Avi/ujkelet.live

A háború 314. napja, déli front: A Jahalom elit harcmérnöki egyég és a 605. zászlóalj az elmúlt egy hónapban a dél-gázai Rafahban, a Philadelphi-folyosón vannak bevetve.

A csapatokat a héten több mint ötven alagutat romboltak le az egyiptomi-gázai határvidéken, közölte az Izraeli Védelmi Erők délután.

A katonaság nem részletezte, hogy hány alagút nyúlt át Egyiptomba.


Helyzet: Az izraeli hadsereg szóvivője, Daniel Hagari ellentengernagy esti sajtótájékoztatóján közölte, a háború kezdete óta a hadsereg több mint 17 000 terroristát ölt meg a Gázai övezetben.

Hagari szerint a hadsereg „jelentős harcai” és eredményei rontják a Hamász azon képességét, hogy rendezze sorait és felépüljön.

„Eltökélt szándékunk, hogy ezt folytassuk” – hangsúlyozta.


Hadgyakorlat: Az izraeli haditengerészet haifai bázisa a héten több más egységgel és egy kórházzal közös gyakorlatot hajtott végre, háborút szimulálva Libanonban, jelentette a hadsereg este.

A közös gyakorlaton részt vett a 146. hadosztály, a Polgárvédelmi Parancsnokság Kutató- és Mentődandárja, valamint az Oded Tartalékoa Gyalogdandár, valamint az izraeli rendőrség és a Rambam Kórház.

Ez volt a legutóbbi a gyakorlatok sorában, amelyek a hadsereg szerint az északi határon megnövekedett feszültségek közepette a készültség növelésére tett erőfeszítései részét képezik.

A gyakorlat ,,védelmi és támadási forgatókönyveket szimulált az északi tengeri arénában”, beleértve a tengeri határ védelmét, a tűz alatti sebesültek evakuálását és más vészhelyzeteket.


Szankciók: Joáv Gallant védelmi miniszter szankciókat rendelt el 18 olajszállító hajóval szemben, amelyeket Izrael szerint az iráni Iszlám Forradalmi Gárda Kudsz Erője használt a Hezbollah és a Hamász terrorszervezetek finanszírozására.

A Védelmi Minisztérium Terrorelhárítási Nemzeti Iroda közleménye szerint a szankciók ,,leleplezik a Kudsz Erő terrorszervezet és meghatalmazottjainak egy kulcsfontosságú finanszírozási útját” és ,,egy újabb réteget jelentenek az izraeli védelmi szervezet azon erőfeszítéseiben, hogy kiterjessze Irán és a Kudsz Erő terrorfinanszírozási útvonalainak károsítását és zavarását, a terrorszervezetek – köztük a Hezbollah és a Hamász – elleni széles körű kampány részeként”.


Készültség: Az izraeli hadsereg szóvivője, Daniel Hagari ellentengernagy esti sajtótájékoztatóján közölte, hogy az elmúlt napokban a hadsereg fokozta a készültségét, a Hezbollah terrorszervezet és Irán potenciális bosszútámadása hátterében.

,,Az elmúlt héten javítottunk és növeltük készültségünket és felkészültségünket. Folytatjuk a hírszerzési és támadási erőfeszítéseket Libanon egén, és minden fronton, folyamatosan” – mondta Hagari.

,,Csúcskészültséggel készen állunk támadásban és védekezésben, és a politikai kör utasításai szerint fogunk cselekedni”.

,,A légierő, az Északi Parancsnokság, a Hírszerző Igazgatóság, a Műveleti Igazgatóság és a Polgárvédelmi Parancsnokság, mind éjjel-nappal védekezésben és támadásban tevékenykednek”.

Hagari elismételte, hogy a civileknek szóló utasításokban egyelőre nincs változás. ,,Ha változás történik, azonnal tájékoztatunk róla”.


Irán: John Kirby, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője szerint az Egyesült Államok nem tudja, hogy Irán megtorló támadására Izrael ellen sor kerül-e, és mikor.

,,Információink vannak… arról, hogy egy támadás minimális vagy semmilyen figyelmeztetés nélkül megtörténhet, és minden bizonnyal az elkövetkező napokban is megtörténhet, és fel kell készülnünk rá” – mondta Kirby egy telefonos tájékoztatón.

„Nem ülhetek itt, és jelenthetem ki biztosan, hogy [Irán] úgy döntött, hogy meggondolja magát [Izrael megtámadásával kapcsolatban], és nem tudom biztosra mondani, ha támadnak, az hogyan fog kinézni, és még azt sem, hogy mikor fog bekövetkezni”.

„Tudjuk, hogy Irán megtett bizonyos előkészületeket. Úgy gondoljuk, hogy ha úgy döntenek, hogy támadnak, akkor azt kis vagy semmilyen figyelmeztetéssel megtehetik… Nem akarjuk, hogy ez így legyen”.


Diplomácia: Franciaország és Nagy-Britannia külügyminisztere holnap Izraelbe látogat, és találkozik Iszráel Katz külügyminiszterrel, hogy megvitassák a regionális eszkaláció megelőzésére irányuló erőfeszítéseket, közölte Katz hivatala.

Katz, David Lammy és Stephane Sejourne háromoldalú találkozója a túszok szabadulásának elérésére irányuló erőfeszítéseket is érinti, Katz pedig azt kívánja hangoztatni, hogy szigorú szankciókat kell bevezetni Irán ellen nukleáris, rakéta- és drónprogramja miatt, és a Forradalmi Gárdát terrorszervezetnek kell nyilvánítani.

A brit külügyminisztérium Lammy nyilatkozatát közölte, miszerint az Egyesült Királyság arra buzdítja közel-keleti partnereit, hogy „válasszák a békét”.

„A globális stabilitás szempontjából döntő pillanatban vagyunk. Az elkövetkező órák és napok meghatározhatják a Közel-Kelet jövőjét” – mondta Lammy, megismételve azonnali tűzszünetre való felszólítását Gázában. ,,Az Egyesült Királyság továbbra is minden diplomáciai eszközt felhasznál a tűzszünet elérése érdekében.”


Mindeközben: Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke csütörtökön a török parlament rendkívüli ülésén azt mondta, hogy akkor is Gázába utazik, ha azzal az életét kockáztatja.

„Úgy döntöttem, hogy elmegyek Gázába a többi testvérrel a palesztin vezetésből” – mondta Abbász a török törvényhozók által megtapsolt beszédében.

„Meg fogom tenni. Még ha ez az életembe is kerül. A mi életünk nem méltóbb egy gyerek életénél” – tette hozzá.

The post 50 alagúttal kevesebb, hadgyakorlat, diplomáciai erőfeszítések és nagy szavak first appeared on Új Kelet Live.