Avi/ujkelet.live

A háború 355. napja, déli front: Az elmúlt nap során az izraeli csapatok megöltek körülbelül 40 terroristát, akik terepparancsnokokként funkcionáltak illetve a terrorszervezet különböző részlegének – köztük a rakéta és a propaganda egységek – tagjai voltak.

Az övezet északi részén a Gáza Hadosztály célzott rajtaütéseket hajt végre Beit Lahijában, lerombolva a Hamász terror-infrastruktúráját. A művelet során a harcosok három rakétaindítót 27 kilövő csővel lokalizáltak és semmisítettek meg. Az egyik rakétaindítóba három rakéta volt betöltve.

A Gázai övezet északi részén a 252. hadosztály számos szimultán műveletet indított Nuszeirat külvárosában valamint Gázaváros Szabra és Zeitun negyedeiben, a cél a terror-infrastruktúrák megsemmisítése. Továbbá számos jelentős alagút bejáratot is találtak majd leromboltak a térségben.

A Gázai övezet déli részén a 162. hadosztály erői Rafah térségében és a Philadelphi-folyosón vannak bevetve. Az egyik incidens során a harcosok terroristákat likvidáltak, akik egy alagút nyílásból tevékenykedtek, és a helyszínen sok fegyvert találtak.


Túszok: ,,Itt az ideje, hogy megmentsük az elhurcoltakat”: Egy rafahi alagútban meggyilkolt hat túsz családja szerdán levelet közölt a TIME magazinban. A szerzők Hersh Goldberg-Polin, Eden Jerusalmi, Ori Danino, Alex Lobanov, Karmel Gat és Almog Szaruszi rokonai.

,,2023. október 7-én, a tiszta, kék égboltú szombat reggelen szeretteinket és 245 másik személyt brutálisan ellopták tőlünk a Hamász terroristái. Karmel szüleinél volt látogatóban Be’eri kibucban. Almog, Alexander, Eden, Hersh és Ori a békét és a szabadságot ünnepelték a Nova Zenei Fesztiválon. Ezt a hat gyönyörű embert Gázába hurcolták, közülük többen súlyos sérüléseket szenvedtek. 328 napig nyomorúságos körülmények között sínylődtek, majd augusztus 29-én fejbe, kézen, vállba és máshol meglőtték megtépázott és éhező testüket.

Az izraeli erők két nappal később egy alagútban találták meg lesoványodott holttestüket 20 méterrel egy gázai gyerekhálószoba alatt. Az alagút alig több mint 0,6 méter széles és 1,7 méter magas volt. Minimális oxigén volt benne, nem volt fény, és nem volt vízvezeték. A hamászos foglyul ejtőik kivégezték szeretteinket közvetlen közelről, távoztak az alagútból, és bezárták egy páncélozott ajtóval.

A fogságban a közel 1,8 méter magas Alexander 86 kilogrammról 59-re fogyott. A pár centivel magasabb Hersh mindössze 52 kilogrammot nyomott. Az 1,67 méter magas Eden 36 kilogrammot.

Ez a mostani felhívásunk: még mindig 101 túsz van szörnyű körülmények között Gázában, és az idő a megmentésükre fogyóban. A szimpatikus szavak önmagukban nem kímélik meg őket Almog, Alexander, Karmel, Eden, Hersh és Ori sorsától. Itt az ideje a határozott, megfontolt, jelentős cselekvésnek”.


Észak Nyilai: A Biden-kormány új diplomáciai kezdeményezésen dolgozik a libanoni harcok „szüneteltetése” és a túszok szabadulását lehetővé tevő gázai tűzszüneti megállapodásról szóló tárgyalások újrakezdése érdekében, idézett a Walla hírportál két amerikai tisztviselőt, egy izraeli tisztviselőt és két közvetlen ismeretekkel rendelkező forrást.

A Fehér Ház kezdeményezését már szerdán bejelenthetik, hogy megállítsák Izrael és a Hezbollah terrorszervezet közötti eszkalációt.

A megbeszélések az új kezdeményezésről azt követően kezdődtek meg, hogy a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója, Jake Sullivan és Ron Dermer izraeli stratégiaügyi miniszter telefonbeszélgetést folytatott hétfőn.

  • Az elmúlt két napban az Egyesült Államok tárgyalt az ötletről Franciaországgal, Izraellel, Libanonnal és több más arab országgal – mondta egy amerikai tisztviselő és egy európai diplomata.
  • ,,Több országgal dolgozunk egy javaslaton az északi helyzet diplomáciai megoldására” – mondta egy amerikai tisztviselő.
  • ,,[Binjámin] Netanjahu [miniszterelnök] zöld utat adott a kezdeményezés megvitatására” – mondta egy izraeli tisztviselő.

A cél egy olyan szünet elérése, amely teret ad a szélesebb körű diplomáciai megállapodásról szóló tárgyalásoknak, hogy megakadályozzanak egy szélesebb körű háborút, lehetővé téve a lakóhelyüket elhagyni kényszerült civilek visszatérését otthonaikba a határ mindkét oldalán, és új lendületet ad a gázai tűzszüneti és túszalku megkötésének, mondta egy, a terveket közvetlenül ismerő forrás.

,,Ha a Hamász úgy látja, hogy a Hezbollah lehetőséget ad a diplomáciai megoldásnak, az arra ösztönözheti a [Hamász] vezetőjét, Jechíje Szinwart, hogy lépéseket tegyen egy megegyezés felé ” – mondta a forrás.

A libanoni parlament elnöke, Nabih Berri szerdán azt mondta, hogy a következő 24 óra „döntő fontosságú” lesz a további eszkaláció elkerülésére irányuló diplomáciai erőfeszítések szempontjából.

Az izraeli biztonsági kabinet szerda este összeül, hogy megvitassák a következő lépéseket.

The post Még háború van Gázában, és tűzszüneti remények északon first appeared on Új Kelet Live.