Avi/ujkelet.live

A háború 302. napja, déli front: Izraeli vadászgépek a hírszerzési szervezetek irányításával csapást mértek a Hamász terroristáira egy parancsnoki és irányító központként használt létesítményben, mely eredetileg iskolaként szolgált Gázavárosban.

A Hamász terroristái a Hamama Iskolát a Radwan sejk negyedben az övezetben bevetett izraeli erők elleni támadások megtervezésére és végrehajtására használták.

A létesítmény továbbá fegyverek gyártására és tárolására is szolgált, valamint az azokkal való gyakorlatozásra, az izraeli erők megtámadása előtt.

A palesztin média tizenöt halottról számolt be.

Az izraeli hadsereg hangsúlyozta, hogy a támadás előtt számos intézkedést tett, hogy csökkentse a civilek bántódásának kockázatát, beleértve a légi megfigyelést és precíziós lőszerek használatát.


A leleplezés folytatása: Az izraeli hadsereg nyilvánosságra hozott egy 2021-es Hamász-dokumentumot, mely bizonyítja, hogy az Al-Dzsazíra riportere, Iszmail Algul a terrorszervezet Nukba erejének tagja volt.

Az október 7-i mészárlásban való részvétele mellett Algul más terroristákat instrukciókkal látott el, hogyan kell filmezni és terjeszteni az izraeli csapatok elleni támadásokról készült videókat.

Algult dróncsapással likvidálták szerdán Gázavárosban az Al-Dzsazíra operatőrével, Ramy El-Rifyvel.

A dokumentum, amelyet a csapatok a Gázai övezetben lefoglalt Hamász számítógépeiből nyertek ki, a terrorcsoport katonai szárnyának több ezer operatívjának adatait tartalmazta.

A dokumentum szerint 2021-től Algul a Hamász Gázaváros Dandárjanak mérnöke volt.

,,Annak ellenére, hogy a Hamász és az Al-Dzsazíra hamis kísérletet tett Algul újságíróként való bemutatására, Algul aktív terrorista volt a Hamász terrorszervezetben” – jegyezte meg a hadsereg.


Északi front: Izraeli vadászgépek jelentős légicsapásokat hajtottak végre az éjszaka, a Hezbollah terrorszervezet terror-infrastruktúráit és katonai épületeit támadva a dél-libanoni Tajr Harfában és Kafr Kilában.

Továbbá tanktűzzel támadtak terror-infrastruktúrát Rab al-Thalatine-ben.

A délutáni órákban számos rakétaindítást azonosítottak Libanonból Felső- és Nyugat-Galileára. Egy rakéta Avivimban csapódott be, sérülés nem történt. A hadsereg válaszul ágyúzta a rakétaindítások forrásait a fenyegetések elhárítása érdekében tett támadások mellett.

Este páncéltörő rakéta csapódott egy oktatási épületbe Metulában. Sérülés nem történt.


Utódlási gondban: A Hezbollah terrorszervezetben parancsnoki válság van kibontakozóban a szervezet vezérkari főnökének, Fuad Sukr keddi likvidálását követően, jelentette tegnap a KAN közszolgálati műsorszolgáltató. Két elődjét szintén likvidálta Izrael.

A terrorszervezet vezetőjének, Hasszán Naszrallahnak az a nagy problémája, hogy eltűnik a veterán parancsnokgeneráció, és nehezen fog találni valakit, a Sukr helyébe léphet, aki elődje 2016-os likvidálása óta volt a poszton.

Sukr halála után a hierarchia szerint két fontos szereplő lépne előre: Ali Karki a Déli Front parancsnoka és Ibrahim Akil a hadműveleti szervezet vezetője, aki jobban részt vesz a Radwan haderő irányításában. De Naszrallahnak szüksége van rájuk jelenlegi posztjukon, a Naszr, Aziz és Radwan egységek veterán parancsnokainak likvidálása után, akik alájuk voltak rendelve, és űrt hagytak maguk után.

