Avi/ujkelet.live

A háború 335. napja, északi front: Két gyanús légi célpontot, valószínűleg drónokat, fogtak el kora délután a légvédelmi rendszerek a libanoni légtérben.

Továbbá a hadsereg a Hezbollah katonai infrastruktúráját támadta a dél-libanoni Qanában.

Délután öt rakétát lőttek ki Libanonból Ramot Naftalira. A légvédelmi rendszerek elfogták a lövedékek egy részét.

Libanonból két gyanús légi célpontot, valószínűleg drónt indítottak Nyugat-Galilea felé. Az egyik Ja’ara közelében csapódott be.

Egy másik drónt Dovev felett elfogtak a légvédelmi rendszerek.

Késő délután rakétát lőttek ki Libanonból Felső-Galileára, aktiválva a szirénákat Elkos és Fasszuta közösségekben.

A támadások egyikében sem történt sérülés.

Este számos rakétával célozták Libanonból Észak-Izraelt, a lövedékek azonban nem jutottak át a határon.

  • A Sabak belbiztonsági szolgálat által közzétett új adatok szerint augusztus volt az a hónap, amikor a legtöbb rakétát lőtték ki Libanonból a folyamatban lévő háború közepette.
  • A jelentés szerint 1307 rakétát lőttek ki Izraelre az északi frontról, azaz Libanonból és Szíriából, ami átlagosan valamivel több mint 40 rakéta naponta.
  • Júliusban 1091 rakéta érkezett Libanonból, júniusban 855, májusban 1000, áprilisban 744, márciusban 746, februárban 534 és januárban 334.

Júdea és Szamária: Az elmúlt két hétben Júdea és Szamáriában és a Jordán-völgyben terrorelhárító műveletek zajlanak, mely során a légierő szorosan együttűködik a terepen lévő csapatokkal, és eddig több mint 300 órát töltött a térség felett.

A távolról irányított légi járművek vezetik a szárazföldi erőket, és fegyveres terroristákat likvidálnak. A művelet részeként eddig több mint 20 fegyveres terroristát támadtak légicsapással.

A videón egy terrorsejtre mért dróncsapás látható a szamáriai Dzseninben, miután a terroristák robbanószerkezeteket dobtak a csapatokra:

A harci helikopterek pedig lehetővé tették a harcosok számára, hogy biztonságosan elérjék a területet, és a művelet során a sebesültek életmentő evakuálását végezték, miközben komplex területen landoltak.

Az izraeli erők a Nyári Táborok hadművelet keretében az éjszaka Far’a menekülttáborban, Tubaszban és Jerikó térségében új műveletet indítottak.

Tubaszban az erők drónnal likvidáltak egy fegyveres terrorsejtet. A terroristák között volt Mohammed Zubeidi, Zakaria Zubeidi fia, aki az „intifáda jelképének” tartott hírhedt terrorparancsnok, az Al-Aksza Mártírok Dandár (Fatah) volt dzsenini vezetője és izraeli börtönben van.

Mohammed Zubeidi ,,prominens terrorista volt Dzsenin környékéről”, aki részt vett a biztonsági kerítés közelében lévő izraeli közösségek elleni lövöldözésben, valamint a csapatok elleni egyéb támadásokban. A többi likvidált terrorista szintén fegyveres terrortámadásokban volt érintett.

A Far’a táborban szintén drónnal támadtak fegyveres terroristákat, akik lövöldöztek és robbanóeszközökkel dobálták a csapatokat. A Büntetés-végrehajtási Szolgálat Metzada egysége tűzharcban megölt egy terroristát, akinél robbanóeszköz volt.

Ezenkívül az erők utak alá rejtett bombákat is kerestek.


Vita: Az izraeli hadsereg arab nyelvű szóvivője, Avichai Adraee ezredes szerdán felfedte a Hamász titkos dokumentumát a szervezet magas rangú tisztviselői és a Palesztin Iszlám Dzsihád katonai szárnyának vezetője, Akram al-Adzsuri között a Hajnalhasadás-hadművelet során tartott találkozóról, 2022-ben. A dokumentumot aláírta többek között a Hamász gázai vezetője, Jechíje Szinwar és Marwan Issza, Mohamed Deif helyettese, a folyamatban lévő háború során Izrael likvidálta mindkettőt.

A dokumentumban az szerepel, hogy a Paleszti Iszlám Dzsihád a dél-izraeli településeket lőtte, de a gyakorlatban a rakétaindítások sikertelenek voltak, és a Gázai övezet lakóinak otthonait találták el. Adraee feltárta, hogy a találkozó során a Palesztin Iszlám vezérkari főnöke a gázaiakat eltaláló lövedékeket ,,a háború velejárójának” minősítette, mondván: ,,Ha ezer ember hal meg ‘baráti tűz’ következtében, ez a háború velejárója.”

