Avi/ujkelet.live

A háború 306. napja, Jordán-völgy: Az izraeli csapatok tegnap este likvidáltak egy lövöldözős támadásra készülő terroristát Beka’ot telep közelében, a Jordán-völgyben.

A 636. harci hírszerzés gyűjtő egység lesből megtámadta a fegyverest és agyonlőtte. Egy második terroristának sikerült autóval megszöknie. Az izraeli erők körében sérülés nem történt.


Északi front: Izraeli vadászgépek kedden csapást mértek a Hezbollah terrorszervezet egyik katonai épületére benne terroristákkal a dél-libanoni Jarunban, miután a Golán-dandár felderítő egysége azonosította őket.

Továbbá a vadászgépek terror-infrastruktúrákat támadtak Kafr Kilában.


Készültségben: Izrael teljes készültségben várja Irán és meghatalmazottjai reakcióját. A libanoni Hezbollah terrorszervezetet részéről a felkészülés egy jelentős támadás lehetőségére irányul, amely precíziós rakéták bevetését is magában foglalja, ezzel egyenlítve ki a számlát a szervezet vezérkari főnöke, Fuad Sukr likvidálásáért. Izrael a Hezbollah és Irán megosztott reakciójának lehetőségére is készül, ami több órás védett területeken való tartózkodást követelhet.

Izraelben arra készülnek, hogy a Hezbollah Irán előtt támad, így a figyelmeztetés rövid lesz. Az esetleges iráni támadásra való felkészüléssel ellentétben a Hezbollah Izraelhez való közelsége megnehezíti a korai felkészülést.

Hasszán Naszrallah, a Hezbollah vezetője tegnapi beszédében azt állította, hogy az izraeli hadsereg kiürítette a Ramat David légibázis nagy részét. A Hezbollahnak pontos rakétái vannak, válaszadást ígért, és valószínűleg katonai célpontokat is célba vesz, nemcsak északon, hanem Izrael középső részén is. Naszrallahnak is sok vesztenivalója van egy mindent átható konfliktusban, és Izrael már bejelentette, hogy minden támadásra reagál. Egy túl jól sikerült csapás teljes konfrontációba sodorhatja Izraelt.

Az iráni légiközlekedési hatóságok tegnap tájékoztató közleményt adtak ki a pilótáknak és a légitársaságoknak az ország nyugati részén a következő két napban sorra kerülő éles tűzes gyakorlatokról, jelentette a KAN közszolgálati műsorszolgáltató. A közlemény szerint ez szerdán 04:30 és 09:30 között, csütörtökön 01:30 és 04:30 között fog történni. A pilótáknak azt mondták, hogy ne ereszkedjenek 12 000 láb alá.

  • Amerikai tisztviselők szerint Irán az elmúlt napokban megkezdte a rakétakilövők mozgatását és katonai gyakorlatokat tartott. Ezek az intézkedések arra utalhatnak, hogy a Hamász politikai vezetőjének, Iszmail Hanijének a múlt héten Teheránban történt likvidálását követően Izrael elleni megtorlásra készülnek, jelentette tegnap reggel a Wall Street Journal. A tisztségviselők szerint az iráni támadás a következő napokban megtörténhet.
  • Vlagyimir Putyin orosz elnök visszafogott választ kért Irán legfelsőbb vezetőjétől Ali Hámenei ajatollahtól Hanije meggyilkolására, azt tanácsolva, hogy kerüljék az izraeli civilek elleni támadásokat, idézett a Reuters két magas rangú iráni forrást.
  • Az üzenetet Szergej Sojgu adta át hétfőn a legmagasabb rangú iráni tisztségviselőkkel folytatott találkozóján.

Hanije: A Washington Post esti beszámolója szerint az Egyesült Államok meglepetéssel és megdöbbenéssel reagált Hanije teheráni likvidálására, amelyet az amerikai kormány akadálynak tekint a gázai tűzszüneti megállapodás megkötésére. Azt is közölték, hogy Izrael csak azután tájékoztatta az amerikai tisztviselőket a Hanije elleni merényletről, hogy végrehajtotta. Izrael nyilvánosan nem vállalta a felelősséget érte.

