Avi/ujkelet.live

A háború 367. napja: A hadsereg az éjszaka értesítette Idan Stivi családját, hogy szerettüket az október 7-i támadás során megölték, holttestét pedig Gázába hurcolták.

A 28 éves Stivit a Hamász terroristái a Nova fesztiválon ejtették túszul, ahol fotósként önkénteskedett.

Reggel 6-kor csatlakozott a bulihoz. 7-kor felhívta a barátnőjét, és beszámolt neki a fejük felett elhúzó rakétákról és közölte, hogy távozik.

Stivi két barátjával, Liorral és Juliával próbáltak autóval távozni, de a terroristák eltorlaszolták az észak felé tartó utat. Ezután megfordult járművével, és dél felé indult, de letért az útról, elvesztette uralmát a jármű felett és egy fának ütközött.

Utoljára ezen a helyen látták, majd később megtalálták az autót, tele golyóval és vérrel. Megtalálták barátai holttestét. A hatóságok Stiviről megállapították, hogy túszul ejtették és Gázába hurcolták.

  • A 251 túszból 97 maradt Gázában, 36 közülük már nem él. November végén 105 civil szabadult a Hamász fogságából az egyhetes fegyverszünet során. Négy túszt ezt megelőzően szabadon engedtek, nyolcat pedig a csapatok mentettek ki. 37 túsz holttestét találták meg a csapatok Gázában, három túszt tévedésből a katonaság megölt.  Harminchárom túszt öltek meg a fogságban és harmincnyolcat öltek meg október 7-én és hurcoltak Gázába.
  • A Hamász birtokában vannak még a 2014-es erős szikla hadművelet során elesett két izraeli katona, Hadar Goldin főhadnagy és Oron Saul törzsőrmester maradványai, valamint a 2014-ben önszántából a Gázai övezetbe belépő Avera Mengisztut és a 2015-ben a Gázai övezetbe önszántából belépő Hisam al-Szajedet is fogva tartják.

Déli front: Az Izraeli Védelmi Erők reggel közölte, hogy a Hamász terrorszervezet reggel rakéraesőt tervezett indítani a Gázai övezetből Izraelre, a mészárlások első évfordulóján. A hadsereg azonban ,,meghiúsította a közvetlen fenyegetést a korai előkészületek és a Hamász terrorszervezet Izrael elleni rakétaindítási szándékának azonosítása után”.

A vadászrepülőgépek több rakétavetőt és alagutat támadtak Gázában, reggel röviddel fél hét előtt, amikor a Hamász a rakétatámadást tervezte.

A Hamásznak mindössze négy rakétát sikerült kilőnie Szufa területére 6:30-kor, három lövedéket elfogtak a légvédelmi rendszerek, a negyedik pedig nyílt területen landolt.

Különálló eseményként, a hadsereg az éjszaka csapást mért a Hamász helyszíneire Gáza középső részén, amelyek fenyegetést jelentettek a Netzarim-folyosó területén bevetett izraeli erőkre.

Tegnap a hadsereg figyelmeztetett, hogy a Hamász valószínűleg rakétákkal és egyéb módon támadásokat fog végrehajtani az október 7-i mészárlás első évfordulóján, és közölte, hogy ennek megfelelően megerősíti erőit Gázában és a határon.


Hello, világ: Irán legfelsőbb vezetője, Ali Hámenei ajatollah hivatalos fiókján dicsérte a Hamász terrorszervezetet az október 7-i mészárlásért, az egyéves évfordulón. Nem mellesleg héberül: ,,Az ‘Al-Aqsa Árvíz’ hadművelet 70 évre visszavetette a cionista rezsimet”.


Északi front: Egy tartalékos katona elesett, két másik pedig megsebesült tegnap a libanoni határon.

Etaj Azuláj főtörzsőrmester Oranitból, az elit 5515. harci mobilitási egység harcosa, 25 éves volt.

Az incidensben az egység másik két katonája súlyosan megsebesült. A hadsereg kezdeti vizsgálata szerint a katonákat aknavető találta el.


Változás: A hadsereg a dél-libanoni szárazföldi hadművelet közepette egy új helyzetértékelés után tegnap este zárt katonai övezetté nyílvánította a libanoni határnál lévő Manara, Jiftach és Malkia izraeli közösségek területét.

Ez a harmadik zárt katonai övezet az északi határon, mióta a hadsereg a múlt hétfőn este megkezdte libanoni szárazföldi hadműveleteit.


Támadások: Tegnap több mint 120 rakétát lőttek ki Libanonból Észak-Izraelre.

Éjszaka a Haifára küldött öt rakétát nem fogták el a légvédelmi rendszerek. A becsapódások következtében sérülések és károk keletkeztek.

A hadsereg szerint sikertelen kísérleteket tettek a lövedékek elfogására, és az incidenst vizsgálják.

Öten sebesültek meg a rakétatámadás következtében a Rambam Kórház szerint. Az egyik sérült állapota közepesen súlyos, a másik négy pedig könnyű sérüléseket szenvedett. A kórház közlése szerint mind az ötöt repesz találta el, és egyikük sincs életveszélyben.

Különálló eseményként 15 rakétát lőttek ki Libanonból Kirjat Smona területére, amelyek egy részét a légvédelem elfogta.

A Magen David Adom mentőszolgálat szerint egy személy közepesen súlyos-súlyos sérüléseket szenvedett az este egy rakéta becsapódása következtében Tveria északi részén, egy Libanonból indított rakétaesőt követően. A rendőrség szerint a becsapódás a városban is károkat okozott.

Hajnalban két drónt fogott el a légierő Rison Lecion partjainál. Egy harmadikat pedig még az este folyamán fogtak el. Mindhármat ,,keletről” küldték, ami feltehetően Irakot takarja.


Észak Nyilai: Az izraeli hadsereg felszólította tegnap este a libanoni civileket a Hezbollah Dahieh néven ismert fellegvárának, Bejrút déli külvárosának négy épülete közelében, hogy azonnal távozzanak.

Avichai Adraee ezredes, a hadsereg arab nyelvű szóvivője a bejelentés mellé térképeket csatolt, amelyek arra szólítják fel a civileket, hogy legalább 500 méterrel távolodjanak el a helyszínektől.

A légierő az éjszaka légicsapásokat mért a Hezbollah hírszerzési helyszíneire és fegyverraktáraira Bejrútban.

A terrorszervezet dél-libanoni és a Beqaa-völgyben lévő helyszíneire is csapásokat mértek, köztük fegyverraktárakra, parancsnoki helyiségekre és egy rakétavetőre.


Riport: Az iráni Forradalmi Gárda Kudsz Erőjének parancsnokáról, Eszmail Qaaniról, aki a Hezbollah vezér, Hasszán Naszrallah likvidálása után utazott Libanonba, a Bejrút déli külvárosát ért csütörtöki csapások óta nem hallottak, nyilatkozta a Reutersnek két magas rangú iráni biztonsági tiszt.


Szíria: A SANA szíriai állami hírügynökség egy katonai forrásra hivatkozva este közölte, hogy az izraeli légierő légicsapásokat hajtott végre az ország középső részén.

A jelentés szerint az izraeli vadászgépek Észak-Libanonból indították el rakétáikat, és több katonai helyszínt is célba vettek Szíria középső részén, anyagi károkat okozva.

Az izraeli hadsereg irányelvéhez hűen nem kommentálta a hírt.

The post Gyász, rakétatámadások Gázából és Libanonból, drónok keletről az évfordulón first appeared on Új Kelet Live.