Avi/ujkelet.live

Új Rend: A Hezbollah terrorszervezet délután megerősítette, hogy vezetője, Hasszán Naszrallah halott.

A Hezbollah közleményben fejezte ki részvétét az iráni legfelsőbb vezető, Ali Hamaneinek, a „dzsihád harcosoknak”, a hívőknek és a libanoni népnek Naszrallah halála miatt, dicsérve Naszrallahot, hogy „mártír” lett. A Hezbollah vezetése azt ígérte, hogy folytatják útjukat az ellenség elleni háborúban és Gáza támogatásában.

Az Izraeli Védelmi Erők reggel bejelentette, hogy Naszrallah meghalt a tegnap Bejrútban végrehajtott izraeli légicsapásban. Naszrallah mellett a Déli Front parancsnoka, Ali Karaki is meghalt, más parancsokkal együtt.


Észak Nyilai: Az Izraeli Védelmi Erők folytatja támadásait a Hezbollah terrorszervezet célpontjai ellen Libanonban, jelentette a hadsereg kora délután.

Tegnap éjszaka óta az erők csapást mértek több mint 140 célpontra, köztük az izraeli hátországra irányított rakétavetőkre, valamint épületekre, melyekben fegyvereket tároltak.

Mindezeken felül stratégiai fegyvereket, fegyvergyártó telepeket és egyéb katonai infrastruktúrákat is támadtak, amelyek egy része lakóépületek alatt volt Bejrút térségében.

Helyi idő szerint röviddel délután 1 óra után libanoni riportok újabb izraeli légicsapásról számoltak be Bejrút külvárosaiban.


Stratégiai fegyverek: A Hezbollah több tucat hajóelhárító rakétája semmisült meg az egyik éjszakai izraeli légicsapásban, melyeket Bejrútban épületek alatt tároltak.

Az izraeli hadsereg tudta, hogy a Hezbollah birtokában kínai C-704 és C802 rakéták vannak, valamint az iráni Ghader, amelyek hatótávolsága eléri a 200 kilométert.

Ezeket a Hezbollah nagyon tapasztaltnak tekintetett egyik kis elit egysége tárolta, működtette és tartotta karban. Az izraeli haditengerészet INS Hanit elleni támadásában 2006-ban, négy tengerész halálát okozó támadásban részt vevő egység tagjai továbbra is szolgálatban vannak, állítják katonai források.

A bejrúti éjszakai csapások hat raktárt céloztak, ahol hajóelhárító rakétákat tároltak és karbantartottak, és perceken belül bevethették volna őket.

A hadsereg szerint a rakéták fenyegetést jelentettek az izraeli haditengerészet hajóira, valamint a polgári hajózási útvonalakra.


Támadások: A nap folyamán több hullámban megszólaltak a szirénák a határ melletti közösségekben, Felső-Galilea és a Golán-fennsík déli részén. Sérülésről nem érkezett jelentés.


Helyzetértékelés: Joáv Gallant védelmi miniszter kora délután helyzetértékelést tartott az izraeli hadsereg tel-avivi főhadiszállásán, a földalatti parancsnoki helyiségben Herci Halevi vezérkari főnökkel és David Barneával, a Moszad kémszolgálat igazgatójával együtt.


Irán: Mohammad Hasszán Akhtari ajatollah, Irán nemzetközi ügyekért felelős helyettes tisztviselője azt nyilatkozta az amerikai NBC-hálózatnak, hogy a tisztviselők engedélyezni fogják erők bevetését Libanonban és a Golán-fennsík szíriai oldalán.

„Erőket küldhetünk Libanonba az Izrael elleni harcra, akárcsak 1981-ben” – mondta.

https://anchor.fm/s/51fceecc/podcast/rss

The post Naszrallah likvidálása után is folytatódnak a támadások Libanonban first appeared on Új Kelet Live.