ujkeletlive

Diplomácia

Gázai túszalku a Demokrata Konvención

A chicagói demokrata konvenció harmadik estéjén felszólaló gázában fogvatartott túsz, az amerikai – izraeli Álló tapssal és „Hozzátok haza őket” ovációval fogadta az rendezvényen összegyűlt mintegy ötvenezer résztvevő.

Rachel Goldberg-Polin könnyek között mesélte, hogy az október hetedikei mészárlások óta a Hamász által fogvatartott 109 túsz között a legfiatalabb dzsindzsi Kfír, aki első életévét Gázában kellett végig szenvednie, a legidősebb pedig egy 86 éves nagyapa. A túszok között nyolc amerikai állampolgár is van, közülük az egyik a Goldberg-Polin házaspár egyetlen fia, a 23 éves Hers.

Édesanyja, vidám, laza, jó kedélyű, tisztelettudó és kíváncsi fiúként jellemezte, aki szereti a zenét, valamint kisgyerekkora óta a földrajz és az utazás megszállottja volt. Aner barátjával együtt a Nova zenei fesztiválon ünnepelte születésnapját, ami a béke és a szeretet ünnepe helyett a terroristák szörnyű mészárlásának helyszínévé vált. 27 másik résztvevővel együtt egy óvóhelyen kerestek menedéket, miközben rakéták záporoztak a helyszínre.

A terroristák gránátokat kezdtek dobálni az óvóhelyre. Aner az ajtóban állt, és hét ilyen gránátot visszavert, mielőtt a nyolcadik megölte volna. A Nova Fesztiválon összesen 367 fiatal zenebarátot gyilkoltak meg. És ez csak egy volt a sok támadás közül, amelyeket azon a szörnyű napon a dél-izraeli városrészek és közösségek ellen követtek el. Összesen 1200-an haltak meg, köztük 45 amerikai. Hers bal alkarját, a domináns karját érte a robbantás mielőtt felpakolták egy kisteherautóra, és elhurcolták Gázába, elszakítva az életétől és a szüleitől. És ez 320 nappal ezelőtt volt. Bárki, megpróbálhatja elképzelni a kínokat és a nyomorúságot, amit Jon, én, és az összes túsz családja kell elviselnie,” – tette hozzá Rachel.

Ezt követően férje, Polin hangsúlyozta, hogy bár egy politikai gyűlésen vannak, egyetlen fiuk és az összes nagyra becsült túsz hazaszállítása nem politikai, hanem humanitárius kérdés. Majd hozzátette, a nyolc amerikai túsz családjait „felbátorítja, hogy mind a demokrata, mind a republikánus vezetők kétpárti támogatásukról tesznek tanúbizonyságot túszaink szabadon bocsátása érdekében.” Megköszönve, Biden elnök és Kalama Harris alelnök munkáját „egy olyan túsz- és tűzszüneti megállapodás érdekében, amely hazahozza értékes gyermekeinket, anyáinkat, apáinkat, házastársainkat, nagyszüleinket és unokáinkat, illetve megállítja a kétségbeesést Gázában,” Jon Polin arra hívta figyelmet, hogy – „zsidó hagyományaink szerint azt mondjuk, minden ember egy egész univerzum. Mindezeket az univerzumokat meg kell mentenünk, most jött el az alku ideje.”

Rachel, pedig fiához szólva zárta a beszédet, mondván – „Hers, ha hallasz minket, szeretünk téged. Maradj erős.  Maradj életben.”

A megújult lendületettel egy hét ezelőtt újrainduló Izrael és a Hamász közötti túsz- és tűzszüneti tárgyalások az első forduló után úgy tűnik, hogy máris „az összeomlás szélén állnak,” – jelentette kedden a Politico hírportál meg nem nevezett amerikai és izraeli tisztviselőkre hivatkozva.

Washington a múltheti dohai csúcstalálkozót a nyilvánosság előtt optimizmussal kezelte, a nyilatkozó források szerint a Hamász legújabb, Izrael által is támogatott javaslatba való bevonására tett erőfeszítések eddig sikertelenek bizonyultak. A Fehér Ház csalódott a gázai terrorszervezet keményvonalas retorikáját illetően, ami a túszok meg életben történő kiszabadítására vonatkozó aggodalmak mellett, az egész régiót veszélyeztető iráni – Hezbollah támadást eredményezhet.

