Avi/ujkelet.live

A háború 299. napja, emlékeztető: A Hamász terrorszervezet reggel hivatalosan bejelentette, hogy Iránban likvidálták a szervezet politikai szárnyának vezetőjét, Iszmail Hanijét.

Az iráni média szerint a merénylet hajnali 2 körül történt Teherán északi részén. Egy iráni forrás azt nyilatkozta a libanoni al-Mayadeen csatornának, hogy a Hamász vezetőjét megölő rakétát egy másik országból lőtték ki, nem pedig Irán belsejéből. Az Amwaj ezzel szemben egy magas rangú forrásra hivatkozva, aki részt vett Irán Legfelsőbb Nemzetbiztonsági Tanácsa rendkívüli ülésén, azt állította, hogy felmerül a gyanú, hogy Hanije első biztonsági gyűrűjének, nevezetesen palesztin testőreinek köze lehetett a likvidáláshoz. A forrás szerint Teherán előzetes értékelése szerint Hanije biztonsági csapatának tippje nyomán egy kis quadkoptert használtak a merényletez.

A katari Al-Arabi Al-Jadid hamászos forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy Hanije és az őt kísérő küldöttség a Forradalmi Gárda egyik vendégházában szállt meg Teherán északi részén. A Palesztin Iszlám Dzsihád terrorszervezet vezetője, Zijád Nahala és delegációja is ugyanabban az épületben szállt meg, egy másik emeleten.

Izrael hivatalosan még nem vállalta magára a neki tulajdonított likvidálást.


Mi lesz a tárgyalásokkal: A Hamásszal folytatott tárgyalási erőfeszítéseket ismerő források szerdán a következőket közölték: ,,Jelenleg úgy értékelik, hogy az első szakaszban Hanije likvidálása hatással lesz a tárgyalásokra, mivel jelentős szerepet játszott bennük. Mindez akkor történik, amikor a Hamász hivatalos válaszára várunk az Izrael által adott válaszra. Később a dolgok változhatnak, és a katari tárgyalások lebonyolításánál szükség lesz egy másik Hamász-tisztviselőre”.

A katari miniszterelnök mindeközben kétségbe vonta Izrael komolyságát a túszok szabadulását lehetővé tevő tűzszüneti megállapodás megkötése kapcsán.

„A politikai merényletek és a civilek folyamatos célba vétele Gázában, miközben a tárgyalások folytatódnak, felvetik a kérdést, hogyan lehet sikeres a közvetítés, amikor az egyik fél meggyilkolja a másik oldalon lévő tárgyalót?” – írta Mohammed bin Abdulrahman bin Jassim Al Thani sejk X-en. „A békéhez komoly partnerekre van szükség, és globális álláspontra van szükség az emberi élet semmibe vétele ellen.”


Ki lesz az utód: A reggeli órák óta lázas viták folynak a Hamász élén Hanije utódjának személyéről. A részleteket ismerő palesztin források a KAN közszolgálati műsorszolgáltatónak azt nyilatkozták, hogy a nagy esélyes, akit úgy tűnik, ideiglenesen kineveznek a posztra, Khaled Masal.

Masal jelenleg a Hamász külhoni vezetésének tagja. A posztot ideiglenesen töltetik be, a szervezet 2025-re tervezett vezetőválasztásáig. Masal 1996 és 2017-ig volt a Hamász politikai szárnyának vezetője.

1997. szeptember 25-én a Moszad megkísérelte meggyilkolni Masalt Ammánban, Jordánia fővárosában. Bővebben itt.


Visszhang: A Hamász katonai szárnya szerdán közölte, hogy Hanije teheráni meggyilkolása ,,új dimenziókba emeli a csatát”, és komoly következményekkel jár.

A likvidálás megbosszulása ,,Teherán kötelessége”, mert az iráni fővárosban történt, mondta Ali Hámenei iráni legfelsőbb vezető szerdán, megjegyezve, Izrael maga biztosította az alapot ,,a szigorú büntetésre”.

