ujkeletlive

Hanije likvidálását követően Irán támadást fog indítani Izrael ellen – a kérdés hogyan és milyen mértékben  

Irán legfelsőbb vezetője, Ali Hamenei ajatollah Izrael közvetlen támadását ígéri válaszul, a Hamász politikai szárnyának vezetője, Iszmail Hanije teheráni likvidálására, – közölte tegnap esti riportjában a New York Times.

A jelentés három iráni (köztük két Forradalmi Gárda-tag) forrást idézett, miszerint Hamenei a közvetlen támadásra vonatkozó utasítást tegnap reggel, a merénylet után összehívott Nemzetbiztonsági Tanács sürgősségi ülésén adta ki, azt viszont nem tudni, hogy pontosan milyen mértékű és jellegű válaszlépésre lehet számítani.

Idén áprilisban a gárda legmagasabb rangú tisztviselője, Mohammad Reza Zahedi damaszkuszi kiiktatását követően, Teherán széles körű támadást indított  Izrael ellen, amelyet a szövetségesek támogatásával sikerült hárítani. A Times szerint nem világos, hogy ezúttal is hasonló válaszra készülnek, megjegyezve azt is, miszerint iráni tisztviselők egy kombinált támadást fontolgatnak, amely rakéták és drónok indítását is magában foglalná katonai célpontok ellen Tel Aviv vagy Haifa közelében. Az újságnak nyilatkozó források szerint igyekezni fognak elkerülni a polgári célpontok veszélyeztetését, miközben összehangolt támadást kezdeményeznek Irán szíriai, jemeni és iraki megbízottai révén. Ilymódon Hamenei utasította az iráni hadsereget és a Forradalmi Gárdát, hogy készítsenek terveket mind a támadást, mind a védelmet illetően, arra az esetre, ha háború törne ki, és Izrael vagy az Egyesült Államok megtámadná Iránt.

Hanije likvidálása utáni nyilatkozatban, Hamenei eleve kilátásba helyezte a megtorlócsapást, mondván -„ezzel az akcióval a bűnöző és terrorista cionista rezsim előkészítette a terepet a kemény büntetésre, és kötelességünknek tartjuk, hogy bosszút álljunk az iráni Iszlám Köztársaság területén mártírhalált halt véréért,” – közölte, utalva Hanije az ország területén történt likvidálására.

A lehetséges iráni támadással számolva, számos magasrangú izraeli tisztviselő figyelmeztetett, élükön Binjámin Netanjahu miniszterelnökkel. Anélkül, hogy közvetlenül utalt volna a teheráni merényletre – amelyért Izrael nem vállalta a felelősséget, Netanjahu azt mondta, hogy kihívásokkal teli napok várnak az országra, de Izrael „bármilyen forgatókönyvre” felkészült.

Koncentráltan és eltökélten fogunk állni minden fenyegetéssel szemben. Izrael súlyos árat fog fizetni bármilyen irányból érkező, minden ellenünk irányuló agresszióért,” – tette hozzá Hanije nevét nem említve, de Fuad Sukr – más néven Szajid Muhszan, a Hezbollah rangsorában második, Hasszán Naszrallah vezető tanácsadójának tegnapi likvidálását részletesen megemlítette.

Jichák Herzog elnök egy tegnapi beszédében arra kérte az izraelieket, hogy „mutassanak felelősséget, illetve tartsák be az utasításokat és parancsokat.”

Az elnök a Sa’alvim kibucban, a gázai harcok során megölt katonák tiszteletére tartott megemlékezésen hívta fel a figyelmet arra, miszerint „ellenségeink újra és újra támadnak minket minden irányból, miközben erőink erőteljesen visszavágnak. Közelről és távolról ellenségeink jól értik, hogy mi bármikor, bárhol és bárhogyan megvédjük polgárainkat. Nem akartunk és nem is fogunk háborúra törekedni, de fel kell készülnünk, hazai fronton is. A harcoknak még nincs vége, a biztonsági kihívások továbbra is különböző frontokról fognak érkezni,” – tette hozzá, Hanije illetve Sukr nevének említése nélkül.

Készenléti helyzetegyelőre polgári korlátozások nélkül

Nincs változás a Polgárvédelmi Parancsnokság utasításaiban, így a polgári élet a határokon belül, illetve a Ben Gurion nemzetközi repülőtéren, és az ország központjában korlátozások nélkül, változatlanul folytatódik, ami arra utalhat, hogy az iráni szándékokat figyelembe véve az izraeli hadsereg úgy véli, a lehetséges célpontok elsősorban katonai jellegűek lesznek, ilymódon elegendő idő áll rendelkezésre a lakosság tájékoztatására a védett helyekre való húzódásra, vagy a tömeges rendezvények elkerülésére.

Ugyanakkor, az északi feszültségek és a Hezbollah válaszának előkészületei közepette, a polgárvédelmi irányelvek alapján leállították a Strauss akkói jégkrémgyártó üzemének működését, – jelentette a Ynet. A működéshez szükséges ammóniagáz tartályokkal rendelkező akkói zárlat mellett, más üzemeket is arra utasítottak, hogy ürítsék ki és szállítsák el robbanásveszélyes gáztartályaikat, mivel közveszélyessé válhatnak, amennyiben találat érné őket egy lehetséges támadás esetén.

A polgárvédelem irányelvei alapján jelenleg leállítjuk a Strauss jégkrémgyár működését Akkóban,” – közölte a tulajdonos Unilever, mivel a gyár ammónia használata nélkül nem tud működni, lévén fontos eleme a termelés rendszereinek és fagyasztóinak hűtésében. A gyár illetékesei úgy vélik, hogy néhány napig tartó leállás nem idéz elő jégkrémhiányt, mivel a vállalat elegendő készletet előregyárt a nyári hónapokra.

Nemzetközi járatok

A várható többfrontos iráni támadásra való hivatkozással a United Airlines, a Delta Airlines és a British Airways csütörtöktől felfüggeszti Izraelbe irányuló járatait. A heti 14 járatot üzemeltető United Airlines értesítette ügyfeleit a következő napokra vonatkozó járatok törléséről, a Delta hasonlóképpen bejelentette a következő 48 órára vonatkozó járattörléseket. A British Airways szintén leállította járatait, egyelőre azonban nem tudni, hogy a felfüggesztés meddig érvényes. Az összes érintett járat Larnacában fog leszállni, és nem repül tovább Tel-Avivba.

The post Készenlét – Hamenei közvetlen támadást rendelt el Izrael ellen first appeared on Új Kelet Live.