Avi/ujkelet.live

A háború 326. napja: Qaid Farhan al-Qadit, akit tegnap mentettek ki a Hamász egyik alagútjából a Gázai övezet déli részén, kiengedték a beersevai Szoroka Kórházból, és hazatért Negevben lévő otthonába, ahol családtagjai nagy izgalommal várják több mint tíz hónapja. Qadit, a negevi beduin közösség 52 éves lakosát és 11 gyermek édesapját október 7-én hurcolták a Gázai övezetbe Magen kibucból, ahol őrként dolgozott a csomagolóházban.

Farhan azt mondta a tiszteletére állított látogatótáborban, hogy ,,minden túszt, legyen az arab vagy zsidó, várja a családja. Remélem és imádkozom, hogy legyen vége ennek a dolognak. Mondtam is [Binjámin] Netanjahunak – vess már ennek véget. Mindenkinek nagyon nehéz.” Hozzátette: ,,100%-osnak érzem magam, a családdal vagyok, így már 200%. De nem teljes az örömöm és a családomé, amikor még vannak itt-ott fogvatartottak. Izrael egész nemzetének és az egész világnak hallania kell, hogy az, amiben voltam – nem kívánom senkinek. Tehát tegyetek meg mindent, hogy az emberek hazakerüljenek.”

Közvetlenül azelőtt, hogy az apját kísérő járműkonvoj a látogatótáborhoz ért, egyik fia, Száleh a következőt nyilatkozta a Ynet hírportálnak: „Nincs életünk apa nélkül, nehéz volt nélküle. Visszatérése hozzánk az élet legboldogabb meglepetése volt.”

,,Nagyon szeretné látni a lányait és az anyját” – mondta a testvére, Dzsumma al-Qadi. Dzsumma reggel így kommentálta testvére fizikai állapotát a KAN közrádióban: „Kimerültnek tűnik, csupa csont, ijesztő… Senkivel nem találkozott a fogságban, egyedül volt.”

,,Nem tudtunk vele beszélni, én személy szerint nem tudtam beszélni vele, csak megcsókoltam. Nem hittük, hogy ennek ilyen jó vége lesz, mert emberek halnak meg. Kik élnek továbbra is Gázában? Csak azok élnek, akikről Isten így döntött.”

Arról is mesélt, hogy milyen nagy nehézségekkel kellett megküzdenie a családnak a 11 hónap alatt, amíg Farhan fogságban volt: ,,Egy alkalommal a huszonéves fia hajnali ötkor felhívott, és azt mondta: ‘Figyelj, én bemegyek Gázába. Még ha bele is halok, tudni akarom, mi történt az apámmal, és el akarom vinni’. A másik gyerek azt mondta nekem: ‘Nem tudok enni, amikor nem tudom, mi van apámmal. Még ha meghalt is, tudni akarom, ki ölte meg’”.

Ezek után Dzsumma elmondta, hogy 90 éves édesanyja két rádióval aludt az ágypárnája mellett. ,,Mondtam neki, hogy visszatért, nem hitte el.”

Farhan elmondta a családjának, hogy decemberig más foglyokkal volt, majd a föld alá költöztették. Elmondása szerint örült, hogy a Gázai övezet déli része romokban hever, amikor a helikopterről látta. ,,Így kell csinálni egész Gázával” – mondta. A Hamász állításával ellentétben nem bántak vele másképp, csak mert muszlim.

Hatem al-Qadi, Farhan másik testvére ma reggel a Ynetnek adott interjújában elmondta, hogy testvére mesélt neki a fogság nehéz körülményeiről: ,,Bezárva tartották a sötétben. Nem tudta, mikor van nappal és mikor éjszaka.”

,,Érezni a szavaiból, hogy nem hiszi el, hogy már nincs Gázában. Voltak pillanatok, amikor elvesztette hitét, hogy kijuthat a sötétségből.” Nem segített rajta, hogy beszél arabul. ,,Ha segített volna, az első körben távozott volna”.

Az izraeli hadsereg eddig négy hadművelet hajtott végre Gázában, mely nyolc túsz szabadulását eredményezte: Ori Megidis közlegény október végén; Fernando Simon Marman és Louis Har februárban; Noa Argamani, Almog Meir Dzsan, Andrei Kozlov és Slomi Ziv júniusban és ma Farhan al-Qadi.

108 túsz maradt Gázában, 36 közülük már nem él. November végén 105 civil szabadult a Hamász fogságából az egyhetes fegyverszünet során. Négy túszt ezt megelőzően szabadon engedtek, nyolcat pedig a csapatok mentettek ki. 36 túsz holttestét találták meg a csapatok Gázában, három túszt tévedésből a katonaság megölt. 

A szám magába foglalja a 2014-es erős szikla hadművelet során elesett két izraeli katona, Hadar Goldin főhadnagy és Oron Saul törzsőrmester maradványait valamint a 2014-ben önszántából a Gázai övezetbe belépő Avera Mengisztut és a 2015-ben a Gázai övezetbe önszántából belépő Hisam al-Szajedet.

The post A frissen szabadult túszt kiengedték a kórházból: ,,Minden túsznak van családja, aki hazavárja” first appeared on Új Kelet Live.