Avi/ujkelet.live

A háború 329. napja: Jáir Lapid ellenzéki vezető a független civil vizsgálóbizottságnak adott tanúvallomása magyarázatot szolgáltatott arra, miért adott regionális krízisre figyelmeztető nyilatkozatot a médiának 2023 szeptember 20-án, hetekkel a Hamász terrorszervezet inváziója előtt.

  • „A miniszterelnök elvesztette uralmát miniszterei felett. Mindegyikük a saját veszélyes politikáját folytatja”.
  • A védelmi szervezet jelentéseire hivatkozva arra figyelmeztetett, hogy „erőszakos, többfrontos konfrontációhoz közeledünk… a közelmúltban a gázai határon történt események pontosan olyanok, amelyek a múltban harcok köréhez vezettek”.
  • ,,Ami még veszélyesebb, hogy a kormány nem koordinál a biztonsági szervekkel”.

Lapid tegnapi vallomásában beszámolt egy sor eligazításról, amelyeket kapott, egyet Netanjahu miniszterelnök jelenlétében a miniszterelnök akkori katonai titkáráról, Avi Gil vezérőrnagytól. Mindannyian a regionális helyzet romlásra figyelmeztettek. Izrael helyzetének minden szektorban való romlására. Attól kezdve, hogy Izraelnek nincs elrettentő ereje, vagy hogy elrettentő ereje erősen meggyengült, a Hamász és a Hezbollah terrorszervezetekkel szemben. A háttérben természetesen az igazságügyi reform állt. Izrael ellenségeinek érzése, hogy az izraeli társadalom szétszakadt, egyre gyengébb Járiv Levin igazságügyi miniszter és Netanjahu közös kezdeményezése nyomán,.

Míg Lapid ezt a figyelmeztetést drámainak tartotta, „a miniszterelnök – és itt csak személyes benyomásról számolok be, tehát vitatható – unottnak és közömbösnek tűnt a kérdés iránt, és nem nyilatkozott róla”.

A Yedioth Ahronoth napilap pénteki vezércikke kiegészítette az eligazításokkal kapcsolatos részleteket és Lapid tanúvallomását. Főleg a Sabak belbiztonsági szolgálat vezetőjével folytatott találkozót.

A kneszet-szavazás az ésszerűség elvének eltörléséről 2023. július 24-én volt. Előző nap Bar kérte, hogy beszélhessen Netanjahu miniszterelnökkel. Így kezdődött a beszélgetésük. A Sabak vezetője Netanjahunak: Ma háborús figyelmeztetést adok neked. Pontos napot és időt nem tudok mondani. De ez a figyelmeztetés.

Barr álláspontja egyértelmű volt. Ellenségeink gyengeséget látnak. Széles körű nemzeti konszenzust kell közvetíteni a térségben, hogy elkerüljük a háború lehetőségét.

Bar a Sabak vezetőjeként nem a Hezbollahért felelős, hanem a palesztin arénáért. Akkoriban a biztonsági szervezet fő gondja két forgatókönyv volt: A Hezbollah háborút szít északon, Júdea és Szamária pedig csatlakozik, vagy fordítva – Júdea és Szamária egy harmadik intifádába rohan, és a többi aréna is csatlakozik. Bar háborúra figyelmeztetett. Nem rajtaütésre, nem terrortámadásra, nem intifádára.

Bar megkapta a miniszterelnök jóváhagyását és áldását, hogy találkozzon az ellenzék vezetőjével, Lapiddal. Ugyanezt mondta neki. ,,Ma háborús figyelmeztetést adok neked. Nem tudjuk a napot és az órát, amikor kitör.”

Lapid megkérdezi Bart: ,,Ezt így elmondtad a miniszterelnöknek?” Bar megerősítette.

76 nappal később a Hamász megtámadta Izraelt. 77 nappal később a Hezbollah megkezdte támadását északon.

Lapid pénteken azt mondta, hogy a Yedioth jelentése „pontos”.

,,Ezek a dolgok nem csökkentik az izraeli hadsereg és a Sabak kudarcát. Úgy tűnik, pontos figyelmeztetést adnak egy háborúra (vagy egy széles körű palesztin hadműveletre). Fel kellett volna készülniük rá. És csúnyán elbuktak.

Ugyanakkor egy működőképes államban a végső felelősség a vezetőt és a kormányt terheli. Attól a pillanattól kezdve, hogy elhangzik a ‘háborús figyelmeztetés’, egy sor intézkedést kell tenniük. Netanjahu miniszterelnök úgy tehet, mintha nem történt volna kudarc a részéről, hogy nincsenek megválaszolandó kérdések. De felelőssége nem fog elhalványulni vagy eltűnni. Örökké ott van” – írta Nadav Ejál a cikkében.

