ujkeletlive

Készültség északon – a Madzsdal Samsz támadásra erős izraeli válasz várható, ami pár napig elhúzódó komolyabb háborús konfliktust fog eredményezni

Több mint három órás megbeszélést követően a Miniszterelnöki Hivatal tegnap este közölte, hogy a biztonsági kabinet tagjai felhatalmazták Binjámin Netanjahu miniszterelnököt és Joáv Gallant védelmi minisztert, hogy döntsenek a Madzsdal-samszi gyerekmészárlás miatt a Hezbollah terrorszervezet elleni tervezett válaszlépés módjáról illetve időzítéséről.

A héber médiában nyilatkozó források szerint Betzalel Szmotrich pénzügy, és Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter tartózkodtak a szavazáson Netanjahu és Gallant felhatalmazásáról, mivel korábbi nyilatkozataiknak megfelelően a Hezbollah szombati támadására, és általában az északi frontra való tekintettel széleskörű libanoni inváziót tartanak az egyetlen célravezető megoldásnak.

A Ynet hírportálnak nyilatkozó biztonsági forrás elmondása szerint a döntéshozóknak elsősorban azzal kell tisztában lenniük, hogy milyen célt akarnak elérni, mert „egyrészt olyan választ kell adnod, amilyet eddig nem, másrészt viszont nem vagy meggyőződve arról, hogy most háborúba lépni okos lépés lenne,” – hozzátéve azt is, miszerint „nem vezetheted le lépéseidet abból, hogy nem lesz háború, mert a dolgok bonyolódhatnak.”

Ugyanakkor, egy másik magas rangú izraeli tisztviselő úgy vélekedett, hogy bár a válasz súlyos lesz, de nem fog az egész régióra kiterjedő háborút kirobbantani, megjegyezve, hogy mindezzel együtt számolni kell azzal is, hogy az izraeli támadás várhatóan a szokásosnál hevesebb reakciót fog eredményezni a Hezbollah részéről.

A kabinetülésen a miniszterelnök, utalva a tel-avivi dróntámadást követő múlt heti jemeni húszik elleni megtorlócsapásra, amit egyeztetés nélküli gyors jóváhagyás előzött meg, ezúttal lehetőséget adott a kabinet minisztereinek véleményük kifejtésére. A megbeszélés előtt – washingtoni útjáról visszatérve, Netanjahu először a biztonsági rendszer magas rangú tisztviselőivel egyeztetett, különös tekintettel az izraeli válaszlehetőségeket illetően. 

Izraelre kettős nyomás nehezedik, egyrészt a szombati brutális Hezbollah-rakétázás következtében meggyilkolt 12 gyerek, a sebesültek és a drúz közösséggel együtt az egész országot megrázó támadásra szükséges megtorlócsapás, másrészt a nemzetközi diplomáciai aggodalmakat illetően, egy esetleges túlméretezett válasz esetén az egész régiót magával rántó háború miatt.

Magasrangú források korábban úgy vélték, hogy a kabinet valószínűleg jóváhagy egy kemény, de olyan mértékű választ, amely nem fog a konfliktus eszkalálódásához vezetni, végül a miniszterelnök és a védelmi miniszter felhatalmazása mellett döntöttek.

Ha civil áldozatok lesznek, vagy Bejrútot és külvárosait támadják, azt nem fogjuk korlátozott válasznak tekinteni,” – közölte az Al-Dzsazíra csatornának nyilatkozó Eliasz Abu Sza’ab, a libanoni parlament alelnöke.

Ami a lehetséges megtoroló lépéseket illeti, Izrael számos libanoni célpont közül választhat, mint például olyan stratégiai fegyverraktárak, ahol precíziós rakétákat tárolnak, de a síita terrorszervezet további vezetőinek likvidálása is elképzelhető. Emellett az izraeli hadsereg új és szimbolikus helyszínt is választhat, például Beirutot – amire Abu Sza’ab is utalt, ahol a Hezbollah jelentős polgári területek felett gyakorol ellenőrzést, mint a központi tengeri kikötő.

A jelenleg már nem működő hadikabinet volt minisztere, az ellenzéki Beni Gantz szintén erős katonai csapásra szólított fel.