Ezenkívül az Egyesült Államok tisztviselői közül sokan Binjámin Netanjahu miniszterelnököt tekintik a leginkább kiszámíthatatlan tényezőnek a szélesebb körű konfliktus megfékezésére és elkerülésére irányuló kísérletekben, sokkal inkább, mint Iránt.

Az újság szerint Izrael többször is megtámadta az iráni parancsnokokat vagy a Hezbollah parancsnokait anélkül, hogy tájékoztatta volna Washingtont. Ez feldühítette Joe Biden elnököt és embereit.

Egy izraeli tisztviselő elismerte az újságnak, hogy Netanjahu és Biden múlt heti telefonbeszélgetése, Hanije likvidálása után feszült volt, de semmi jele nem volt annak, hogy nyomást gyakoroltak volna Izraelre a katonai segítség kondicionálása vagy korlátozása formájában.


Szinwar: A Hamász tegnap este bejelentette Jechíje Szinwar kinevezését a terrorszervezet politikai szárnyának élére a Teheránban likvidált Hanije helyére. Ily módon Szinwar, aki a terrorszervezet gázai vezetője, az egész szervezet vezetője és a Hamász legnagyobb hatalmú embere lesz.

Az Izraeli Védelmi Erők szóvivője, Daniel Hagari ellentengernagy a szaúdi Al-Arabiya csatornának adott interjúban hivatkozott a Hamász bejelentésére: ,,Szinwar egy terrorista, aki a történelem legaljasabb terrorcselekményéért felelős – október 7-ért. Csak egy hely van számára, és ez Mohamed Deif [a katonai szárny likvidált vezetője] és a mészárlásért felelős terroristák mellett van. Ez az egyetlen hely, amelyet előkészítünk és kijelölünk neki.”

Avi Isszacharoff, a Fauda társszerzője és a Ynet palesztinügyi tudósítója, a következőt írta X-en: ,,A Hamász egyszemélyes show lett. Velejéig gonosz, őrült és kegyetlen, akárcsak az új megválasztott vezető, Jechíje Szinwar”.


Szde Teiman: Vasárnapig meghosszabbították annak az öt tartalékos katonának a letartóztatását, akiket a dél-izraeli Szde Teiman bázison fogvatartott egyik palesztin súlyos szexuális zaklatásával gyanúsítanak.

A katonai ügyészek letartóztatásuk meghosszabbítását kérték a nagy visszhangot kiváltó bántalmazási ügyben folytatott nyomozás folytatása érdekében. A hadbíróság elfogadta a kérelmet, miután megállapította, hogy ,,a bizonyítékok felvetik annak megalapozott gyanúját, hogy a cselekményeket a tartalékosok követték el”. A bíróság azt is megállapította, hogy a legutóbbi előzetes letartóztatási tárgyalás óta további bizonyítékokat is bemutattak, amelyek megerősítik az öt katonával szembeni gyanút.

A KAN közszolgálati műsorszolgáltató tegnap arról számolt be, hogy két gyanúsítotton poligráfos vizsgálatot végeztek, és két feltett kérdésben hazudtak.

Az ügyben összesen tíz katonát vettek őrizetbe, bár közülük ötöt az ügyészség nem kívánt tovább őrizetben tartani, miután újabb bizonyítékok merültek fel az ügyben.

A hadsereg szerint a katonákat súlyos szodómiával (a nemi erőszakkal egyenértékű vád), súlyosbító körülmények között elkövetett testi sértéssel, súlyosbító körülmények között elkövetett bántalmazással és katonához nem illő magatartással gyanúsítják.

The post Likvidálás, készültségben, Szde Teiman, és utólagos értesítés first appeared on Új Kelet Live.