Avi/ujkelet.live

A háború 314. napja, két oldalról: Öt rakétát lőttek ki délelőtt Libanonból Ma’ajan Baruch közösségre. A lövedékek egy részét elfogták a légvédelmi rendszerek.

Mindeközben rakétát lőttek ki a Gázai övezetből Kiszufim kibuc felé. A rakéta nyílt területen landolt.

Sérülés egyik esetben sem történt.


Harcok: Az Izraeli Védelmi Erők reggel tájékoztatást adott a csapatok elmúlt 24 órában végzett tevékenységeiről a Gázai övezetben.

A dél-gázai Rafahban, a Nahal- és a Givati-dandár a 162. hadosztály parancsnoksága alatt és a légierővel együttműködve, megölt mintegy húsz terroristát, akik veszélyt jelentettek az erőkre drón bevetésével, és leromboltak egy épületet, melyben egy alagút bejárat volt.

A légierővel együttműködve a 98. hadosztály csapatai a dél-gázai Khan Juneszben vannak bevetve, ahol drónnal megöltek számos terroristát, akik a Hamász egyik fegyverraktárában voltak.

Egy másik légicsapás során likvidálták a Palesztin Iszlám Dzsihád egyik terroristáját, aki rakétaindításokban vett részt az izraeli erők ellen az övezetben.

A Gázai övezet középső részén, a Netzarim folyosón a 252. tartalékos hadosztály erői megöltek egy terrorsejtet és leromboltak egy fegyverraktárat.

A légierő az elmúlt nap során csapást mért a Hamász több mint harminc terror-infrastruktúrájára, köztük becsapdázott épületekre, alagutakra és fegyverraktárakra.


Csúcstalálkozó: Ma délben kezdődik a túszok szabadulását lehetővé tevő tűzszüneti megállapodásra irányuló csúcstalálkozó Dohában. Bővebben itt.

A biztonsági kabinet este 9-kor összeül a hadsereg tel-avivi főhadiszállásán, a „gödörben”, avagy a földalatti parancsnoki központban.

Tel-Avivban és Jeruzsálemben a túszok családjai és támogatóik reggel tüntetést tartva felszólították a kormányt, hogy kössön megállapodást.

Női aktivisták vonultak végig a jeruzsálemi King George utcán, azt skandálva, hogy a halott túszok vére „a kormány kezén szárad”.

A kormányzó Likud párt tel-avivi székháza előtt aktivisták egy transzparenst tartottak a kezükben: „Élve elrabolva, halálban cserbenhagyva. Megállapodást, most.”


Riport: A New York Times csütörtökön magas rangú amerikai tisztségviselőket idézett, akik azt mondták, Izrael mindent elért Gázában, amit katonailag tud, és a Gázában fogva tartott túszokat csak megállapodással lehet kiszabadítani.

A tisztségviselők szerint a folyamatos bombázások csak növelik a civilek veszélyeztetését, miközben a Hamász további gyengítésének lehetősége csökken. A kormány biztonsági forrásai szerint az izraeli hadsereg nagymértékben meggyengítette a Hamászt, de soha nem tudja teljesen felszámolni a terrorszervezetet.

Az izraeli hadsereg által közzétett számok szerint a háború kezdete óta mintegy 14 000 terroristát öltek meg vagy tartóztattak le Gázában, köztük a Hamász katonai szárny vezetésének körülbelül a felét.


A trónörökös: A szaúdi trónörökös, Mohammed bin Szalmán az életet kockáztatja, melyet Anwar Szadat sorsához hasonlított, a normalizációs megállapodás megkötésével Izraellel, amit stratégiai jelentőségűnek tart Szaúd-Arábia jövője szempontjából, jelentette tegnap a Politico.

Bin Szalmán szaúdi trónörökös nemrégiben kijelentette a Kongresszus amerikai tagjainak, hogy életét kockáztatja azzal, hogy ténylegesen felveszi a kapcsolatot az Egyesült Államokkal és Izraellel, amely magában foglalja a normalizálási eljárásokat is – állította egy volt amerikai tisztviselő, aki ismeri a beszélgetések részleteit, és két másik forrás is ezt állította.

A témával kapcsolatos megbeszélések egy részében bin Szalmán azt is kifejtette, hogy egy ilyen megállapodásnak miért kell tartalmaznia egy palesztin állam létrehozásához vezető utat, különösen most, amikor az arab harag Izrael iránt a gázai háború miatt nőtt.

Egy magas rangú szaúdi tisztviselő azt mondta, hogy bin Szalmán a megegyezésre irányuló vágy ellenére úgy véli, hogy a palesztin kérdés megoldása nélkül Szaúd-Arábia nem fogja „élvezni” azokat a gazdasági, technológiai és katonai előnyöket, amelyeket magával hordoz. A palesztin kérdés megoldása nélkül nem lesz biztonság a térségben.

The post Rakétázás 2 oldalról, és a szaúdi trónörökös vallomása first appeared on Új Kelet Live.