Avi/ujkelet.live

A háború 375. napja, likvidálás: Az Izraeli Védelmi Erők és a Sabak belbiztonsági szolgálat tegnap este bejelentette, hogy egy szeptemberi légicsapás során likvidálták a Hamász terrorszervezet légi egységének vezetőjét.

Szamer Abu-Daqa azon terroristák között volt, akik megtervezték az október 7-i behatolást Izraelbe siklóernyőkkel és drónokkal. 2023. októberében vette át az egység irányítását, miután Izrael likvidálta elődjét.

Az izraeli hadsereg szerint Abu-Daqa kulcsfontosságú tudásforrás volt, aki központi szerepet játszott a Hamász siklóernyős és drón egységeinek létrehozásában.

A múltban a drónokért felelős egység parancsnoka volt és a Hamász fegyvergyártásáért felelt.


Frontok: Az izraeli csapatok folytatják célzott műveleteiket a Hezbollah terror-infrastruktúrája ellen Dél-Libanonban.

Az erők likvidáltak több tucat terroristát közelharcokban és légicsapások irányításával, megsemmítették a Hezbollah terror-infrastruktúráit és rengeteg fegyvert találtak.

Az egyik támadás során az erők számos terroristát azonosítottak bemenni egy katonai épületbe a térségben, röviddel később egy drón csapást mért rá és likvidálta a terroristákat.

A légierő az Északi Parancsnokság irányításával az elmúlt nap során a Hezbollah körülbelül 200 terrorcélpontját támadta Libanon mélyén és déli részén. A célpontok között szerepeltek terrorsejtek, páncéltörő rakétaállások, és föld-föld rakétaindítók.

Mindeközben a Gázai Hadosztály és a 252. hadosztály folytatja műveleteit a Gázai övezet középső és déli részén. Az elmúlt nap során a csapatok megöltek számos terroristát és terror-infrastruktúrákat romboltak le. Továbbá az erők lokalizálták és megsemmisítették a Hamász egyik rakétavetőjét.


Túszok: Joáv Gallant védelmi miniszter tegnap találkozott hivatalában több túsz rokonával, és válaszolt a hazahozatalukra irányuló tárgyalások állásáról és a túszok Gázából való kicsempészésének kockázatáról, jelentette a KAN közrádió reggel.

,,A túszokat haza kell hozni. Ez szükséges részünkről felétek, de nem kevésbé a társadalom felé” – mondta Gallant. „Ez az izraeli narratíva, a judaizmus alapja. Ebben a szellemiségben nőttünk fel. Az államnak szélesebb körben kell látnia a túszok ügyét, még akkor is, ha ennek nagyobb ára van.”

A védelmi minisztert arról is kérdezték, hogy van-e esély arra, hogy a túszokat kicsempésszék az övezetből, mire a következőt válaszolta: ,,Minden lehetséges, de becslésem szerint kicsi az esélye. Ez nagy kihívást jelent, különösen egy ismeretlen környezetben. A Hamásznak nem megnyugtató a túszokkal Egyiptomban lenni, de mindig van esély – még ha kicsi is.”

A Philadelphi-folyosó kapcsán Gallant megjegyezte, hogy a 200 alagútból 10 alagutat találtak a folyosón, amelyek mindegyike le volt zárva az egyiptomi oldalon.


Támadások: Reggel 7:24 és 7:27 között két rakétát lőttek ki Libanonból Észak-Izraelre, melyeket elfogott a légierő. A támadás következtében aktiválódtak a szirénák Menase, Karmel, a Jezreel-völgy, a Haifa-öböl és Wadi Ara térségében. Sérülésről nem érkezett jelentés.


Ütköző zóna: Diplomáciai források kedden azt nyilatkozták a Hezbollah terrorszervezethez közel álló Al-Akhbar libanoni lapnak, hogy az Egyesült Államok üzenetet küldött Libanonnak izraeli katonai tervekkel kapcsolatban. A jelentés szerint Izrael korlátozott hadműveletet tervez Dél-Libanonban.

Az információk szerint Izrael a határtól három kilométeres mélységben kíván behatolni libanoni területre. A művelet célja a terület „megtisztítása”, ahonnan a feladat elvégzése után minél gyorsabban távoznak.

A jelentés megjegyzi, hogy Izrael ragaszkodik ahhoz, hogy a területet „felperzselt övezetté” alakítsák. A források szerint Izrael egyértelművé tette, hogy nem engedi, hogy külső elemek leállítsák vagy megzavarják a tervezett műveletet.

Az azonnali intézkedésen túlmenően azt állítják, hogy Izrael kitart azon követelése mellett, hogy a határtól tíz kilométeres mélységben ütköző zónát hozzon létre. A terv szerint a határtól 3 és 10 km közötti terület az ENSZ dél-libanoni békefenntartó erőinek (UNIFIL) és a libanoni hadsereg felelőssége lesz.

A diplomáciai források hozzátették, hogy Izrael világossá tette, hogy amennyiben az UNIFIL és a libanoni hadsereg nem teljesíti a megkívánt módon szerepét ezen a területen, egy későbbi szakaszban átveheti a feladatot.

Fontos megjegyezni, hogy az információ a Hezbollahhoz közeli forrásoktól származik. Nem érkezett rá hivatalos reakció sem izraeli, sem amerikai kormánytisztviselőktől.


Nem mindenki örül: A színfalak mögött Szaúd-Arábia és az Öböl-menti szunnita országok nem különösebben hullattak könnyeket a Hezbollahért az Izraeltől kapott ütései miatt, sőt lehetőséget látnak a kialakult helyzetben. Azonban nincs teljes egyetértés a helyzet értékelését illetően, ugyanis Egyiptom az Öböl-menti országokkal ellentétben attól tart, hogy ez Libanon belső eszkalációjához vezet, jelentette a KAN közrádió.

A szaúdi királyi család egyik forrása azt nyilatkozta a KAN közszolgálati műsorszolgáltatónak vasárnap, hogy Izrael elmúlt hetekben végrehajtott intézkedései a Hezbollah ellen, elsősorban Hasszán Naszrallah likvidálása, lehetőséget teremtett arra, hogy megváltoztassák a valóságot a libanoni színtéren a kormányzati intézmények megerősítése érdekében, és gyengítsék a Hezbollah és Irán befolyását.

  • Az Öböl-menti országok az Egyesült Arab Emírségek, Szaúd-Arábia és Katar vezetésével humanitárius segélyszállítmányt indítottak Libanonba.

Másrészt Egyiptom, amely látszólag a szunnita országok táborának tiszteletreméltó tagja, másként látja a dolgokat. A térség egyik országának arab diplomatája azt nyilatkozta a KAN-nak, hogy a szunnita-öbölbeli országok és Egyiptom között nézetkülönbségek vannak Izrael Hezbollahra mért csapásai kapcsán.

Elmondása szerint miközben az Öböl-menti országok örülnek ennek, és a Hezbollah felszámolását akarják elérni, Kairóban attól tartanak, hogy ha Izrael túl messzire megy, az erőszakhoz vezet a különböző etnikai csoportok között Libanonon belül, sőt polgárháborúhoz. Kairó szemében a szunnita-öbölbeli országok nézete a Hezbollah kapcsán rövid távú, nem pedig hosszabb távú.

The post Likvidálás Gázában, a túszok, ütköző zóna Libanonban és aggódó Egyiptom first appeared on Új Kelet Live.