Avi/ujkelet.live

A háború, 358. napja: Az izraeli hadsereg az éjszaka légicsapással likvidálta a Hamász terrorszervezet dél-szíriai hálózatának vezetőjét.

Ahmed Muhammad Fahad volt felelős a csapatok és az ország elleni támadások irányításáért, főként a Golán-fennsíkra rakétatűzzel.

,,Fahadot likvidáltak, miközben azt tervezte, hogy újabb terrortámadást hajt végre rövid időn belül”.


Behívó: Az Izraeli Védelmi Erők reggel bejelentette, hogy a helyzetértékelést követően döntés született három tartalékos zászlóalj mozgósításáról, a hadműveleti feladatok ellátására és a védelem megerősítésére a Központi Parancsnokságnál, mely Júdea és Szamária területéért felelős.


Észak Nyilai: Reggel föld-föld rakétát lőttek ki Libanonból, mely Izrael középső részén, nyílt területen landolt. A szirénák az irányelveknek megfelelően nem aktiválódtak. Az incidens vizsgálat alatt áll. A rakéta valószínűleg a tengerben landolt.


Naszrallah: Az Izraeli Védelmi Erők szóvivője, Daniel Hagari ellentengernagy tegnap éjszakai sajtótájékoztatóján közölte, hogy a hadsereg még vizsgálja a Hezbollah terrorszervezet bejrúti földalatti központi főhadiszállása elleni csapás eredményeit.

A fő célpont a terrorszervezet vezetője, Hasszán Naszrallah volt. Reggel az izraeli média arról számolt be, hogy egyre inkább úgy vélik, a likvidálás sikeres volt.

A libanoni egészségügyi minisztérium szerint legalább hat halottja és 91 sérültje van Izrael legnagyobb bejrúti légicsapásának a 2006-os libanoni háború óta.

  • Izraeli tisztviselők a Walla hírportálnak azt mondták, hogy a támadás idején a főhadiszálláson tartózkodtak a Hezbollah magas rangú tisztviselői.
  • Egy vezető izraeli tisztviselő este azt nyilatkozta, hogy jelek vannak arra, hogy Naszrallah a megtámadott létesítményben volt. Nagyon kicsi az esélye, hogy akik ott voltak, élve kijuthattak.

,,Amint tudunk valamit, tájékoztatást adunk. A csapásunk nagyon pontos volt” – mondta Hagari, majd elismételte, hogy nincs változás a Polgárvédelmi Parancsnokság lakosságnak szóló utasításait illetően.

  • A Pentagon szóvivője, Sabrina Singh közölte, hogy az Egyesült Államok nem kapott előzetes figyelmeztetést a bejrúti támadásról, és hozzátette, hogy Joáv Gallant védelmi miniszter telefonon beszélt Lloyd Austin amerikai védelmi miniszterrel, amikor a légicsapás folyamatban volt.
  • Joe Biden amerikai elnököt pénteken nemzetbiztonsági csapata többször tájékoztatta a támadásokról, és arra utasította a Pentagont, hogy „értékelje újra és szükség szerint módosítsa az Egyesült Államok bevetési posztjait a térségben az elrettentés fokozása, a haderő védelme és az Egyesült Államok célkitűzéseinek teljes körű támogatása érdekében”.
  • A miniszterelnöki hivatal közölte, Binjámin Netanjahu megszakítja New York-i útját, és pénteken hazautazik Izraelbe. Rendkívül szokatlan, hogy izraeli miniszterelnökök sábátkor utazik, magyarán drámai fejlemények várhatók.
  • A libanoni állami hírügynökség szerint az ügyvivő miniszterelnök, Nadzsib Mikati azt mondta, hogy az izraeli támadás miatt korábban visszarepül New Yorkból Bejrútba.

A színfalak mögött: A Walla hírportál által idézett két magas rangú izraeli tisztviselő szerint az első megbeszélésre Naszrallah likvidálásának lehetőségéről szerdán került sor Netanjahu New York-i útja előtt.

  • A tisztviselők szerint úgy döntöttek, megvárják, hogy műveleti lehetőséget nyíljon, mely pénteken megtörtént.
  • Az egyik tisztviselő szerint a támadás mögötti ok az volt, hogy Naszrallah nem választja le a Hezbollahot a gázai Hamászról, és nem állítja le a harcokat az északi határon. ,,Ezért az a döntés született, hogy kivonják őt a döntéshozatali képből” – mondta a tisztviselő.

A légitámadásra két nappal azután került sor, hogy az Egyesült Államok és Franciaország bejelentette tűzszüneti kezdeményezését, és miután Antony Blinken külügyminiszter és más amerikai tisztviselők felszólították Izraelt, hogy kerülje el a további eszkalációt, amely totális háborút robbanthat ki.

  • A Fehér Ház dühös volt, amikor Netanjahu tagadta, hogy bármiféle szerepe lenne a tűzszüneti tervben, annak ellenére, hogy részt vett a bejelentést megelőző tárgyalásokban. Csütörtökön Netanjahu meghátrált, és azt mondta: „Izrael osztja a céljait” az Egyesült Államok által támogatott javaslatnak.
  • A pénteki támadásból azonban azt szűrik le, hogy Netanjahu kormányának nem sok érdeke fűződik a tűzszünethez.

Figyelmeztetés: Hagari ellentengernagy tegnap éjszaka közölte, a hadsereg rövidesen csapást mér a Hezbollah földalatti helyszíneire Bejrút Dahieh kerületében, ezért figyelmeztette a környéken tartózkodó civileket, hogy haladéktalanul meneküljenek.

