Avi/ujkelet.live

A háború 369. napja: A Ynet hírportál reggel arról számolt be, hogy szórólapokat dobtak le al-Mawaszi térségében, a Gázai övezetben, a Hamász terrorszervezet vezetőjének, Jechíje Szinwarnak szóló üzenettel: ,,Nincs túl mély alagút, Szinwar. Kérdezd Szajjed Hasszánt [Hasszán Naszrallahot]”.

A képen egy homokóra látható, amelynek alsó részén Iszmail Hanije, Mohamed Deif és Szaleh al-Aruri a Hamász magas rangú tisztviselői láthatók, akiket a háború alatt Izrael likvidált.


Tűzszünet? A több arénával járó eszkaláció napjaiban az Egyesült Államok rendkívüli lépést tesz a színfalak mögött, és egyszerre próbál nyugalmat teremteni az összes arénában, jelentette a 12-es csatorna tegnap este. A lépésnek Izrael egyelőre nem része.

Jeruzsálem magas rangú tisztviselői értesültek arról a párbeszédről, amely az Egyesült Államok és az arab világ egyes országai között zajlik Iránnal egy átfogó tűzszünetre vonatkozó javaslatról minden szektorban.

Ami Gázát illeti, legalábbis jelenleg nem tudni, hogy van-e helye ebben a javaslatban, mivel bonyolult és összetett kérdés, tekintve Izrael harci vágyát a túszalku után is – másrészt a Hamász azt akarja elérni, hogy a háború leálljon, és az Izraeli Védelmi Erők kivonuljon a Gázai övezetből.

Amint már említettük, Izrael még nem részese ennek a diskurzusnak – és nem közölte álláspontját az Egyesült Államokkal. Magas rangú tisztviselők a 12-es csatornának: ,,Jelenleg erőpozícióban vagyunk, a tűzszünet a mi feltételeink szerint lesz, beleértve a Litanitól északra történő kivonulást és a Hezbollah összes katonai komplexumának leszerelését a határ közelében.” A dolog érdekessége, hogy a Hezbollah helyettes vezetője, Naim Qasszem mellett az irániak sem beszélnek a különböző frontok – a libanonit a gázaival való – összekötéséről.

A javaslat egy időben érkezik az életjellel, amelyet Szinwar a közelmúltban adott, felvéve a kapcsolatot a közvetítő országokkal, és azt kérve tőlük, derítsék ki, hogy a tárgyalások során van-e esély arra, hogy immunitást kapjon az életére Izraeltől.

Szinwart mindeközben nem érdekli a folytatás, csak a jelenlegi fázis. A katariaktól kapott nyomatékos válasz az, hogy ,,ne összpontosíts magadra, óriási jelentősége van a túszok szabadulását lehetővé tevő tárgyalások folytatásának – és ezek top prioritások”.

E szokatlan követelés mögött, amelyért Szinwar hosszú hallgatást tört meg, Katar egyértelmű fenyegetése áll a terrorszervezet vezetésére. Ez a fenyegetés két részre oszlik. Az első egy nyilatkozat, miszerint Katar nem finanszírozza a Gázai övezet újjáépítését a gázai háború lezárultával. A második egy olyan gazdasági fenyegetés, amely a Hamász vezetésének katari bankszámláinak lefoglalását vagy hosszabb időre való befagyasztását jelenti. Izrael egyelőre nem foglalkozik Szinwar kérésével.


Riport: A Wall Street Journal arab titkosszolgálati tisztviselőket idézve szerdán arról számolt be, hogy Szinwar utasítás küldött egy vezető operatívnak: Itt az ideje az öngyilkos merényletek újraélesztésének.

Néhány nappal később (augusztusban) egy palesztin terrorista jutott be Tel-Avivba egy robbanóanyaggal teli kék hátizsákkal. Bár a bomba azelőtt felrobbant, hogy a terrorista elérte volna a célpontját, és csak ő halt meg, a terrortámadás félreérthetetlen üzenetet küldött.


Választások (nem Izraelben): Jeruzsálem az Egyesült Államokhoz fordult azzal a kéréssel, hogy mozdítsanak elő új választásokat Libanonban – Katar segítségével, jelentette reggel a KAN közrádió. Izrael úgy véli, hogy egy új választás gyengíteni fogja a Hezbollah hatalmát a libanoni kormányban – és Katar képes befolyásolni az ügyet.

A magas rangú amerikai tisztviselőkkel beszélgető izraeli tisztviselők azt mondták, hogy a libanoni választások jelentősen elősegítik a két ország közötti rendezést. Az amerikai kormány nem utasította el az ötletet.

Vasárnap Antony Blinken amerikai külügyminiszter Katar, Szaúd-Arábia és Franciaország magas rangú tisztviselőivel tágyalt, és arra kérte őket, hogy segítsenek előmozdítani Libanon új elnökének megválasztását. A belső nézeteltérések miatt Libanonnak több mint egy éve nincs elnöke. Katarnak, Szaúd-Arábiának és Franciaországnak nagy befolyása van Libanonban, és az amerikai kormány úgy becsüli, hogy képesek lehetnek befolyást gyakorolni.

The post ,,Szinwar, nincs túl mély alagút, kérdezd Naszrallahot” first appeared on Új Kelet Live.