Avi/ujkelet.live

A háború 358. napja: Binjámin Netanjahu miniszterelnök késő délután landolt Izraelben, miután rövidre zárta New York-i látogatását. Este helyzetértékelést és biztonsági konzultációt fog tartani.


Észak Nyilai, likvidálás: Az Izraeli Védelmi Erők délután célzott légicsapást hajtott végre Bejrút Dahieh kerületében, likvidálva a Hezbollah terrorszervezet hírszerzési részlegének egyik magas rangú parancsnokát, Hasszán Khalil Jasszint.

A Jasszin által vezetett egység feladata volt, hogy izraeli katonai és polgári helyszíneket keressen Izraelben, hogy megtámadhassák őket.

Jasszin szorosan együttműködött a Hezbollah rakéta és drón egységeivel, és ,,személyesen részt vett terrorcselekményekben, amelyeket a háború kezdete óta hajtanak végre civilek és katonák ellen, és további támadásokat tervezett a következő napokban” – közölte a hadsereg.


Menekülés: A hadsereg este felszólította a libanoni civileket a Beqaa-völgyben, Bejrút Dahieh külvárosában és Dél-Libanonban, hogy azonnal hagyják el a Hezbollah által használt helyszíneket.

,,Ha a Hezbollah ingatlanjainak közelében tartózkodsz… a te és családod biztonsága érdekében, arra kérünk, hogy maradj távol a területtől, és ne térj vissza további értesítésig” – mondta Avichai Adraee ezredes, a hadsereg arab nyelvű szóvivője.


Támadásban: Korábban a nap folyamán a vadászgépek a Hezbollah terrorszervezet izraeli hátországra irányított rakétavetőit, épületeket, ahol fegyvereket tárolt, és más infrastruktúrákat támadtak.

A hadsereg továbbá közölte, hogy az éjszaka csapást mért a Hezbollah több rakétagyártó telephelyére Dél-Libanonban a Beqaa-völgyben.

A hadsereg szerint a Hezbollah évek óta szisztematikusan tevékenykedik képességeinek kiépítése és fegyverkészletének növelése érdekében.

Keletről fegyvereket és alkatrészeket csempész be Libanonba. A szállítmányok a gyártótelepekre mennek, ahol a Hezbollah különféle fegyvereket, köztük precíziós rakétákat gyárt.

Csütörtökön a hadsereg több útvonalra és egy hídra is csapást mért a libanoni-szíriai határon, amelyeket a Hezbollah használt fegyverek becsempészésére.


A likvidálás: Az izraeli légierő magas rangú tisztviselői szerint a tegnapi bejrúti csapás, amelyben a Hezbollah vezetője, Hasszán Nasrallah meghalt, zökkenőmentesen zajlott, hiba és a vadászrepülőkre irányuló ellenséges tűz nélkül.

,,Mindent, amit elterveztünk, precízen végrehajtottunk, hiba nélkül, mind a felderítésben, a tervezésben, a repülőkkel és magával a művelettel kapcsolatban. Minden gördülékenyen ment” – mondta az újságíróknak a 69. repülőszázad parancsnoka, akire biztonsági okokból csak neve héber kezdőbetűjével és rangjával, mint „Mem” alezredes lehet hivatkozni.

A 69. század F-15I vadászgépekből álló flottával repül, és a dél-izraeli Hatzerim légibázison állomásozik.

,,Bejrút szívébe, Dahiehbe mentünk támadni. Tudtuk, kit akarunk célba venni” – tette hozzá.

A légibázis parancsnoka, Amichai Levin dandártábornok szerint a „nagyon összetett” küldetést jóval előre megtervezték. A tiszt úgy vélte, Naszrallah likvidálásának ,,komoly hatása lesz, amely megváltoztatja a Közel-Kelet arculatát”.

A légicsapás során ,,nem lőttek ki rakétákat a repülőgépekre… és nem volt veszély a legénységre… Több tucat lőszer találta el a célt másodperceken belül nagyon nagy pontossággal, és ez része annak, ami ahhoz szükséges, hogy ilyen mélységű földalatti helyszínekre ütést mérhessenek”.


Iráni szál: Az iráni média szerint a Forradalmi Gárda Kudsz erejének helyettes parancsnoka, Abbász Nilforushan meghalt tegnap a Hezbollah bejrúti földalatti főhadiszállása elleni izraeli csapásban.

Irán legfelsőbb vezetője, Ali Hámenei ajatollah kijelentette, hogy Naszrallah likvidálása nem múlik el bosszú nélkül. A jemeni hútik szintén bosszúval fenyegetnek.


Helyzet: Az Izraeli Védelmi Erők vezérkari főnöke, Herci Halevi altábornagy délután befejezett egy helyzetértékelést és jóváhagyta a harci terveket az Északi Parancsnokság főhadiszállásán, közölte a katonaság.

Halevi videonyilatkozatában kijelentette, hogy a hadsereg folytatja a harcot a Hezbollah ellen, hogy elhárítsa az izraeli civilekre jelentett fenyegetést.

,,Kihívásokkal teli napok várnak ránk” – mondta Halevi. ,,Az Izraeli Védelmi Erők csapatai csúcskészültségben vannak, védelemben és támadásban, minden fronton.”

,,Naszrallah válogatás nélkül ölt izraeli civileket. Azt akarta, hogy ez a háború Izrael pusztulásával érjen véget, gondoskodtunk róla, hogy ez ne történjen meg. Megöltük, és megerősödünk”.

Halevi szerint a hadsereg nem fogja hagyni, hogy a Hezbollah jelentette fenyegetés megmaradjon. ,,Eltökélt szándékunk, hogy folytassuk a Hezbollah terrorcsoport lerombolását. Eltökélt szándékunk, hogy folytassuk a harcot”.

  • Több mint 3500 lőszert dobtak le az izraeli légierő vadászrepülőgépei a Hezbollah helyszíneire az elmúlt héten, és számos rakéta- és drón-képességüktől, valamint hírszerzési állomásaiktól megfosztották őket.
  • A hadsereg emellett „katonai blokádot” rendelt el Libanon ellen, megakadályozva, hogy fegyvereket csempésszenek az országba Iránból, mind a szárazföldi átkelőhelyeken, mind a bejrúti nemzetközi repülőtéren keresztül.
  • Légicsapást hajtottak végre a Libanon és Szíria közötti határátkelőhelyek egy része ellen, és egyes Iránból érkező járatokat nem engedtek landolni Bejrútban.

A vezérkari főnök hozzátette, hogy a hadseregnek más frontokon is vannak küldetései, beleértve ,,terrorszervezetek és képességeik megsemmisítése [Gázában], a túszok hazahozatala… és az északi és déli lakosok biztonságos hazaengedése”.

https://anchor.fm/s/51fceecc/podcast/rss

The post Újabb likvidálás Bejrútban, és a Naszrallah utáni helyzet first appeared on Új Kelet Live.