Adraee X-en azt írta, hogy a dokumentum a két terrorszervezet vitáját tárta fel a Gázai övezet lakóival szemben. Megerősíti, hogy mindkét terrorszervezet tisztában van az ilyen rakétázás veszélyével a lakosok életére. ,,Ez a mostani háború alatt is nyilvánvaló, hiszen a Hamász és a Palesztin Iszlám Dzsihád továbbra is rakétákat lő ki civilek lakta területekről, sőt humanitárius területekről is, veszélynek téve ki a Gázai övezet lakosságát”.


Egyiptom: Az egyiptomi hadsereg vezérkari főnöke, Ahmed Fathy Kalifa altábornagy meglepetésszerű látogatást tett az ország Gázai övezettel közös határán, hogy megvizsgálja a biztonsági helyzetet – jelentette csütörtökön az állami televízió a hadsereg szóvivőjére hivatkozva.

A látogatásra azután került sor, hogy Binjámin Netanjahu miniszterelnök szerdán kijelentette, hogy Izrael csak egy olyan gázai tűzszünetet fogad el, amely garantálja, hogy a Gáza déli része és Egyiptom közötti határterület soha nem használható mentőövként a Hamász számára.

Mindeközben Egyiptom folytatja Izrael vádjainak elutasítását, miszerint Kairó nem tudta megakadályozni a Gázába irányuló csempészetet, és egy „magas rangú egyiptomi forrás” azt nyilatkozta az Al-Kahera al-Ikhbarijának, hogy Netanjahu kijelentései irreálisak, és „megpróbál más országokat hibáztatni azért, mert nem érte el céljait a Gázai övezetben.”

Az egyiptomi tisztviselő azt is közölte, hogy az elmúlt hónapok bebizonyították, Netanjahu nem törődik az izraeli túszok hazahozatalával, ha az személyes érdekeinek az útjába áll.

Szerdán egy forrás azt állította, Netanjahu azért hibáztatta Kairót a Gázába irányuló fegyvercsempészetért, hogy eltolja a hangsúlyt saját kudarcáról, hogy megállítsa az Izraelből Gázába irányuló fegyvercsempészetet. Netanjahu emellett engedélyezi a Júdea és Szamáriába irányuló csempészetet, „hogy igazolja a palesztin nép elleni agresszióját”.


Túszok: Az Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője, John Kirby az Izrael és a Hamász közötti túszok szabadulását lehetővé tevő tűzszüneti megállapodás megkötésének kihívásaival kapcsolatban kijelentette, hogy „a megállapodás legnagyobb akadálya a Hamász, ez nem kérdés”.

Reményét fejezte ki, hogy „ha lesz kompromisszum és vezetés, még meg tudjuk kötni ezt a megállapodást”.

Ugyanakkor utalt a folyamatban lévő informális tárgyalásokra a Hamász és Izrael közötti nézeteltérések áthidalására.

Arra kérdésre, hogy Netanjahu miniszterelnök akadályt jelent-e a tárgyalásokon, mivel ismételten ígéretet tett arra, hogy az izraeli hadsereg határozatlan ideig a Philadelphi-folyosón marad, Kirby azt válaszolta, hogy „a tűzszüneti megállapodás megkötésének legnagyobb akadálya a Hamász”, és emlékeztetett, hogy a terrorszervezet volt, aki túszokat ejtett és a közelmúltban kivégzett hat túszt, ami megnehezíti a tárgyalásokat.


Kritika: A Hamász október 7-i mészárlása során elrabolt izraeliek hozzátartozóit képviselő Túszok és Eltűntek Családjainak Fóruma csütörtökön közleményt adott ki, amelyben bírálta Netanjahu miniszterelnököt, miután a héten másodszor is eltévesztette a terrortámadás dátumát.

,,A Családok Fóruma emlékeztetni kívánja a miniszterelnököt, hogy a mészárlás október 7-én történt, nem pedig november 7-én vagy október 9-én” – áll a közleményben, utalva a mai Fox News-nak adott interjújára és a hétfői héber nyelvű sajtótájékoztatójára.

Százak vonultak este a tel-avivi Habima térről a Begin utcára, követelve a Gázában fogságban lévő túszok szabadon bocsátását. Zsinórban ötödik éjszaka megy a tiltakozás, miután a hadsereg vasárnap bejelentette, hogy megtalálta hat izraeli túsz holttestét egy gázai alagútban.

A tüntetők csoportja 27 koporsót is kiállított a fogságban megölt 27 túszt szimbolizálva.

A felvonulás előtt Gil Dickmann, akinek unokatestvére, Karmel Gat egyike volt a hat meggyilkolt túsznak, Netanjahut azzal vádolta, hogy „halálra ítélte az unokatestvéremet”.

Dickmann megemlítve, hány napig tartották fogva Karmelt: „327 lehetőség volt megmenteni, és mindegyiket elszalasztották.”

The post Rakéták és drónok Libanonból, váratlan látogatás és terroristák egymás között first appeared on Új Kelet Live.