Avi/ujkelet.live

A háború 362. napja: Az Egyesült Államok, Franciaország, Jordánia és más országok regionális védelmi koalícióként léptek fel tegnap este, és segítettek Izraelnek elfogni a ballisztikus rakétákat, amelyeket Irán irányított a zsidó állam területére, nyilatkozta egy, a részleteket ismerő külföldi forrás a KAN közszolgálati műsorszolgáltatónak.

A forrás megjegyezte, a közös tevékenységgel sikerült meghiúsítani a fenyegetések többségét, amelyek veszélyt jelentettek Izrael állampolgáraira. Emellett a külföldi forrás azt mondta, hogy a közel-keleti helyzet komoly aggodalomra ad okot: ,,Ha regionális háborúnak tűnik, akkor ez valószínűleg egy regionális háború kezdete”.

Eközben a jordán belbiztonsági szolgálat vezetője tegnap este bejelentette, hogy a jordán légierő és a jordán légvédelmi rendszerek nagyszámú rakétát és drónt elfogtak, amelyek beléptetek Jordánia légterébe. Amman közleményéből nem derült ki, hogy honnan származnak az elfogott rakéták és drónok, de akkor tették közzé, amikor Irán bejelentette, hogy több mint kétszáz rakétát lőtt ki Izraelre.

  • Nem ez az első alkalom, hogy az Egyesült Államok és a régió más országai segítettek Izraelnek az Iránból kilőtt rakéták elfogásában.
  • 2024. április 13-án Irán több mint 200 drónt, robotrepülőgépet és ballisztikus rakétát indított Izraelre.
  • Izrael segítséget kapott az Egyesült Államoktól és közel-keleti muszlim országoktól a támadás 99%-ának azonosításában és elfogásában.

Megtorlásra készülve: Totális regionális háborúval szembesülő izraeli tisztviselők azt nyilatkozták a Walla hírportálnak, hogy Izrael napokon belül ,,jelentős megtorlást” indít Irán területén, mely olajkitermelési létesítményekre és más stratégiai helyszínekre irányulhat, válaszul Teherán tegnapi támadására.

  • Irán kedden azzal fenyegetőzött, hogy ha Izrael erővel válaszol a közel 200 rakétára, akkor ismét támadni fog.
  • Ha sor kerül rá, izraeli tisztviselők szerint minden lehetőség szóba kerül majd – beleértve az iráni nukleáris létesítmények elleni csapásokat.
  • ,,Nagy kérdőjelünk van azzal kapcsolatban, hogy az irániak hogyan fognak reagálni egy támadásra, de figyelembe vesszük annak lehetőségét, hogy all-in mennek, ami egy teljesen más játék lesz” – mondta egy izraeli tisztviselő.

Sok izraeli tisztviselő az iráni olajlétesítményeket valószínűsíti célpontként, de egyesek szerint célzott merényletek és Irán légvédelmi rendszereinek kiiktatása is lehetséges.

Az izraeli válaszlépés magában foglalhatja vadászgépek légicsapásait, valamint a Hamász-vezér Iszmail Hanije két hónappal ezelőtti Teheránban végrehajtott likvidálásához hasonló titkos műveleteket.

  • Irán áprilisi támadására Izrael egy nagyon korlátozott csapással válaszolt egy SZ-300-as légvédelmi ütegét célozva Iránban, és véget vetett a közvetlen támadások adok-kapokjának.
  • Ezúttal az izraeli megtorlás sokkal jelentősebb lesz, mondták izraeli tisztviselők.

Az izraeli biztonsági kabinet kedden összeült egy hegyben lévő földalatti kormánybunkerben, Jeruzsálem közelében.

  • A találkozó akkor kezdődött, amikor az iráni ballisztikus rakéták első hulláma megindult Izrael felé.
  • Az iráni rakéták közül sokat elfogtak az izraeli és az amerikai rakétavédelmi rendszerek. Azok, amelyeket nem fogtak el, többnyire egy dél-izraeli légitámaszpont, a Moszad főhadiszállása és egy Tel-Avivtól északra fekvő katonai hírszerző bázis közelében lévő nyílt területeket talált el.
  • Egy izraeli védelmi tisztviselő azt nyilatkozta a Wallának, hogy tucatnyi iráni rakétát lőttek ki a Moszad főhadiszállására, de egyik sem találta el a létesítmény belső területét.