Izraelnek reagálnia kell erre az incidensre, átfogó cselekvési tervvel kell rendelkeznie. Lehetséges Libanonra erős csapást mérni, és szétszakítani. A hadsereg készen áll, feltételezem, hogy ezt fogjuk majd látni,” – nyilatkozta Gantz tegnap este a 12-es csatornának. Emellett, hangsúlyozta, hogy – „Izraelnek reagálnia kell, de amire még nagyobb szükség van, az egy teljes stratégiai terv. Netanjahu nem játszhat tovább az idővel. Az idő csak problémákat hoz, és ami most történik, az nem folytatódhat tovább. A hadsereg határozottan és folyamatosan támadni fogja a Hezbollahot, és a libanoni államhoz tartozó célpontokat, ha szükséges. Nem engedhetjük, hogy ez így folytatódjon.”

A volt védelmi miniszter hangsúlyozta, hogy „a háború tovább halad, néhány hónappal ezelőtt azt mondtuk, hogy maximalizáltuk az elért eredményeket, és ezeket az erőfeszítéseket északon is be kell  vezetnünk, emelett diplomáciai nyomást kell gyakorolnunk. Az izraeli belső front további csapásoknak lehet kitéve, ez biztosan nem lesz könnyű, de Izraelnek erősnek kell lennie, nincs más választás, mivel úgy gondolom, hogy a jelenlegi helyzet nem folytatódhat,” – tette hozzá.

Diplomácia, és aggodalmak

A Fehér Ház tegnap egyértelművé tette, miszerint Madzsdal Samsz elleni rakétatámadás elkövetője a Hezbollah terrorszervezet. Emellett, washingtoni tisztviselők folyamatos megbeszéléseket folytatnak izraeli és libanoni magasrangú illetékesekkel a várható károk minimalizálása érdekében. Washington, úgy véli amennyiben Izrael a szombati brutális Hezbollah-támadásra válaszul a terrorszervezet bejrúti célpontjait veszi célba,”a helyzet valószínűleg kicsúszik az irányítás alól.”

Antony Blinken amerikai külügyminiszter tegnapi nyilatkozata szerint az Egyesült Államok „támogatja Izrael jogát, hogy megvédje magát a terrortámadások ellen,” emellett reményét fejezte ki, hogy sikerül tűzszünetet elérni Gázában, ami szerinte lehetőséget teremt a tartós nyugalom visszaállítására az északi határon.

Szombaton Biden elnök főtanácsadója, Amos Hochstein megbeszélést folytatott Gallanttal, miközben hangsúlyozta, hogy Izraelnek joga van megvédeni magát a Hezbollah ellen, ugyanakkor aggodalmának adott hangot, mondván a hadsereg Bejrút elleni lehetséges megtorlócsapása potenciális vörös vonal a Hezbollah számára, és válaszul valószínűleg nehéz rakétákat fog kilőni izraeli célpontokra, ami további eszkalálódáshoz vezet.

Adrienne Watson, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője vasárnapi nyilatkozatában megerősítette, hogy a Golán-fennsíkon elkövetett támadást, bár a terrorszervezet tagadja, de a libanoni Hezbollah hajtotta végre.

„Az ő rakétájuk volt, és egy általuk ellenőrzött területről indították. Ezt egyetemesen el kell ítélni,” – mondta.
Watson, majd hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok támogatja Izraelt „minden Irán által támogatott fenyegetéssel szemben, beleértve a Hezbollahot is,” majd hozzátette, miszerint a Biden-kormányzat egy olyan diplomáciai megoldást szeretne elérni az izraeli-libanoni határ mentén, „amely egyszer s mindenkorra véget vet a támadásoknak, és lehetővé teszi, hogy a határ mindkét oldalán élő polgárok biztonságban visszatérhessenek otthonaikba.”

Ami biztos, a következő napokban az izraeli hadsereg az eddigieknél erőteljesebb támadást fog indítani a Hezbollah-célpontok ellen, ami azonkívül, hogy a terrorszervezetet újabb támadásokra fogja késztetni, valószínűleg befagyasztja, de mindenképpen késleltetni fogja a gázai túsz és tűzszüneti megállapodásról szóló tárgyalásokat,

David Barnea izraeli kémfőnök vasárnap Rómában találkozott Bill Burns CIA igazgatóval, Mohammed Bin Abdul Rahman al-Thani katari miniszterelnökkel és Abbász Kamel az egyiptomi titkosszolgálat vezetőjével, a frissített izraeli javaslat megvitatása végett. Barnea időközben már visszatért Izraelbe, „a tárgyalásokat a főbb kérdésekről a következő napokban folytatni fogják,” – közölte a Miniszterelnöki Hivatal részletek említése nélkül.

The post Készültség északon és Bejrútban – folyamatban a Madzsdal-samszi gyerekmészárlást megtorló izraeli válasz first appeared on Új Kelet Live.