Avi/ujkelet.live

A háború 345. napja: Vasárnap reggel aktiválódtak a szirénák Közép-Izraelben. Az Izraeli Védelmi Erők egy föld-föld rakéta kilövését azonosította Jemenből, mely nyílt területen landolt.

,,Az elfogórakéták voltak a hallott robbanás forrásai, az elfogás eredményét vizsgálják” – közölte a hadsereg. A jemeni húti lázadók azzal fenyegetőztek, hogy rakétákat küldenek Izraelre a Hodeida kikötő elleni két hónappal ezelőtti izraeli megtorló támadást követően.

A kilőtt elfogók úgy tűnik nem találták el a rakétát, amely Lod közelében, Ben Semenben csapódott be és tüzet okozott. Az elfogók darabjai lakott területen landoltak, köztük egy vasútállomáson Modi’in bejáratánál.

A riasztásokat követően a Magen David Adom mentősei kilenc személyt szállítottak kórházakba, akik az óvóhelyre sietve könnyebben megsérültek.

A támadás ellenére nincs változás a Polgárvédelmi Parancsnokság utasításaiban – a tanítás a megszokott módon zajlik.


Libanon: A hadsereg dróntámadást hajtott végre az éjszaka a déo-libanoni Sibaa térségében, egy terrorsejtet támadva. A tüzérség pedig számos területet ágyúzott Dél-Libanonban.

Libanonból küldött robbanó drón csapódott be reggel Metula közelében, sérülés vagy kár nem történt.

Szintén reggel körülbelül negyven rakétát lőttek ki Libanonból a Galilea-földnyelv és a Golán-fennsík térségére. A lövedékek egy részét elfogták a légvédelmi, a többi nyílt területeken landolt, sérülés nem történt.

A támadásért a Hezbollah terrorszervezet vállalta a felelősséget, mondván, több tucat Katyusa rakétát küldött egy izraeli katonai bázisra, valászul a tegnapi izraeli légicsapásokra, beleértve egy motorra mért dróncsapást Szarafandban, Szidonban.

Az izraeli hadsereg tegnap este közölte, hogy légicsapást hajtott végre a Hezbollah fegyverraktárai ellen Libanon mélyén, a Beqaa-völgyben és Baalbek régióban

A vadászgépek további fegyverraktárakat és katonai épületeket támadtak hét különböző helyszínen Dél-Libanonban.


Nincs összhang: Binjámin Netanjahu miniszterelnök úgy véli, hogy egy háború Libanonban nem rontja a Gázai övezetben uralkodó katonai nyomást, és nem veszélyezteti a túszalku lehetőségét. Másrészt Joáv Gallant védelmi miniszter úgy véli, hogy a biztonsági szerv valóban készen áll a harcra, de egy ilyen lépés ronthatja a túszok hazahozatalának esélyét, mivel az erőket Gázából kell kivonni hozzá, jelentette tegnap este a KAN közszolgálati műsorszolgáltató.

A kabinetben eltérő vélemények vannak a diplomáciai megoldás kísérleteinek kimerítéséről és arról is, hogy Irán megtámadhatja Izraelt a Hezbollah segítése érdekében. Izrael arra készül, hogy megerősítse a nemzetközi színtéren a Hezbollah elleni libanoni háború legitimitását, többek között megpróbálja meggyőzni az amerikai kormányt arról, hogy mindent megtesz annak érdekében, hogy megállapodás szülessen, amely megakadályozza a háborút. Az Izraeli Védelmi Erők egyértelművé tette, hogy ha az északi hadjárat szükséges, készen áll rá.

Amerikai részről attól tartanak, hogy Izrael a közeljövőben, sőt a közelgő novemberi választások előtt háborúba kezd Libanonban, vagy belekerül egy ilyen háborúba. A térségbe látogató Joe Biden amerikai elnök közel-keleti megbízottja, Amos Hochstein várhatóan prezentálja Netanjahu miniszterelnöknek és Gallant védelmi miniszternek a Libanonnal elért előrehaladást az eszkaláció megelőzése érdekében.

Izraeli és külföldi források azonban azt állítják, hogy a Hochstein által elért haladás nem elegendő a diplomáciai megoldáshoz. A tárgyalásokon részt vevő külföldi források ugyanakkor közölték, hogy az Egyesült Államok és a közvetítő országok még dolgoznak egy kompromisszumos vázlaton, amit a jövő héten szeretnének bemutatni. Egy izraeli forrás azonban jelezte, hogy ez ismét halasztásra kerülhet.

https://anchor.fm/s/51fceecc/podcast/rss

The post Ballisztikus rakétát lőttek ki Jemenből Izraelre first appeared on Új Kelet Live.