Avi/ujkelet.live

A háború 371. napja, északi front: Az Izraeli Védelmi Erők kora délután közölte, hogy egy thai vendégmunkás halálát Jir’on kibucban nem páncéltörő rakéta okozta, ahogy eredetileg állították, hanem a térségben felrobbant lehulló lőszer.

Az incidensben egy másik vendégmunkás súlyosan megsérült.

Mose Arbel belügyminiszter (Sasz) figyelmeztetett, hogy illegális a külföldi munkavállalók alkalmazása a kiürített közösségekben. A mai események fényében utasította a Népesedési és Bevándorlási Hatóság főigazgatóját, hogy lépjen fel az előírást megszegő munkaadókkal szemben.

„A kötelesség, hogy megvédjük minden egyén életét, felülmúlja az öntözőrendszerek megnyitását a kiürített mezőgazdasági területeken” – hangsúlyozta Arbel.


Támadás: Körülbelül 25 rakétát lőttek ki fél 9 körül Libanonból Észak-Izraelre. A lövedékek egy részét elfogták a légvédelmi rendszerek, a maradék nyílt területeken landolt.

8:19-kor egy rakétát lőttek ki Kirjat Smonára, mely nyílt területen landolt.

A légierő délelőtt elfogott két Libanonból Izrael felé tartó drónt. A drónok nem jutottak be Izrael területére. A figyelmeztetést az irányelveknek megfelelően nem aktiválták, sérülés nem történt.


Likvidálás: Izraeli vadászgépek a 91. hadosztály irányításával likvidálták a Hezbollah elit Radwan Erőjének egyik parancsnokát Majsz al-Dzsabal. A terrorista, Gharib Alsudzsa’a felelt a Ramot Naftalira irányított páncéltörő rakétákért.

Az izraeli erők továbbá azonosítottak és leromboltak rakétavetőket, melyek készen álltak az izraeli csapatok és Izrael Állam területének támadására.

A Nahal-dandár csapatainak irányításával a légierő likvidált számos terroristát, akik az erők közelében lévő épületben tevékenykedtek Dél-Libanonban. A támadás után másodlagos robbanásokat észleltek, melyek fegyverek jelenlétére utaltak.

Tegnap este a légierő az Északi Parancsnokság irányításával fegyverraktárakat, rakétavetőket, megfigyelőállomásokat és katonai épületeket támadott.


Riport: A Sky News Arabia forrásokra hivatkozva arról számolt be pénteken, hogy a Hezbollah terrorszervezet összekötő és koordinációs egységének vezetője, Wafiq Szafa válságos állapotban van, a tegnap esti izraeli légicsapást követően, mely Bejrút központjában egy épület harmadik emeletét célozta.


Szárazföldi manőver: A 205. dandár hétfőn megkezdte célzott szárazföldi műveleteit Dél-Libanonban, jelentett a hadsereg pénteken.

A dandár a célzott rajtaütések során földalatti járatokat, több tucat terror-infrastruktúrát és harci létesítményt lokalizált. A határ mentén sok fegyvert talált és semmisítettek meg.

A művelet elindításakor likvidáltak számos terroristát és leromboltak tóbb tucat terrorcélpontot a levegőből, a földről illetve ágyúzással.

A 205. dandár a mostani és az 51 évvel ezelőtti jom kippuri háborúban is be volt vetve az északi fronton.


Nincs megállás: Herci Halevi vezérkari főnök és a Sabak belbiztonsági szolgálat vezetője, Ronen Bar közös helyzetértékelést tartott Dél-Libanonban.

Halevi: ,,Jelenleg hét manőverező hadosztálynál tartunk, három Gázában – Dél-Gáza, Közép-Gáza, Észak-Gáza, négy hadosztály dolgozik itt, manővereznek, és az Izraeli Védelmi Erők… sok más szektorban is be van vetve. Folytatjuk a harcot az ellenséggel, és addig nem állunk le, amíg nem tudjuk, hogy hazaengedhetjük a lakókat, nemcsak biztonságban, hanem jövőbeli perspektívával is, és ha valaki újra eljön, hogy felépítse ezeket a falvakat, azt mondja majd, nem érdemes terrorista infrastruktúrát építeni, mert az Izraeli Védelmi Erők újra elpusztítja ezt a falut.”