Két izraeli tisztviselő szerint a kormányülés néhány óra elteltével azzal a tudattal ért véget, hogy lesz izraeli katonai válasz, de egyértelmű döntés nélkül, hogy mi lesz az.

Egy magas rangú izraeli tisztviselő szerint az egyike ok, hogy a kormányülésen nem született döntés az, hogy az izraeli tisztviselők konzultálni akarnak a Biden-kormánnyal.

  • Míg Izrael önállóan fog reagálni, a helyzet stratégiai következményei miatt össze akarja hangolni terveit az Egyesült Államokkal. Egy izraeli megtorlásra válaszul adott újabb iráni támadáshoz védelmi együttműködésre lenne szükség az Egyesült Államok Központi Parancsnokságával, több lőszerre az izraeli légierő számára és esetlegesen más típusú amerikai műveleti támogatásra is – mondta az izraeli tisztviselő.
  • Joe Biden elnök kedden kijelentette, hogy az Egyesült Államok és Izrael tárgyal az iráni támadásra adott válaszról, és ,,majd elválik”, mi lesz az eredménye.
  • Egy amerikai tisztviselő szerint a Biden-kormány és az izraeli kormány közötti keddi tárgyalásokon az Egyesült Államok egyértelművé tette, hogy támogatja az izraeli választ, de úgy gondolja, hogy annak kimértnek kell lennie.
  • Biden azt mondta, beszélni fog Binjámin Netanjahu miniszterelnökkel az izraeli támadásra adott válaszról. Egy izraeli tisztviselő azt mondta, hogy a hívásra szerdán kerülhet sor, több órával a zsidó ros hásáná ünnepe előtt.

Mindeközben Irán: ,,Teheránban úgy érezték, elvesztették az irányítást, és vissza akarták venni a gyeplőt, csak így magyarázható az iráni rakétatámadás”, írta a KAN közszolgálati műsorszolgáltató arabügyi tudósítója, Roi Keisz.

Hosszú hónapok után, amikor Irán legfelsőbb vezetőjének, Ali Hámeneinek – a Hamász támadása és Izrael gázai tevékenysége nyomán – sikerült létrehoznia egy több arénás felörlő rendszert Izrael ellen anélkül, hogy súlyos árat fizetett volna, az elmúlt két hétben a saját szemével láthatta, ahogy Izrael megfordítja a helyzetet, és olyan károkat okoz a régióban a legfontosabb meghatalmazottjának, a Hezbollahnak, amilyenre eddig még nem volt példa.

Az irániak szemében a Hezbollah vezetőjének, Hasszán Naszrallahnak a likvidálása, valamint a dél-libanoni szárazföldi hadművelet megkezdése nem hagyott más választást. Hogy ne szítson konfrontációt, ideértve a Hamász vezetőjének, Iszmail Hanijének likvidálása után tervezettet is, a választ elhalasztották, de végül előmozdították Naszrallah valamint az iráni Kudsz Erő libanoni szektorbeli parancsnoka, Abbász Nilforushan likvidálása miatt.

Lehetséges, hogy Naszrallahhoz hasonlóan ezúttal Hámenei is alábecsülte Izrael szándékait. Az események halmozódása, és különösen a Hezbollah szervezet (a Teherántól támogatásban részesülő terrorszervezetek közül a legfontosabb) sorsát fenyegető veszély azonban sarokba szorította őket.

Úgy érzik, hogy az izraeli vezetés megőrült, és ezért olyan válaszra van szükség, amely elriasztja Izraelt. Az irániak számítanak az Egyesült Államokra, hogy visszafogja Izraelt, hogy ne reagáljon jelentős mértékben. Tekintettel arra, amit a libanoni fronton az elmúlt két hétben láttunk, nagyon is lehetséges, hogy Teherán egyszerűen Izrael kezére játszott.

,,Teherán lehetőséget adott Izraelnek, hogy súlyos árat követeljen attól, aki az elmúlt hónapokban Izraelt terrorizáló polip élén áll, az ajatollah rezsimtől, amely ugyanaz a testület, amelynek éveken át – a térségben lévő különböző csápjai révén – sikerült megúsznia. Ezúttal nem biztos, hogy ez történik”.

The post Izrael kemény megtorlásra készül Irán ellen first appeared on Új Kelet Live.