Avi/ujkelet.live

A háború 335. napja: Egy férfi csütörtök reggel lövéseket adott le Izrael müncheni konzulátusánál, feltehetően M-16-os puskával. A konzulátus a náci háborús bűnöket dokumentáló központ mellett található. Sérülés nem történt. A rendőrség ártalmatlanította a támadót, a német belügyminiszter pedig bejelentette, hogy meghalt.

Helyi riportok szerint a gyanúsított egy hosszú fegyverrel érkezett a náci dokumentációs központhoz, és tüzet nyitott egy rendőrségi posztra. Két lövést adott le. A rendőrök viszonozták a tüzet, és eltalálták.

A lövöldöző kiléte egyelőre nem ismert. A rendőrség vizsgálja, hogy közel-keleti származású-e, és részt vett-e szélsőjobboldali tevékenységekben. Emellett vizsgálják annak lehetőségét, hogy a lövöldöző nem egyedül cselekedett, és hogy a konzulátus vagy a dokumentációs központ volt-e a célpontja.

Ma van az izraeli sportolók müncheni lemészárlásának 52. évfordulója.

,,Most beszéltem Németország elnökével, kedves barátommal, Frank-Walter Steinmeierrel” – közölte Jichák Herzog elnök X-en. ,,Közösen kifejeztük elítélésünket és döbbenetünket a ma reggeli terrortámadás miatt, amely Izrael müncheni konzulátusa közelében történt.

Azon a napon, amikor testvéreink Münchenben megemlékeztek bátor sportolóinkról, akiket 52 évvel ezelőtt terroristák gyilkoltak meg, jött egy gyűlölettől fűtött terrorista, és ismét ártatlan embereket akart meggyilkolni.

Szeretnék köszönetet mondani a német biztonsági szolgálatoknak gyors intézkedésükért, és támogatásomat szeretném küldeni mindazoknak, akiket célba vettek.

Együtt erősek vagyunk a terrorral szemben. Együtt legyőzzük.”

Elővigyázatosságból a német hatóságok lemondták az 1972-es olimpiai támadás áldozatainak emlékünnepségét – röviddel azelőtt, hogy a bajor város katonai repülőterén elkezdődött volna.

Tizenegy izraeli sportolót – David Berger, Ze’ev Friedman, Joszef Gutfreund, Mose Weinberg, Joszef Romano, Mark Szlavin, Eliezer Halfin, Jákov Springer, Andre Spitzer, Amitzur Shapira és Kehat Shorr – gyilkoltak meg 1972 szeptemberében, amikor a Fekete Szeptemberhez tartozó palesztin terroristák megrohamozták az olimpiai falut.

Kettőt a helyszínen meggyilkoltak, kilencen később haltak meg, miután a német biztonsági erők sikertelen kísérletet tettek a túszok kiszabadítására és a palesztin terroristák az összes túszt megölték.

The post Lövéseket adta le az izraeli konzulátus közelében Münchenben az évfordulón first appeared on Új Kelet Live.