Avi/ujkelet.live

A háború 303. napja, déli front: Öt rakétát lőttek ki délben a Gázai övezet déli részéről, Khan Juneszből Sfela régió felé. A KAN közszolgálati műsorszolgáltató szerint négyet elfogtak a légvédelmi rendszerek.

Az egyik rakéta Bitzaron közelében a landolás következtében tüzet okozott, a tűzoltóknak sikerült eloltani a lángokat.

Az asdodi polgármester elrendelte a köztéri óvóhelyek megnyitását.

Likvidálás: Az izraeli hadsereg vasárnap közölte, hogy a hírszerző szolgálatok irányításával drónnal, precíziós lőszert használva, likvidálta a héten Nuszeiratban Iszmail Nofelt, a Hamász terroristáját. Nofel az Izraelt célzó rakétatámadásokért felelt és részt vett az október 7-i mészárlásban.

Továbbá az éjszaka Deir al-Balachban légicsapásal megölték a Hamász egyik terroristáját, aki terrortevékenységeket folytatott. A támadás során másodlagos robbanásokat észleltek, ami fegyverek jelenlétére utalt a területen.

  • Mindeközben a 252. hadosztály csapatai a Gázai övezet középső részén az elmúlt nap során légicsapások irányításával megöltek számos terroristát, akik veszélyt jelentettek a terepen lévő erőkre, és lerombolták a Hamász egyik fegyverraktárát.
  • A 162. hadosztály erői a dél-gázai Rafahban szintén a légierővel együttműködve megöltek számos terroristát és terror-infrastruktúrákat semmisítettek meg.
  • A légierő az elmúlt 24 órában mintegy ötven terrorcélpontot támadott a Gázai övezetben, köztük terrorsejteket, katonai épületeket, megfigyelőállomásokat és terror-infrastruktúrákat.

Alagút: A 162. hadosztály a Jahalom elit harcmérnöki egységgel eddig több tucat alagutat talált és semmisített meg az egyiptomi-gázai határ mentén futó Philadelphi-folyosó mellett. Az egyik jelenleg még vizsgált alagút olyan nagy, hogy járművekkel is lehet közlekedni benne.

A hadsereg vasárnapi közleményében az áll, hogy a három méter magas óriásalagutat a múlt hét elején lokalizálták a területen az alagutak felderítésére és megsemmisítésére irányuló műveletsorozat részeként.


Északi front: Rakéta csapódott be kora délután egy ipari területen Kirjat Smonában, jelentette az izraeli média. A szirénák nem aktiválódtak, sérülés nem történt.

Libanonban korábban arról számoltak be, hogy számos izraeli drón repked az ország déli részén.


Júdea és Szamária: Az izraeli erők kora délután bevonultak Szalfit palesztin városba, hogy feltérképezzék a romboláshoz a palesztin terrorista házát, aki reggel halálra késelt két izraelit Holonban.


Meghosszabbítva: A hadbíróságon tartott meghallgatást követően meghosszabbították öt tartalékos katona letartóztatását, akiket a Szde Teiman fogolytábor egyik palesztin fogvatartottjának szexuális zaklatásával gyanúsítanak.

A gyanúsítottak letartóztatásst szerdáig hosszabbították meg, ,,további nyomozati intézkedések végrehajtásának céljából”.

Másik három gyanúsítottat még néhány órára fogva tartanak ,,a szükséges nyomozati intézkedések befejezéséhez”, majd az ügyészség dönt arról, hogy kér-e hosszabbítást.

Összesen tíz katonát vettek őrizetbe az ügyben, bár az ügyészség új bizonyítékok nyomán kettőjük letartóztatását nem kívánta meghosszabbítani.

A hadsereg tájékoztatása szerint a katonákat súlyos szodómiával (a nemi erőszakkal egyenértékű vád), súlyosbító körülmények között elkövetett testi sértéssel, súlyosbító körülmények között elkövetett bántalmazással és katonához nem illő magatartással gyanúsítják.


Helyzet: Binjámin Netanjahu miniszterelnök kitart amellett, hogy „készen áll messzire elmenni minden túsz szabadulása érdekében, miközben fenntartja Izrael biztonságát”.

Cáfolta továbbá azokat a közelmúltbeli riportokat, amelyek szerint követelésekkel egészítette volna ki a jelenleg tárgyalt túszszüneti megállapodást, ezzel akarva gátat szabni a tárgyalásoknak.

„Egyetlen igénnyel sem egészítettük ki a vázlatot. A Hamász az, aki tucatnyi változtatás bevezetését követelte” – mondta Netanjahu a heti kormányülés elején.

Netanjahu egyúttal óva intette „Irán gonosz tengelyét” attól, hogy megtámadja Izraelt, és megígérte: „Válaszolni fogunk és súlyos árat követelünk minden ellenünk irányuló agresszióért, minden frontról”.

https://anchor.fm/s/51fceecc/podcast/rss

The post Rakéták Gázából, likvidálások és egy hatalmas alagút first appeared on Új Kelet Live.