A legújabb, úgynevezett áthidaló javaslat tartalmazza Binjámin Netanjahu miniszterelnök követelését a Netzarim illetve a Philadelphi-folyosóra vonatkozó izraeli katonai jelenlétre vonatkozóan, amit a Hamász elutasítot, emellett a szabadon engedhető túszok, illetve a fogolycsere számait illetően sincs megegyezés ezidáig.

A kialakult vészhelyzetre való tekintettel, Joe Biden amerikai elnök és Netanjahu között újabb telefonbeszélgetésre került sor.

Biden „hangsúlyozta a túszegyezmény véglegesítésének fontosságát, és megvitatta a közelgő kairói tárgyalásokat a fennmaradó akadályok elhárítása érdekében,” – jelentette a Fehér Ház a beszélgetésről szóló közleményben, megjegyezve, hogy Kamala Harris alelnök, a demokraták elnökjelöltje is csatlakozott a híváshoz.

Az eredetileg szerdára tervezett kairói találkozót, végül határozatlan időpontra elhalasztották, a Fehér Ház közleménye szerint így tűnik mégis esélyesnek látják a közeli napok során, emellett némi reményre adhat okot, hogy az izraeli biztonsági kabinet csütörtök este újabb ülés keretében vitatja meg a lehetőségeket.

Mit mondanak – a közvetítőként Egyiptom szerdán szkepticizmusának adott hangot az Izrael és a Hamász terrorszervezet közötti tűzszüneti tárgyalások sikere kapcsán, egy nappal azelőtt, hogy a tárgyalások folytatódnának Kairóban, jelentette az AP.

Egy egyiptomi tisztviselő, aki közvetlenül ismeri a tárgyalások részleteit, azt mondta, hogy az amerikai áthidaló javaslat megköveteli a megállapodás első szakaszának végrehajtását, amely során a Hamász szabadon engedi a legsebezhetőbb civil túszokat. Az első szakaszban pedig úgy tárgyalnának a felek a második és harmadik szakaszról, hogy nincs „garancia” Izraeltől vagy a közvetítőktől a Hamásznak.

,,Az amerikaiak ígéreteket lengetnek be, nem garanciákat” – mondta a tisztviselő. ,,A Hamász ezt nem fogadja el, mert ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a Hamász elengedi a civil túszokat egy hathetes tűzszünetért cserébe, garanciák nélkül egy kialkudott tartós tűzszünetre.”

Azt is elmondta, hogy a javaslat nem mondja ki egyértelműen, hogy Izrael kivonja erőit két stratégiai gázai folyosóról, a Philadelphi-folyosóról és az övezetet kettészelő Netzarim-folyosóról. Izrael az erők csökkentését ajánlja aPhiladelphin, és megígéri, hogy kivonul a térségből, mondta a tisztviselő. ,,Ez nem elfogadható számunkra és természetesen a Hamász számára sem”.

A második egyiptomi tisztviselő, akit tájékoztattak a tárgyalások legújabb fejleményeiről, azt mondta, kevés esély van az áttörésre, mivel Izrael nem hajlandó elkötelezni magát a Gázából való teljes kivonulás mellett a megállapodás második szakaszában. A tisztviselő szerint Izrael ragaszkodik ahhoz is, hogy erőit a Philadelphi-folyosón állomásoztassa, és teljes ellenőrzést gyakoroljon a Netzarim felett.

Azt is elmondta, hogy Egyiptom közölte az Egyesült Államokkal és Izraellel, hogy nem nyitja meg újra a Gázába vezető Rafah átkelőt, amely a humanitárius segélyek kulcsfontosságú belépési pontja, az izraeli erők teljes kivonása nélkül a palesztin oldalról és a Philadelphi-folyosóról.

The post Goldberg-Polin házaspár a Demokrata Konvención – Hers, maradj erős. Maradj életben! first appeared on Új Kelet Live.