,,Az elkövetkező órákban olyan stratégiai képességet fogunk ütni, amelyet a Hezbollah a föld alá helyezett három épület alá, Dahieh szívében”.

,,Az évek során a Hezbollah egy sor hajó elleni rakétát épített és fejlesztett, amelyek Iránból származnak” – mondta Hagari, megjegyezve az INS Hanit elleni 2006-os támadást, amelyben négy tengerész vesztette életét. ,,Maga Naszrallah fenyegette Izrael létfontosságú és stratégiai létesítményeit a tengeren és a part közelében.”

,,Most eláruljuk, hogyan helyezi el [a Hezbollah] stratégiai fegyvereket civil épületek alá Dahieh szívében”.

,,Ezek a rakéták valós veszélyt jelentenek a világ hajózási útvonalaira és Izrael Állam stratégiai létesítményeire. Az épületek alatti fegyverek robbanásának intenzitása károsíthatja az épületeket, és összeomlásukhoz vezethet” – tette hozzá Hagari.

  • Avichai Adraee ezredes, a hadsereg arab nyelvű szóvivője a bejelentéshez térképet csatolt, felszólítva a civileket, hogy Dahiehben a három helyszíntől legalább 500 méterrel távolodjanak el.

Hagari figyelmeztetett, hogy a hadsereg nem hagy semmilyen fegyvertranszfert a Hezbollah terrorcsoportnak, beleértve a bejrúti nemzetközi repülőtéren sem.

,,Semmilyen módon nem engedjük meg fegyverek átadását a Hezbollah terrorcsoportnak. Tudunk az iráni fegyvertranszferekről a Hezbollahnak, és meghiúsítjuk őket”.

,,A légierő gépei most a bejrúti repülőtér területén járőröznek. Eddig Libanon, Szíriával ellentétben, az évek során felelősségteljesen járt el, és nem engedte át a fegyvereket a polgári repülőtéren. Bejelentjük, nem engedjük leszállni az ellenséges járatokat fegyverekkel a bejrúti polgári repülőtéren. Ez egy polgári repülőtér, polgári használatra, és ennek így is kell maradnia”.

  • Mostanáig a hadsereg bejrúti csapásai a Hezbollah vezető parancsnokai elleni célzott merényletek voltak.
  • A legutóbbi támadások nagyobb mértékűek voltak, és az infrastruktúra, valamint a legmagasabb rangú tisztviselők likvidálására irányultak.
  • A hadsereg arra számít, hogy az elkövetkező napok komplexek lesznek.

Offenzíva: A légierő az éjszaka Dahieh mellett légicsapások hullámát hajtotta végre a dél-libanoni Türoszban is, olyan épületeket célozva, ahol a Hezbollah fegyvereket tárolt.

A hadsereg csapást mért az éjszaka Cfátot támadó rakétakilövőkre is.

A támadások folytatódtak péntekről szombatra virradóra is, több csapást mérve a Hezbollah célpontjaira Bejrútban, a Beqaa-völgyben és Dél-Libanonban.

A libanoni fővárosban ,,a stratégiai Hezbollah” telephelyek között fegyvergyártó létesítmények, fegyverek tárolására szolgáló épületek és főhadiszállások szerepeltek.

Reggel a légicsapások új hulláma a Hezbollah célpontjait támadta a Beqaa-völgyben és Dél-Libanonban.


Likvidálás: A közelmúltban Libanonban végrehajtott izraeli légicsapásban meghalt a Hezbollah dél-libanoni rakétaegységének parancsnoka és más parancsnokok.

A csapásban életét vesztette Muhammed Iszmail és helyettese, Husszein Iszmail és más parancsnokok.

Az izraeli hadsereg szerint a Hezbollah rakétaparancsnoka volt a felelős számos Izrael elleni támadásért a háború közepette, beleértve a Tel-Aviv elleni szerdai ballisztikus rakéta kilövéséért is.


Támadások: Este körülbelül 100 rakétát lőttek ki Cfátra, Alsó- és Nyugat-Galileára. A lövedékek egy részét elfogták a légvédelmi rendszerek, de voltak becsapódások.

Egy 68 éves nő könnyebben megsérült az egyik becsapódás következtében Cfáton.

Elfogások Felső-Galileában:

Reggel tíz rakétát lőttek ki Cfátra, a lövedékek egy részét elfogták a légvédelmi rendszerek. Egy nagy hatótávolságú rakétát lőttek ki Szamáriára, mely nyílt területen landolt.

Később öt rakétát lőttek ki Libanonból Galileára, a Jezreel-völgyre és Wadi Ara területére, a lövedékek többségét elfogták a légvédelmi rendszerek.

Majd újabb öt rakétát lőttek ki Libanonból a Jezreel-völgyre és Haifára, egy részét elfogták a légvédelmi rendszerek.

Az izraeli légierő fél 9 körül lelőtt egy Libanonból indított föld-föld rakétát Észak-Izrael felett. Az incidens aktiválta a szirénák át Észak-Izrael számos közösségében.

Nem sokkal később egy 10 rakétából álló sorozatot lőttek ki Cfátra Libanonból területére, a lövedékek egy részét elfogták a légvédelmi rendszerek.

https://anchor.fm/s/51fceecc/podcast/rss

The post Likvidálások, Naszrallahról még nincs hír és újabb légicsapások Bejrútban first appeared on Új Kelet Live.