Avi/ujkelet.live

A háború 376. napja, drónok és rakéták: Az Izraeli Védelmi Erők tegnap este közölte, hogy a légierő elfogott egy keletről Izrael felé tartó drónt. A drón nem jutott be Izraelbe.

Fél órával később a hadsereg jelezte, hogy a légierő elfogott egy ,,gyanús légi célpontot” a Kinneret területén, melyet Libanonból küldtek. Röviddel éjfél után két drónt indítottak Libanonból Felső-Galileára, melyek a térségben csapódtak be. Sérülés nem történt

Tegnap éjszaka körülbelül 50 rakétát lőttek ki Libanonból Felső-Galileára, egy részüket elfogták a légvédelmi rendszerek, de voltak becsapódások. Sérülésről nem érkezett jelentés.


Terrorelhárítás: A 636. egység őrszemei tegnap este azonosítottak egy gyanúsítottat a Júdea és Szamária mentén futó biztonsági kerítés térségében, Reihan zsidó közösségnél. A 7014. tartalékos zászlóalj harcosait a helyszínre vezényelték. A csapatok letartóztatták a terroristát, akinél egy pisztoly és egy M-16-os volt. A terroristát átadták a biztonsági szervezeteknek kihallgatásra.


Hadifoglyok: A Golani-dandár 13. zászlóaljának műveletei során Dél-Libanonban az erők a Hezbollah által használt egyik épületben egy földalatti helységbe vezető nyílást találtak.

Fotó: Izraeli Védelmi Erők

A csapatok körbe vették az épületet, melyben az elit Radwan Erő három terroristája barikádozta el magát rengeteg fegyverrel és hosszú tartózkodást lehetővé tevő felszereléssel.

A 3 Radwan-terrorista Fotó: Izraeli Védelmi Erők

Miután a terroristák megadták magukat, letartóztatták és kihallgatták őket a terepen az 504. egység tisztjei. Ezt követően Izraelbe szállították őket egy fogolytáborba.


Kihallgatás: Vasárnap a hadsereg a szárazföldi offenzíva kezdete óta először jelentette be, hogy elfogott egy Hezbollah-operatívot a Radwan Erőből egy földalatti bunkerben. A katonaság tegnap közzétett egy videót a kihallgatásáról.

A videóban a terrorista a Hezbollahon belüli káoszról beszélt, különös tekintettel a Radwan Erőben.

Néhány nappal az elfogása előtt a közelben egy légicsapás megszakította a kapcsolatot közte és egy közelben lévő négytagú terrorsejttel. Ezután a három terrorista, akikkel együtt állomásozott, elmenekült, magára hagyva őt.

„A falu kiürült” – mondta. Hozzátette, hogy a regionális parancsnok és helyettese is elhagyta a posztját a harcosok előtt, feltételezve, hogy azért tették ezt, mert „konfliktusok voltak egymás között”.

A kihallgató nyomására a terrorista azt állította, hogy azoknak, akik elmenekültek, „kevés a hitük”, inkább a pénzért, mint az ideológiáért választották a Hezbollahhoz való csatlakozást.

,,Természetesen féltek Izraeltől” – ismerte el.

Azt is elmondta, hogy a Hezbollah azért indított támadásokat a libanoni falvakból, például Hulából, mert ellenőrzése alatt vannak az önkormányzati tanácsok, de például Rmeishből – mely főleg keresztény lakosú – nem, mert a polgármester Hezbollah-ellenes.

Az egyik kihallgató megkérdezte, mi volt a Radwan Erő célja az elmúlt időszakban. A terrorista azt válaszolta, hogy az első cél az volt, hogy reagáljanak az esetleges csapásokra. A második hosszú távú cél az volt, hogy „talán előretörjünk Galileába”.

,,Hogy bemenjetek Izraelbe? – kérdezte a kihallgató, melyre megerősítő válasz érkezett. ,,Ez volt a terv harcok esetére”.

A Galilea megszállására vonatkozó megjegyzés összhangban volt a hadsereg elmúlt hetekben adott tájékoztatásaival, amelyekben felfedték, hogy néhány nappal a Hamász október 7-i tömeges támadása után Dél-Izraelben, terroristák ezreit vetették be a libanoni határ közelében a terv részeként, hogy lerohanják Galileát, és hasonló vérengzéseket hajtsanak végre.

A kihallgató a videó második felében is visszatért a témához és tudni akarta, hogy a délen állomásozók miért menekültek el.

,,Hasszán [Nasrallah] likvidálása után egyiküket sem láttam” – válaszolta a terrorista, utalva a szeptember 27-i bejrúti légicsapásra.


Bejrút: A hadsereg szerda reggel bejelentette, hogy a Hezbollah terrorszervezet stratégiai fegyvereit támadta, melyeket Bejrút Dahieh kerületében egy földalatti raktárban tároltak. Hat nap szünet után ez volt az első támadás a fővárosban.

A légicsapás előtt számos lépést tettek annak érdekében, hogy csökkentsék a civilek bántódásának kockázatát, beleértve a környék lakosságának előzetes figyelmeztetését is.


Frissítés: A hadsereg tegnap közzétette a tablót a Hezbollah parancsnoki láncáról, bemutatva, hogy a felsővezetés szinte minden tagját likvidálták.


Frontok: A 98. hadosztály folytatja műveleteit Dél-Libanonban. Az erők megöltek sok terroristát a földön és a levegőből, és folytatják a Hezbollah fegyvereinek és terror-infrastruktúráinak lokalizálását és lerombolását föld felett és alatt.

Az elmúlt nap során az erők likvidáltak több tucat terroristát Dél-Libanonban tűzharcokban és légicsapásokkal. A csapatok rengeteg fegyvert találtak a térségben, köztük rakétavetőket, aknavetőgránátokat és páncéltörő rakétákat melyeket izraeli közösségekre céloztak be, lőfegyvereket, gránátokat és egyéb katonai felszereléseket.

Fotó: Izraeli Védelmi Erők

Az Északi Parancsnokság irányításával a légierő több mint 140 Hezbollah-terrorcélpontot támadott, több mint 50 területen Libanonban. A célpontok között szerepeltek fegyverraktárak, Izraelre irányított rakétaindítók, katonai épületek és terrorsejtek. Az egyik akció során a 91. hadosztály csapatai terroristákat azonosítottak feléjük lőni, egy drón irányításával likvidálták őket.

Mindeközben a Gázai övezetben a légierő a 454. dandárral együttműködve drónnal likvidálta a Hamász terrorszervezet drón alakulatának egyik parancsnokát a Gázai övezet északi részén. A terrorista drónokat irányított az indítóállásokról Izrael Állam és az izraeli hadsereg erői felé.

Az északi Dzsabaliában, ahol a hadsereg nemrégiben kezdett új manőverbe, a 162. hadosztály erői az elmúlt nap során terroristákat öltek meg közelharcokban és légicsapásokkal.

Az egyik művelet során a dél-gázai Rafahban a Nahal-dandár harcosai a Gázai Hadosztály irányítása alatt drónokkal támadtak fegyveres terroristákat, akik terrorcselekményt tervezetek végrehajtani a csapatok ellen.

The post Légicsapás Bejrútban, 3 Hezbollah hadifogoly és a kihallgatás first appeared on Új Kelet Live.