Avi/ujkelet.live

A háború 355. napja, Észak Nyilai: Az izraeli légierő szerdán is folytatja támadásait a Hezbollah terrorszervezet ellen Dél-Libanonban és mélyen a Beqaa-völgyben.

Reggel óta a több tucat vadászgép több mint 100 Hezbollah-célpontot semmisített meg, a terrorszervezet fegyverraktáraira helyezve a hangsúlyt.

A hadsereg 13:27-kor közölte, hogy támadásokat indított a dél-libanoni Nabatiehben.

A libanoni egészségügyi minisztérium szerint 10 halottja van a szerdai izraeli légicsapásoknak.

Mindeközben folytatódtak a támadások Libanonból. Délelőtt körülbelül 40 rakétát lőttek ki Felső-Galileára.

A lövedékek egy részét elfogták a légvédelmi rendszerek. Közvetlen becsapódásról számoltak be egy lakóépületbe Cfáton. Sérülés nem történt.

A becsapódás utáni első pillanatok: ,,Van valaki a házban?” – ,,Nem tudjuk kinyitni az ajtót!”

Délután közvetlen rakéta becsapódásról számoltak be Szá’ár kibucban, Naharia közelében. Két személy közepesen súlyos sérüléseket szenvedett a repeszek következtében.


Utóhatás: A Hezbollah terrorszervezet forrása azt nyilatkozta a Reuters hírügynökségnek, hogy a terrorcsoport kommunikációs eszközei elleni múlt heti támadás – amelyet széles körben Izraelnek tulajdonítanak – 1500 harcost tett bevetésre képtelenné a sérüléseik miatt, sokuk megvakult vagy elvesztette a kezét.

Bár ez komoly csapás, a Hezbollah erejének egy kis töredékét jelenti, amelyet az Egyesült Államok Kongresszusa számára készített pénteki jelentés 40 000-50 000 harcosra tesz.

A Hezbollah vezetője, Hasszán Naszrallah azt állította, hogy a csoportnak 100 ezer harcosa van.

Operatív tevékenységének fenntartásához a Hezbollah rugalmas parancsnoki láncot és alagutakat használ. Ezek, valamint az elmúlt évben megnövelt rakéta- és fegyverarzenál segítenek neki túlélni a példátlan izraeli bombázásokat.


NY: Binjámin Netanjahu miniszterelnök várhatóan holnap New Yorkba repül feleségével, Szarával, és pénteken beszédet mond az ENSZ Közgyűlésén, amelynek középpontjában Irán lesz. A miniszterelnök szombat estig tartózkodik majd New Yorkban, majd a zsidó szombat végén visszarepül Izraelbe.

A Túszok és Eltűntek Családjainak Fóruma kritizálta a miniszterelnököt a közelgő New York-i látogatása miatt.

„Miközben az ország ég, és 355 napja 101 túszt hagytak magára a Hamász halálalagutakban, a miniszterelnök egy újabb, szükségtelen showra utazik az Egyesült Államokba” – áll a fórum közleményében.

A túszok családtagjai, akik csatlakoznak Netanjahu miniszterelnökhöz az útra: Sáron Sarabi, Joszi és Eli Sarabi testvére; Eli Stivi, akinek fiát, Idant a Supernova fesztiválon ejtették túszul; Jifat Haiman, akinek 27 éves lányát, Inbart meggyilkolták, miután elrabolták a partin; Danny Miran, Omri apja, akit Nahal Oz kibucból raboltak el, és Jizhár Lifschitz, akinek 83 éves apját, Odedet Nir Oz kibucból rabolták el.

The post 100 célpont megsemmisítve Libanonban, 40 rakéta Cfátra, és 1500 Hezbollah-operatív nem bevethető first appeared on Új Kelet Live.