A Miniszterelnöki Hivatal visszautasította Yedioth jelentését, mondván, Netanjahu „nem kapott figyelmeztetést a gázai háborúról – sem a cikkben említett állítólagos időpontban, és egy pillanattal sem október 7-én reggel 6 óra 29 perc előtt”, amikor a Hamász masszív rakétatámadással fedezetet nyújtott több ezer terroristája inváziójához és támadásához.

A Yedioth megjegyezte, hogy a válaszban az áll, hogy a miniszterelnök nem kapott figyelmeztetést „gázai háborúra”. Tagadhatatlan, hogy a Sabak vezetője azt mondta Netanjahunak, hogy háborús figyelmeztést ad neki.

A Yedioth jelentését megelőzően a 12-es csatorna csütörtök este arról számolt be, hogy október elején – október 7-e előtt három-négy nappal – a Sabak úgy értékelte, hogy a Hamász vezére, Jechíje Szinwar nem érdekelt abban, hogy „egy harci körbe keveredjen”.

A jelentés néhány szigorúan titkos Sabak dokumentumot idézett, amelyek szerint az Izrael részéről Gáza felé tett engedmények „lehetővé teszik a közrend megőrzését huzamosabb ideig”.

A Sabak megerősítette az idézetek pontosságát, de kijelentette, hogy figyelmen kívül hagyták belőle „a Sabak vezetőjének egyértelmű kijelentését, miszerint ‘magas készültséget kell fenntartani egy harci körre a [gázai] fronton kialakult vészhelyzet közepette’”.

A Ynet hírportál pénteken vezető biztonsági tisztviselőkre hivatkozott, akiket megdöbbentett, hogy „a Miniszterelnöki Hivatal egyes elemei” állítólag titkos dokumentumokat szivárogtattak ki, hogy mentesítsék a politikai felelősséget október 7-ével kapcsolatban, és a felelősséget kizárólag a védelmi szervre hárítsák.

Lapid tegnap kijelentette, hogy eltökélt szándéka, hogy „megcáfolja azt az állítást”, miszerint a politikai kört nem tájékoztatták arról, hogy a Hamász már nincs elrettentve attól, hogy megtámadja Izraelt. Azt mondta, őt és a miniszterelnököt is tájékoztatták. Miközben hangsúlyozta, hogy ,,október 7-én nem volt taktikai, konkrét figyelmeztetés a kerítés áttörésére… voltak ismétlődő stratégiai figyelmeztetések az erőszak kitöréséről és az elrettentés elvesztéséről”.

„Nem igaz, hogy a politikai rendszert nem figyelmeztették az október 7-i katasztrófára. Hónapokon keresztül a miniszterelnök és a kabinet miniszterei egy sor súlyos és példátlan figyelmeztetést kaptak, és nem tettek semmit” – mondta Lapid a bizottság tagjainak.

A Gil tájékoztatóját követő hetekben Lapid megtekintette a kneszet Külügyi és Védelmi Bizottságának átadott titkos hírszerzési anyagokat, amelyek arra utaltak, hogy az elrettentés valóban elkopott. Magasan titkosított anyagokat látott, amelyeket mint volt miniszterelnököt bocsátottak rendelkezésére.

Az egyik figyelmeztetés, amelyet kevesebb mint egy hónappal a Hamász támadása előtt a bizottságban megtekintett, „egyértelmű volt: az izraeli elrettentés drámaian elkopott; ellenségeink azt hiszik, hogy ritka lehetőségük van ártani nekünk” – idézte vissza Lapid – hozzátéve, hogy ez azt mutatta, hogy Izrael „a legnagyobb veszély szintjén van”.

Netanjahu „tudta, hogy az elrettentés gyengült, és tudta, hogy a terrorcsoportok figyelik [a szakadásokat] az izraeli társadalomban”. A miniszterelnök azzal is tisztában volt, hogy olyan minisztereket nevezett ki, „akiket közelébe se szabadna engedni Izrael szent biztonságához” – nevezetesen Becalel Szmotrich pénzügyminisztert és Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági minisztert.

Netanjahu tudta, hogy Irán, a Hezbollah, a Hamász és az Iszlám Dzsihád „lehetőséget lát” – mondta Lapid. ,,Tudta, hogy a kormány felelőssége, hogy a figyelmeztetések alapján cselekedjen, és nem tette meg.”

Lapid keményen kritizálta a védelmi szervezetet is, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy ettől nem lesz kisebb a politikai kör felelőssége az izraeli történelem legsúlyosabb hibájáért, amelyet „megelőzhetőnek” nevezett.

https://anchor.fm/s/51fceecc/podcast/rss

The post Netanjahu háborús figyelmeztést kapott 2023 júliusában a Sabak vezetőjétől first appeared on Új Kelet Live.