Avi/ujkelet.live

A háború 328. napja, Júdea és Szamária: A folyamatban lévő nagyszabású terrorelhárító műveletet során, a Jamam terrorelhárító egység a Sabak belbiztonsági szolgálat irányításáva Tulkaremben likvidált öt terroristát, akik egy mecsetben bujkáltak. A megöltek között volt a Tulkarem Dandár parancsnoka, Mahmúd Dzsaber becenevén „Abu Sudzsaa”.

A terrorista a Nur Samsz menekülttáborban lévő terrorműveletekért felelt, számos terrortámadás tervezéséhez és végrehajtásához volt köze, köztük egy júniusban végrehajtott lövöldözős terrortámadást, melyben megölték a 67 éves Amnon Muchtar izraeli polgárt Kalkíliában.

A művelet során a csapatok letartóztattak egy terroristát.

A harcokban a Jamam egyik harcosa könnyebben megsérült, az akció lezártával kórházba szállították.

Mindeközben a Jordán-völgyben, a Far’a menekülttáborban, Tubasz közelében a csapatok tegnap egy parancsnoki szobát találtak egy mecsetben, amelyet a helyi terroristák használtak.

A helyszínen számos térfigyelő kamera volt csatlakoztatva tévé képernyőkhöz, amelyeket a hadsereg szerint terrorszervezetek használtak az izraeli erők nyomon követésére.

A drónfelvételen a mecset bejárata látható, amelynek falait „mártírplakátok” fedték. A videón olyan felszerelések is láthatók, amelyeket a hadsereg szerint robbanószerkezetek készítésére használtak.

A mecset belsejében több használatra kész robbanószerkezetet találtak.


Déli front: A Világélelmezési Program (WFP) közölte, hogy felfüggeszti tevékenységét a Gázai övezetben, miután egyik csapata tűz alá került kedd este egy izraeli ellenőrzőpont közelében.

A WFP szerint a csapat két páncélozott járművel tért vissza a Kerem Salom átkelőtől, miután egy humanitárius segélyszállító teherautóból álló konvojt kísértek Gáza középső részére. A csapatot a Wadi Gaza hídnál lévő izraeli ellenőrzőponttól néhány méterre kezdték lőni.

,,Annak ellenére, hogy világosan megjelölték, és az izraeli hatóságoktól több engedélyt is kapott a megközelítéshez, a járművet közvetlen lövöldözés érte, miközben egy [izraeli] ellenőrzőpont felé haladt” – mondta a WFP.

A WFP szerint a jármű tíz golyót kapott, köztük öt a vezető oldalán, kettő az utas oldalán, három pedig a jármű más részein, sérülés nem történt.

Az izraeli hadsereg még nem nyilatkozott az ügyben.


Hazai front: A 12-es csatorna tegnap esti riportja szerint Binjámin Netanjahu miniszterelnök a közelmúltban megvizsgálta annak lehetőségét, hogy a Philadelphi-folyosón, a gázai-egyiptomi határútvonalon tartsák a biztonsági kabinet egyik ülését. A helyszín sorsa az elmúlt hetekben a túszok szabadulását lehetővé tevő tűzszüneti tárgyalások egyik fő akadálya.

A csatorna Netanjahuhoz közel álló forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy a miniszterelnök megkérdezte a Sabak belbiztonsági szolgálat vezetőjét, Ronen Bart, hogy a kabinet miniszterei páncélozott csapatszállítókkal a Philadelphi-folyosóra utazhatnának-e egy megbeszélésre.

A találkozó alkalmat teremtene arra, hogy bemutassák a minisztereknek a területet, ami Netanjahu szerint az izraeli hadsereg ellenőrzése alatt kell maradjon még ha tűzszüneti megállapodás is születik, valamint hogy rávegye őket követelése támogatására. A drámai lépéssel, hogy kormányülést tartanak a határútvonal helyén, Netanjahu úgy vélte, képes lesz hangsúlyozni, hogy komoly követelésről van szó.

A Sabak vezetője azonban megtagadta a kérést nagyfokú biztonsági előkészületekre hivatkozva, amelyre egy ilyen példátlan eseményhez szükség lenne egy aktív háborús övezetben.

The post Likvidálások Tulkaremben és az elvetett nagy ötlet first appeared on Új Kelet Live.