfenyegetése miatt a párizsi olimpiai játékokon, valamint egy futballmérkőzés során elkövetett antiszemita gyűlölet-bűncselekmények miatt, idézte a The Guardian a párizsi ügyészséget.

A halálos fenyegetésekről Gérald Darmanin belügyminiszter számolt be, a nyomozást pedig a nemzeti internetes gyűlöletellenes szervezet fogja vezetni.

Vizsgálják a lehetséges antiszemita gyűlölet-bűncselekményeket a szombaton Párizsban rendezett Izrael–Paraguay labdarúgó-mérkőzésen, amelyen skandálások és transzparensek foglalkoztak a gázai háborúval.

A Paris Saint Germain stadionban rendezett meccsen „feketébe öltözött, álarcos és palesztin zászlót hordozó szurkolók ‘népirtó olimpia’ feliratú transzparenst bontottak ki, egyikük pedig ‘antiszemita természetű gesztusokat tett’” – áll egy külön közleményben.

Az ügyészség szerint a párizsi olimpia szervezői feljelentést tettek a rendőrségen.

Az AFP riportere szerint a tömegben mintegy 50 úgynevezett „ultra” szurkoló franciául skandált szövegeket Izrael ellen és a gázai háborúról. A francia nyelvű skandálsok között szerepelt az „Izrael-gyilkos” és az „Izrael megöli Palesztina gyermekeit”.

Az izraeli himnuszt a tömeg egy része kifütyülte. Néhány izraeli szurkoló a stadionban azt skandálta, hogy „engedjék szabadon a túszokat”.

Az ügyészség közleménye szerint a szurkolók ellen fajgyűlöletre való felbujtás miatt is vádat emelhetnek.

Az ügyészség továbbá közölte, hogy a kiberbűnözés elleni tisztviselők a sportolók személyes adatainak pénteki közösségi oldalakon való közzétételét is vizsgálják, és törekednek azok eltávolítására.

A közösségi médiában kiszivárogtatták az izraeli sportolók személyes adatait, beleértve vérvizsgálati eredményeket és bejelentkezési adatokat.

A 88 izraeli olimpikont éjjel-nappal védik a francia biztonsági szolgálatok, és a Sabak testőrei.

The post Déli és északi front, fenyegetések az olimpián first appeared on Új Kelet Live.