Avi/ujkelet.live

A háború 354. napja, Észak Nyilai: Az Izraeli Védelmi Erők kora délután bejelentette, hogy befejezte a nap második légitámadását Libanonban.

A hadsereg olyan épületeket támadott, melyekben a Hezbollah terrorszervezet fegyvereket tárolt, valamint parancsnoki helységeket és egyéb katonai infrastruktúrákat Dél-Libanonban és a Beqaa-völgyben.

A dél-libanoni Bisszaria régió az izraeli hadsereg támadásai után:

A nyilatkozathoz csatolt légicsapásokat megörökítő videón másodlagos robbanások láthatók, melyek arra utalnak, hogy sok fegyvert tároltak a helyszíneken.

A Hezbollah képességeinek lerombolását célzó támadások folytatódnak, közölte a hadsereg.

A libanoni egészségügyi minisztérium adatai szerint 558 halottja és 1835 sérültje van az izraeli hadsereg tegnap indított támadásainak.


Figyelmeztetés: A hadsereg arab nyelvű szóvivője Avichai Adraee ezredes új figyelmeztetéseket adott ki a libanoni civileknek azokban a falvakban, ahol a Hezbollah lőszert tárol az otthonokban, hangsúlyozva, hogy a terrorcsoport elleni légicsapások folytatódnak.

,,Ha a Hezbollah épületei közelében vagy azokban vagy, amelyeket fegyverek tárolására használnak, haladéktalanul el kell távolodnod azoktól az épületektől legalább egy kilométerre vagy a falun kívülre” – írta Adraee X-en. „Bárki, aki a Hezbollah elemei közelében tartózkodik, veszélybe sodorja magát”.

A 12-es csatorna szerint egy Szidon környéki falu lakói reggel telefonhívást kaptak az izraeli hadseregtől: „Azonnal hagyjátok el otthonaitokat”.

Az Egyesült Nemzetek Szervezete szerint libanoniak tízezrei hagyták el otthonaikat Dél-Libanonban a széles körű izraeli támadást követően.


Válasz Libanonból: Reggel óta több mint 100 rakétát lőttek ki Libanonból Észak-Izraelre.

A rakéták többségét elfogták a légvédelmi rendszerek, de voltak becsapódások, a repeszek következtében egy 19 éves fiatal Megiddo régióban közepesen súlyosan egy 58 nő Jarkában pedig könnyű sérüléseket szenvedett, továbbá anyagi károk és tüzek keletkeztek több helyszínen.

Tamrában az úton egy jármű tovább megy a sziréna ellenére, és egy rakéta csapódik be a közelében:


Korai öröm: Bár tegnap az izraeli médiában idézett magas rangú biztonsági forrás azt mondta, a Hezbollah rakétaképességének 50%-a megsemmisült a keddi libanoni csapások során, katonai források szerint ezek az adatok valószínűleg túlzóak.

A hadsereg tegnap közölte, hogy Libanonban mintegy 1600 Hezbollah-célpontot semmisítettek meg, nagyrészt olyan otthonokat, ahol a terrorcsoport lőszert tárolt.

A hadsereg tájékoztatása szerint a lőszerek között robotrepülők, rövid hatótávolságú nehézrakéták, közepes hatótávolságú rakéták és robbanó drónok is voltak. A hadsereg azonban még nem nyilatkozott a Hezbollah nagy hatótávolságú rakétáinak és precíziós irányítású rakétáinak megsemmisítéséről.

Mindeközben amerikai tisztviselők a CNN-nek azt mondták, hogy az izraeli légicsapások Libanonban jelentősen meggyengítették a Hezbollah terrorcsoportot, 20 évre visszavetve képességeit.


Sikertelen likvidálás: Bár tegnap a likvidálására tett kísérlet kudarcot vallott, az izraeli tisztviselők biztosak abban, hogy a Hezbollah terrorszervezet déli frontjának parancsnoka, Ali Karaki abban a bejrúti épületben volt, melyre csapást mértek, és megsérült, jelentette reggel a katonai rádió.

Ibrahim Aqiltól eltérően, ezúttal az épület egyik emeletét vették célba, a föld felett, ahol tudomásuk szerint Karaki tartózkodott. A vadászrepülőgépek 3-4 viszonylag kis lőszert dobtak le, amelyek célzottan a szóban forgó emeletet támadták, anélkül, hogy az egész épületet összeomlasztották volna.

Izraelben úgy döntöttek, hogy nem omlasztják össze teljesen az épületet, attól tartva, hogy ezzel más közeli épületek is összedőlnének. Az előző támadásban, amelyben Aqilt likvidálták, egy közeli épület összeomlott, mert megsérült a föld alatti alapja. Így ezúttal nagyobb körültekintéssel tervezték meg a támadást.

Egy biztonsági forrás szerint az épület, ahol Karaki tartózkodott Dahiehben, többnyire ki volt ürítve. Vagyis ha az egész épület össze is dőlt volna, nem járt volna tömeges civil áldozatokkal.

The post 100 rakétát lőttek ki Libanonból, a hadsereg befejezte a 2. kör légitámadást first appeared on Új Kelet Live.