ujkeletlive

Dohai csúcstalálkozó – Trump felhívta Netanjahut a túszalku miatt

Donald Trump volt amerikai elnök és republikánus jelölt szerdán telefonon beszélt Binjámin Netanjahu miniszterelnökkel. A beszélgetés során megvitatták a gázai túsz- és tűzszüneti megállapodást, – jelentette Barak Ravid, az Axios riportere amerikai forrásokra hivatkozva.

A hívásra egy nappal a csütörtöki dohai magas rangú amerikai, katari, egyiptomi és izraeli tisztségviselők részvételével megrendezésre kerülő csúcstalálkozó előtt került sor, melynek célja a túszalku-megállapodást akadályozó Izrael és a Hamász között fennálló nézeteltérések áthidalása.

Az Axiosnak nyilatkozó forrás bár nem volt biztos benne, de azt állította, hogy a beszélgetés során Trump az alku megkötésére biztatta, Netanjahut. A Miniszterelnöki Hivatal elismerte a két fél közötti hívást, ugyanakkor sem Netanjahu hivatala, és Trump kampánya nem adott ki közleményt annak tartalmát illetően. nem tagadta, hogy a hívás megtörtént.

A novemberi választásokon újrainduló volt amerikai többször is azt nyilatkozta a közelmúltban, hogy Izraelnek minél hamarabb véget kell vetnie a gázai háborúnak, és vissza kell hoznia a túszokat, így valószínűleg a tegnapi telefonon történt formális beszélgetés során is hasonlóak hangzottak el.

Netanjahu múlt hónapi washingtoni útja kapcsán találkozott Trumppal Mar-a-lagói rezidenciáján, amikor a volt elnök ismét hangsúlyozta, hogy a túszok helyzete nagyon nehéz, és hogy azonnal ki kell szabadítani őket.

Eközben, az izraeli tárgyalók magas szintű csoportja elindult a dohai tűzszüneti tárgyalások csúcstalálkozójára. A magasrangú nemzetközi közvetítők jelentős nyomására összehívott „utolsó esélyként” aposztrofált kétnaposra tervezett találkozón az érintett felek közül a Hamász terrorszervezet eddig nem jelezte részvételét.

Netanjahu hivatala szerda este megerősítette az izraeli küldöttség katari mandátumát, de nem részletezte a tárgyalások során biztosított alku pozíciók kiterjesztését, amelyet a tárgyalók korábban kérelmeztek a felek közötti ellentétek áthidalása érdekében.

Belpolitika – zsidó vallási vezetők Ben-Gvir ellen

Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter Tisa Beav alkalmával a Templom-hegyen nem első alkalommal önhatalmúlag hangoztatott kijelentései nyomán kialakult belpolitikai válság nem tűnt el következmények nélkül. Vallási vezetők fogtak össze, hogy elítéljék Ben-Gvir miniszter keddi nyilatkozatát, miszerint saját jogon engedélyezi a zsidók imádkozást a Templom-hegyen. Az ortodox rabbik megerősítették azt a hagyományos zsidó jogi szabályozást, amely előírja, hogy a zsidók nem léphetnek be a szent helyre.

Ilymódon öt prominens jeruzsálemi vallási vezető – Jichák Joszef korábbi szefárd főrabbi filmre vett nyilatkozata mellett, Avigdor Nebenzahl, Smuel Betzalel, Szimha Rabinowitz és David Cohen rabbik nyilvánosan megismételték a Templom-hegyen való imádkozást tiltó, hagyományos döntést.

A rabbik felhívásait, melyek közzététele Mose Lion jeruzsálemi polgármester és biztonsági tisztviselők kérésére történt az arab közvélemény aggodalmainak eloszlatása érdekében, arab nyelvű felirattal sugározta a PANet izraeli arab nyelvű kisebbség honlap.

Joszef volt szefárd főrabbi felvételen rögzített korábbi nyilatkozata szerint – „ne úgy tekintsék a szóban forgó minisztereket, mint akik Izrael népét képviselik. Nem így van,” majd a világ nemzeteihez fordulva hozzátette – „kérem nyugtassák le a dolgokat. Mindannyian egy Istenben hiszünk, békét akarunk a nemzetek között. Nem szabad hagynunk, hogy radikális peremszemélyek vezessenek minket.”

Ben-Gvir kihasználva politikai hatalmát a helyszín kényes status quójának megváltoztatását hangsúlyozza, bár kijelentéseit Netanjahu hivatalosan cáfolni szokta, a nemzetbiztonsági miniszter Otzma Jehudit frakciójának tagja Jichák Wasszerlauf képviselő szerint a Tisa Beav alkalmával történt Templom-hegyi látogatás a miniszterelnök tudtával történt.

A nemzetbiztonsági miniszter a Templom lerombolásának emlékére tartott zsidó böjtnapon immár harmadszor jelentette ki, hogy saját politikája nevében engedélyezi a zsidó imát a Templom-hegyen.

A ma reggeli incidens a Templom-hegyen a status quo-tól való eltérés. Izrael politikája a Templom-hegyen nem változott,” – közölte kedden a Miniszterelnöki Hivatal.

A 12-es csatorna kedden arról számolt be, hogy Jáir Lapid ellenzéki vezető azt javasolta a szefárd Sászt vezető Árje Derinek, hogy közösen dolgozzanak ki egy olyan határozatot, amely támogatja a néhai Ovadia Joszef főrabbi jogi irányelvét, amely megtiltja az imádkozást a helyszínen.

Deri, aki  az elmúlt 10 évben nem beszélt Lapiddal, a 12-es csatorna szerint közölte az ellenzék vezetőjével, hogy támogatni fogja a határozatot, amelyet a Kneszet nyári szünetről való visszatérése után, október végén terveznek előterjeszteni.

Ben-Gvir látogatását és kijelentéseit minden irányból érte kritika, többek között arab és nyugati vezetők, az ellenzék tagjai, illetve ultraortodox törvényhozók. Az askenázi Jahadut HaTora frakción belüli álláspontot megerősítette a közösséghez közelálló befolyásos újság, amely tegnapi számában címlapon szólította fel a háredi pártot, hogy gondolja át a kormányban elfoglalt helyét, azt állítva, hogy Ben-Gvir „zsidó életeket veszélyeztetett” a látogatással.

Ugyanakkor Netanjahu Likud pártjának több parlamenti képviselője szembeszállt a miniszterelnökkel, valamint Lapiddal és Derivel.

Még a Sász és a Jes Atid Kneszet tagjainak közös állásfoglalása sem teheti ezt a nagy micvát tilalommá,” – közölte Amit Halevi Likud képviselő, hozzátéve –„a mai körülmények között, amikor a judaizmus legszentebb helyét eltérítették és egy olyan vallás középpontjává tették, amely úgymond Isten nevében gyilkosságra és barbárságra szólít fel, kétszeresen is fontos, hogy felmenjünk a Hegyre és visszaadjuk azt jogos tulajdonosainak.”

Más Likud képviselők az egyenlőség nevében védelmezték a zsidó imát a helyszínen, -„ejött az idő, hogy 2024-ben felhagyjunk a zsidók diszkriminációjával,” – állítja Boáz Biszmut, aki a zsidó imádkozást a Hegyen a „diszkrimináció és rasszizmus nélküli Közel-Kelet” példájának nevezte.

The post A dohai tárgyalások előtt Trump felhívta Netanjahut, zsidó vallási vezetők Ben-Gvir ellen first appeared on Új Kelet Live.