Avi/ujkelet.live

A háború 305. napja: Ultraortodox szélsőségesek kíséreltek meg betörni kedden a Tel Hasomer bázisra, ahol az első behívó parancsra érkező jesiva hallgatókkal foglalkoztak. A helyszínen zavargások törtek ki, a rendőrség hét tüntetőt letartóztatott.

A rendőrség közleménye szerint ,,a rendbontók heves zavargásokat kezdtek, ‘nácik’ kiáltották a rendőröknek, megpróbáltak áttörni a korlátokon, üvegekkel és tárgyakkal dobálták a rendőröket és a lovasságot, sőt a teherautók elé is leültek”.

Az Izraeli Védelmi Erők elítélte az incidenst.

Miután elhagyták a bázist, az egyik tüntető azt nyilatkozta a Ynetnek: ,,Emlékeztetőt adtunk nektek október 7-re, hogy megértsétek, mi történik, ha továbbra is ultraortodoxokat toboroztok.”

Annak érdekében, hogy támogassák a szolgálatra jelentkező jesiva tanulókat, az „Anyák a fronton” képviselői is a helyszínre mentek tüntetni.

Tegnap körülbelül 500 ultraortodoxnak kellett volna megjelennie az irodában, de csak körülbelül 30-an jelentek meg az első parancsra.

Az Izraeli Védelmi Erők egyik forrása szerint a nagyon alacsony részvételi arányt többek között a Jeruzsálemi Frakció által szervezett demonstráció okozta. Néhány behívott értesítette a hadsereget, hogy majd a a második parancsra fog megjelenni, amelyet kiküldenek, vagy a második szelektációs napon a toborzóirodában. Még mindig több százan vannak, akik nem erősítették meg érkezésüket és nem jelentkeztek az első parancsra, így a következő hónapban kapnak egy második idézést is. A hadsereg folytatni kívánja a párbeszédet a mérsékelt rabbikkal és jesiva vezetőkkel, hogy megállapodásra jussanak, és elérjék a hadsereg által kitűzött célt – a következő évben 4800 ultraortodox legyen a hadseregben (ebből 3000 új) és még többen körülbelül két éven belül.

Összességében körülbelül 1000 ultraortodox fiatalnak kellett volna jelentkeznie a toborzóirodában, többek között egy sor orvosi vizsgálatra, pszichotechnikai vizsgálatra és egy besoroló tiszttel való beszélgetésre.

A Ynet hírportál szerint az ultraortodox társadalom rangidős rabbijai arra utasították diákjaikat, hogy még az első behívásra se jelenjenek meg. A jesiva-hallgatóknak kiosztott füzetben utasítások szerepeltek a sorozási kötelezettség kezelésére – ragaszkodva ahhoz, hogy ne szolgáljanak a hadseregben. Ha szolgálat elkerülés miatt olyan helyzetbe kerülnek, amely hosszan tartó fogva tartást von maga után, ígéretet kaptak, hogy ügyvéd áll majd rendelkezésükre.

A behívókat a hadsereg azt követően küldte ki, hogy a Legfelsőbb Bíróság ítélete kimondta, hogy az ultraortodoxok korábban élvezett mentessége törvénytelen volt.

A mostani értesítéseket csak azoknak az ultraortodox férfiaknak küldték ki, akiket a Nemzeti Biztosító Intézet munkaviszonyban állóként regisztrált – vagyis ők még akkor sem feleltek meg a mentességi törvényben foglaltaknak, amikor az hatályban volt, mivel ez a törvény csak a teljes munkaidős jesiva diákokra vonatkozott.

The post Ultraortodoxok próbáltak betörni a hadsereg toborzóirodájába first appeared on Új Kelet Live.