A valóságban Naszrallah lehetőségei zsugorodnak a téren. A szervezetben vannak olyan veterán katonai személyiségek, mint Talal Hamia, aki külföldi terrortámadásokért volt felelős, és Hadzs Khalil Harb, akinek a nevét a libanoni-izraeli határon zajló csempészet kapcsán említették, de ők kevésbé kötődnek a háború menedzseléséhez. Naszrallah Sukr temetésén próbálta elbagatelizálni a helyzetet, mondván, likvidálása nem árt a szervezet irányításának, de a gyakorlatban nagy fejfájást okoz számára.


Júdea és Szamária: Erőszakos zavargásokra került sor szombaton a palesztin Mughajir falu közelében. A médiának nyilatkozó biztonsági forrás szerint mintegy húsz álarcos izraeli szélsőséges ment le a faluba, kövekkel dobálta a palesztinokat, és több helyen tüzet gyújtott. Körülbelül harminc palesztin dobálta az izraelieket kövekkel. A helyszínre vezényelt katonai erők tüzet nyitottak. Egy palesztin lőtt sérülést szenvedett.

Szurif palesztin falu közelében szintén erőszakos zavargásokról számoltak be az elmúlt néhány órában körülbelül húsz izraeli szélsőséges és körülbelül húsz palesztin között.


Forrósodik a helyzet: Az Egyesült Államok libanoni nagykövetsége arra kérte szombaton állampolgárait, hogy „bármilyen jeggyel” hagyják el Libanont, az Izrael és a Hezbollah közötti teljes háborútól és egy szélesebb körű regionális konfliktustól való félelem közepette.

A járatok felfüggesztése és törlése ellenére „a Libanont elhagyó kereskedelmi szállítási lehetőségek továbbra is rendelkezésre állnak” – áll a nagykövetség közleményében. „Arra biztatjuk azokat, akik szeretnének távozni Libanonból, hogy vegyenek meg bármilyen elérhető jegyet, még akkor is, ha az adott járat nem indul azonnal, vagy nem követi a célállomás útvonalát.”

Az Egyesült Királyság kormánya szintén sürgette állampolgárait, hogy haladéktalanul hagyják el Libanont.

,,Nagy a feszültség, és a helyzet gyorsan romolhat” – mondta David Lammy brit külügyminiszter nyilatkozatában. „Miközben éjjel-nappal azon dolgozunk, hogy megerősítsük konzuli jelenlétünket Libanonban, az ottani brit állampolgárokhoz intézett üzenetem egyértelmű: távozzatok most.”


Fenyegetés: Az iráni Forradalmi Gárda szombaton közölte, hogy a Hamász politikai szárnyának vezetőjét, Iszmail Hanijét szerdán Teheránban egy rövid hatótávolságú, körülbelül 7 kg-os robbanófejű lövedék ölte meg.

Teherán bosszúja a támadásért ,,súlyos lesz, és a megfelelő időben, helyen és módon fog megtörténni” – áll a nyilatkozatban, amely Izraelt – ,,a kalandvágyó és terrorista cionista rezsimet” – okolja a haláláért.


Ezzel szemben: A Telegraph riportja szerint a Moszad iráni biztonsági ügynököket toborzott, hogy helyezzenek el robbanóeszközöket a teheráni vendégházban, ahol Hanije tartózkodott.

Az eredeti terv szerint Hanije likvidálására májusban került volna sor, amikor Teheránban járt Ebrahim Raiszi elnök temetésén, de két iráni tisztviselő azt nyilatkozta az újságnak, hogy az akciót lefújták az épületben tartózkodó nagyszámú ember és a kudarc nagy valószínűsége miatt.

A brit napilap szerint az ügynökök ennek ellenére elhelyezték a robbanószerkezeteket a létesítmény három helyiségében, majd később elhagyták Iránt. Állítólag külföldről robbantották fel a bombákat.

„Most már biztosak abban, hogy a Moszad az Anszar al-Mahdi biztonsági egységből bérelt fel ügynököket” – mondta az újságnak a Forradalmi Gárda egyik tisztviselője, utalva a magas rangú tisztviselők védelmével megbízott egységre.

Egy másik forradalmi gárdás közölte: ,,Ez megalázó Iránnak és hatalmas biztonsági kudarc.”

https://anchor.fm/s/51fceecc/podcast/rss

The post Támadások a frontokon, Hanije és forrósodó helyzet first appeared on Új Kelet Live.