Avi/ujkelet.live

A háború 335. napja: Az Izraeli Védelmi Erők szerda este felvételeket tett közzé a bejáratáról annak az alagútnak, melyben szombaton megtalálták a hat túsz – Hersh Goldberg-Polin, Eden Jerusalmi, Ori Danino, Alex Lobanov, Karmel Gat és Almog Szaruszi – holttestét.

A járatba vezető nyílásnál rajzok, plüssfigurák és rajzfilmfigurás falfestmények voltak.

„Alef” törzsőrmester az elit Jahalom harcmérnöki egységből: ,,Egyértelmű hírszerzési jelzést kaptunk egy alagút bejárattal kapcsolatban ezen a területen. Pontosan ezen a helyen dolgoztunk az infrastruktúra lebontása és az alagút feltárása érdekében. Amint látható, ez az alagút egy gyerek hálószobájában volt elrejtve, egy helyen, mely biztonságos kéne legyen egy gyermek számára, és nem szabadna élő pajzsként használni a Hamász számára. Pontosan ezt teszi a Hamász. A polgári lakosság mögé bújnak, veszélybe sodorva őket. Ebből az alagútból hat izraeli túsz holttestét mentettük ki: Eden, Ori, Karmel, Almog, Hersh és Alexander”.

A 162. hadosztály és a Sabak belbiztonsági szolgálat erői az alagúthoz vezető bejáratot az ellenség által körülvett és csapdákkal teli területen találta meg.

Az izraeli hadsereg előzetes vizsgálata a rafahi alagútban meggyilkolt hat túsz kapcsán feltárta, hogy az alagút előtt álló őrszemek azonosították az irányukba mozduló izrael katonákat – és nyilvánvalóan ez okozta, hogy meggyilkolták a túszokat és elmenekültek a helyszínről, jelentette kedd este a KAN közszolgálati műsorszolgáltató.

A csapatok arra utaló jeleket talált a terepen, ahol megtalálták a túszok holttestét, hogy a Hamász őrszemei valós időben figyelték az izraeli erőket.

Ezek a következtetések jól illeszkednek a Khan Juneszből múlt hónapban hazahozott holttestek esetéhez, amikor a katonák négy terrorista holttestére bukkantak, akiket az izraeli erők támadása ölt meg az alagútba vezető bejáratok közelében.

A hadsereg többek között ügyel arra, hogy ne menjen olyan helyekre, ahol hírszerzési információk vannak az életben lévő túszokról – ezek olyan információk, amelyeket valós időben továbbítanak a terepen lévő erőknek.

Elképzelhető, hogy a hat túsz esetében az információ nem volt teljes – így az erők nem tudhatták, hogy a túszokat fogva tartó terroristák valós időben figyelik őket.

Az izraeli egészségügyi minisztérium szerint a túszokat 48 és 72 órával a boncolás előtt, azaz csütörtök és péntek reggel között ölték meg. Az Abu Kabir Törvényszéki Intézet által végzett vizsgálat megállapította, hogy mind a hat túszt közelről többször meglőtték.

A 12-es csatorna riportja tegnap este arról számolt be, hogy Eden tíz kilogrammot fogyott, miközben a Gázai övezetben tartották túszként. Holtteste mindössze 36 kilogrammot nyomott.

A pszichológiai terror részeként, a Hamász terrorszervezet ígéretéhez hűen tegnap folytatta a felvételek közzétételét a hat túszról. Hétfőn Eden Jerusalmi, majd másnap Ori Danino, szerdán pedig Karmel Gat került sorra.

Karmel családja engedélyezte a videó közzétételét.

,,Karmel Gatnak hívnak, 39 éves vagyok Be’eriből. Október 7-én elraboltak [az angol szövegben letartóztatás szerepel – a szerk.] szüleim házából, ahol más családtagjaimmal voltam. Nem tudom, mi lett velük.” Karmel szerint a fogságban nagyon kevés az étel, a víz és a tisztálkodási lehetőség. ,,A bombázások szüntelenek, nem tudom, hogy élve kijutok-e innen vagy nem miattunk”.

Karmel arra kérte az izraeli kormányt és vezetőjét, Binjámin Netanjahu miniszterelnököt, hogy ne hagyják őket cserben, állítsák le a bombázást és gondoskodjanak a hazajutásukról. Izrael népét pedig arra kérte, hogy folytassa a tüntetéseket és a harcot az életük megmentéséért.

,,Drága családom, remélem van család akihez hazatérhetek. Erős maradok értetek, amíg ez a rémálom véget ér. Szeretlek titeket”.

The post Felvételek a gyerekszobában elrejtett alagút bejáratáról, mely a 6 túsz holttestéhez vezetett first appeared on Új Kelet Live.