A Hamász-vezér teheráni meggyilkolására „kemény és fájdalmas válasszal fog szembesülni” – áll az iráni Forradalmi Gárda közleményében. „Irán és az ellenállási front reagálni fog erre a bűncselekményre” – teszi hozzá a közlemény, Teherán Közel-Keleten lévő meghatalmazottjaira utalva.

A New York Times egyik riportere reggel X-en arról számolt be, hogy az iráni tisztségviselők ,,teljes sokkban” vannak Hanije megölése miatt. A források szerint a gyilkosság ,,hatalmas csapás Irán hírnevére” akkor, amikor az ország hatalmat próbál mutatni a térségben.


Mindeközben: Izrael megerősítette a biztonsági intézkedéseket diplomáciai képviseletein világszerte Hanije megölése után, jelentette a Ynet. A zsidó intézményekben is fokozták a biztonságot szerte a világon.

Izrael Hanije mellett tegnap este Bejrútban likvidálta Fuad Sukrot, más néven Szajid Muhszant, a Hezbollah rangsorában másodikat, Hasszán Naszrallah vezető tanácsadóját. A hadsereg szerint Sukr volt a felelős többek között a tizenkét gyerek halálát okozó szombati rakétatámadásért Madzsdal Samszban.

Tegnap este a KAN haditudósítója, Roy Saron X-en megjegyezte: ,,A fontos bejrúti támadás végén Izrael államra feszültség nehezedik, hogy a Hezbollah Tel-Avivra vagy Haifára, vagy ‘csak’ Galileára küld rakétákat.”

Ziad Makary információs miniszter szerint Libanon arra számít, hogy a Hezbollah megtorolja Sukr likvidálását, és a kormány diplomáciai erőfeszítéseket tesz a feszültségek csillapítására.

Makary a likvidálás megvitatásáról tartott kormányülés után beszédében azt mondta, hogy a kabinet aggódik amiatt, hogy a helyzet tovább romolhat.

Joáv Gallant védelmi miniszter azt mondta délben egy Nyíl nagy hatótávolságú rakétavédelmi ütegénél állomásozó csapatoknak: ,,Az, hogy azt csináljátok, amit csináltok, megadjátok a hátteret nekünk ahhoz, hogy azt tegyük, amit tennünk kell, és amiről döntenünk kell. A tegnap esti bejrúti művelet célzott, magas színvonalú és korlátozott volt. Nem akarunk háborút, de minden lehetőségre felkészülünk és ezen belül nektek is rendesen fel kell készülnötök, mi pedig minden felettetek álló szinten végezzük a dolgunkat”. Mint látható, Gallant nem említette Hanijét.

Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter kedden kijelentette, hisz a konfliktus diplomáciai úton való csillapításában, ugyanakkor világossá tette: „Ha Izraelt megtámadják, igen, mi… segíteni fogunk Izraelnek megvédeni magát. Ez a kezdetektől fogva világos volt”.

Gallant és Austin reggel telefonon beszéltek, mely során, utóbbi hivatala szerint, ,,beszéltek Izrael válaszáról a libanoni Hezbollah július 27-i, Izrael elleni támadására, amelyben tizenkét ártatlan civil, többségében gyerekek haltak meg. Megvitatták azokat a fenyegetéseket, amelyeket számos Irán által támogatott terrorista csoport, köztük a libanoni Hezbollah jelent Izraelre. Austin védelmi miniszter megerősítette megingathatatlan elkötelezettségét Izrael biztonsága és az önvédelemhez való joga mellett. Megvitatták továbbá az olyan diplomáciai megoldás elérésére irányuló folyamatban lévő erőfeszítéseket is, amely lehetővé teszi az izraeli-libanoni határ mindkét oldalán élő polgárok számára, hogy biztonságosan visszatérhessenek otthonaikba”.

Binjámin Netanjahu miniszterelnök délben helyzetértékelést tartott a védelmi és biztonsági szervezetek vezetőivel. A kabinet délután 4-kor összeül a hadsereg tel-avivi főhadiszállásán.

Az izraeli hadsereg reggel közölte, hogy nincs változás a polgároknak szóló utasításokat illetően, jelenleg helyzetértékelés zajlik, ha változás lenne, azt jelezni fogják.

The post Ki váltja Hanijét és Izrael készültségben first appeared on Új Kelet Live.