Bar: ,,Látjuk, ahogy a Hamász az elmúlt években megvetette a lábát Libanonban. Továbbra is mindenhol üldözni fogjuk. Mindig emlékezni fogunk az október 7-i mészárlásra, és gondoskodunk arról, hogy emlékezzenek október 8 leckéjére”, amikor a Hezbollah elindította támadásait a Hamász támogatására Izrael ellen.


UNIFIL: Az izraeli hadsereg kora délután közölte, hogy jelentések érkeztek károkról az ENSZ dél-libanoni békefenntartóinak [UNIFIL] egyik posztján és két békefenntartó megsérüléséről A-Naqura térségében. Az incidens vizsgálat alatt áll.

Egy ENSZ-forrás szerint az izraeli erők az UNIFIL egyik megfigyelőállását lőtték. Tegnap két békefenntartó megsérült egy hasonló incidensben.


Tűzszünet? Nadzsib Mikati libanoni ügyvivő miniszterelnök bejelentette, hogy tárgyalt Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel a libanoni tűzszünet elérésére irányuló erőfeszítésekről.

Továbbá bűncselekménynek minősítette a békefenntartó erők elleni pénteki incidenst Dél-Libanonban.


Déli front: Az elmúlt hetekben a 252. hadosztály parancsnoksága alatt a 14. tartalékos dandár harci csapata újabb harci körbe kezdett a Gázai övezet középső részén.

A héten az erők hadosztály-szintű hadműveletbe kezdtek az al-Bureidzs negyedben, mely során terroristákat likvidáltak, akik egy korábban iskolaként szolgáló épületben bujkáltak, és amelyet a Hamász harci létesítményként és terroristák gyülekezési pontjaként használt, hogy megtámadják az izraeli erőket. Az iskola területén a csapatok terroristákat lokalizáltak, akik az osztálytermek ablakaiból páncéltörő rakétákat lőttek ki, valamint fegyvereket és lőszereket is találtak.

A dandár tüzérei mesterlövész állásokat, páncéltörő állásokat, Hamász terroristák lakótereit és fegyverraktárakat semmisítettek meg.


Júdea és Szamária: Az elmúlt héten az izraeli biztonsági erők letartóztattak több mint 70 keresett palesztint, robbanóeszközöket semmisítettek meg és lefoglaltak mintegy 15 különböző féle fegyvert a több tízer sékel terror finanszírozására szánt készpénz mellett, jelentette a hadsereg délután.


Irán: Teherán nem fog habozni ,,erősebb védelmi lépéseket” tenni, ha Izrael megtorolja Irán múlt heti rakétatámadását – mondta Abbász Araqchi iráni külügyminiszter pénteken.

Irán ,,teljes mértékben készen áll arra, hogy szükség esetén erősebb védelmi lépéseket tegyen, válaszul minden további agresszióra, és nem fog habozni intézkedni” – hangsúlyozta más külügyminisztereknek írt levelében, a minisztérium X-en közzétett bejegyzése szerint.

Araqchi levelében kijelentette, hogy Irán október 1-jén végrehajtott Izrael elleni rakétatámadása összhangban volt a nemzetközi jog szerinti önvédelemhez való jogával, és nagy visszafogottságot követett, mivel tűzszünetre törekedett a gázai háborúban.

Joáv Gallant izraeli védelmi miniszter szerint Izrael „halálos, pontos és meglepő” válasszal készül Irán ellen.

Egy izraeli forrás a KAN közszolgálati műsorszolgáltatónak pénteken azt nyilatkozta, hogy ,,csökkent” a nézetkülönbség Izrael és az Egyesült Államok között az iráni támadás célpontjainak kérdésében. Magyarán: Washingtonban láthatóan még mindig úgy gondolják, hogy a reakció túl kemény.


Jom kippur: Holnap estig az Új Kelet Live nem fog jelentkezni, kivéve ha valamilyen biztonsági esemény szükségessé teszi a tájékoztatást.

Könnyű böjtöt és gmar hatima tova!

https://anchor.fm/s/51fceecc/podcast/rss

The post Tragédia északon, helyzet a frontokon és Irán first appeared on Új Kelet Live.