Avi/ujkelet.live

A háború 367. napja, Jemen: Röviddel este 6 óra előtt aktiválódtak a szirénák Közép-Izraelben, többek között a Ben Gurion repülőtéren is.

Az Izraeli Védelmi Erők közölte, hogy a szirénákat egy Jemenből indított föld-föld rakéta aktiválta, melyet a Nyíl rakétavédelmi rendszer sikerrel elfogott. Sérülésről nem érkezett jelentés.

  • Jelenleg a Nyíl 3 Izrael legfejlettebb nagy hatótávolságú rakétavédelmi rendszere, amelynek célja a ballisztikus rakéták elfogása, miközben azok még a Föld légkörén kívül vannak, és a lövedékeket és azok nukleáris, biológiai, vegyi vagy hagyományos robbanófejeit az indítóhelyeikhez közelebb semlegesítik. 
  • Izrael légterét többszintű rakétapajzs védi. A Vaskupola a rövid távról, 40 kilométernél közelebbről érkező rakétákat lövi le, a Dávid Parittyája vagy Varázspálca a közepes hatótávolságú (40-300 km) rakétákat, míg a nagy hatótávolságúakat a Nyíl 2 valamint Nyíl 3 semlegesíti.

Észak Nyilai: Az izraeli hadsereg délután bejelentette, hogy célzott légicsapást hajtott végre Bejrútban.

Egy izraeli forrás a Sky News Arábiának azt nyilatkozta, hogy a célpont a Hezbollah terrorszervezet egyik katonai parancsnoka volt.

A libanoni sajtó szerint a támadást Al-Maridzsa térségében hajtották végre, ugyanazon a területen, ahol Hasszán Naszrallah utódja, Hasem Szafieddine tartózkodott péntek este.


Támadások: Reggeltől délután 5-ig körülbelül 135 rakétát lőttek ki Libanonból Észak-Izraelre.

5 után aktiválódtak a szirénák Akkón, Naharián és Haifa külvárosaiban. A hadsereg még nem nyilatkozott az ügyben.


Irak: Az Irán támogatását élvező iraki milíciák vállalták a felelősségét egy drónért, melyet állításuk szerint egy izraeli katonai célpontra lőttek ki.

A drón aktiválta a szirénákat az éjszaka Rison Lecionban.


Az Al-Dzsazíra valódi arca: Az Al-Dzsazíra katari csatorna híres műsorvezetője, Dzsamal Rajjan X-en: ,,Október 7 – a nap, amely visszaadta a nemzet méltóságát”.

Egy ideiglenes rendelkezés lehetővé teszik az izraeli kormány számára, hogy leállítsa a külföldi médiák adásait, ha kiderül, hogy sértik a nemzetbiztonságot. Az intézkedést eddig az Al-Dzsazíra Izraelből sugárzott riportjaira alkalmazták.

The post Rakéta Jemenből, libanoni rakétatámadások közepette célzott légicsapás Bejrútban first appeared on Új Kelet Live.