Avi/ujkelet.live

A háború 378. napja, a boncolás: Dr. Chen Kugel az Igazságügyi Orvostani Intézet igazgatója, aki tegnap a boncolást végezte a Hamász gázai vezetőjén, Jechíje Szinwaron, pénteken a KAN közszolgálati műsorszolgáltatónak nyilatkozva elárulta: ,,Szinwar órákon át haldoklott. A végén az a golyó ölte meg, amely behatolt a fejébe, és súlyos agykárosodást okozott.”

Szinwar utolsó pillanatait egy drón rögzítette, amint maszkban ül egy fotelben, és botot dob a kis légi járműre:

A több mint három órán át tartó vizsgálat végén Szinwar holttestét a biztonsági erők felelőssége alá tartozó létesítménybe szállították.

,,A holttest este negyed tízkor érkezett meg hozzánk. Azonnal DNS-mintát és CT-vizsgálatot végeztünk, majd éjfélig dolgoztunk a holttesten.”

,,De még a holttest érkezése előtt kaptunk néhány információt, hogy azt gyanítják, megölték Szinwart. Természetesen az első dolog a holttest azonosítása. Azonosítás céljából eltávolították az egyik ujját, és elküldték nekünk, hogy a laboratóriumunk összevethesse a DNS-sel, mely az izraeli börtönben töltött idejéből volt meg. És ezt tettük”.

Nehéz pontosan megmondani, mennyi ideig haldoklott. ,,De becslésem szerint néhány órát mindenképpen” – mondta Dr. Chen Kugel. ,,Nem mindennapos egy ilyen személy felboncolása. Amikor néztem a boncolás során, és láttam a holttestet, azt mondtam, oké, úgy néz ki, mint egy normális ember. Csak amikor kimész a szabadba és elgondolkozol azon, hogy ki ez az ember, akkor érted meg, hogy még a szörnyek is normális embereknek tűnhetnek”.


Aggodalom: A Ynet hírportál Pulitzer-díjas oknyomozó újságírója, Ronen Bergman pénteki cikkében arról írt, hogy Szinwar likvidálása két történelmi döntés meghozatalának lehetőségét kínálja az izraeli kormánynak: Az első egy túszalku megkötése, amely megmenti a túszokat, valószínűleg az utolsó pillanatban, mielőtt Ron Araddá válnak a Gázai övezetben, hogy ne keressék őket örökké. A második, hogy a gázai háború végére törekedjenek. ,,[…] Mert miután az izraeli hadsereg már régen győzelmet hirdetett, mi más történhet a csatatéren, ami rányomhatja bélyegét?”

  • Ron Arad navigátor 38 évvel ezelőtt, 1986. október 16-án tűnt el, miután ő és Jisáj Aviram pilóta katapultált repülőjükből Dél-Libanon felett.
  • Aviramot nem sokkal később kimentették, de Aradot nem találták meg. Izrael úgy véli, hogy a síita Amál mozgalom elfogta, majd Libanonból Iránba vihették, majd vissza.
  • Fogsága első két évében több életjel is érkezett róla, köztük fényképek és levelek, de az utolsót 1988. május 5-én küldték. Nem tudni, mi történt vele ezután.

Az elkövetkező napokban kiderül, hogy az izraeli kormány kihasználja-e a kezébe került történelmi pillanatot, hogy átfogó lépést kezdeményezzen egy megállapodás megkötése és a több arénás háború lezárása érdekében egy olyan keretben, amely kielégíti biztonsági igényeit, de engedményeket is tartalmaznia kell, különösen ami a szélsőséges koalíciós tagok követeléseit illeti, vagy tovább megy az útján, és arra használja a pillanatot, hogy folytassa a küzdelmet a Közel-Keleten és azon keresztül, még több halálesetig, gyászig és a túszok cserbenagyásáig, talán örökre, véli Bergman.

A Szinwar meggyilkolása után tegnap lezajlott helyzetértékelő ülések savanyú következtetéseket vontak le. Mostanában nem vár fényes jövő a túszok számára. Azon a nyilvánvaló örömön túl, hogy Szinwart megölték, azt is megértették, hogy a Hamásznak van terve arra az esetre, ha Szinwart megölnék – és testvére, Mohamed, aki valószínűleg a dél-gázai Khan Juneszben van, azonnal átvette az irányítást. Mohamedet vadabbnak, szélsőségesebbnek és kegyetlenebbnek tartják testvérénél.

A másik dolog, ami nagyon aggasztja a biztonsági szervezet vezetőit és a hírszerző közösséget, hogy a karizmatikus parancsnok, az egyedüli döntéshozó halála végső soron az irányítás bizonyos fokú felbomlását okozhatja a terrorszervezetben, vagy a túszokat őrző osztagok úgy döntenek, hogy a saját fejük után mennek, és talán bosszút állnak a túszokon.

A másik gond, hogy a közeljövőben elveszítik az irányítást a túszok sorsa felett. Nem szabad elfelejteni, hogy nem minden túsz van a Hamász ellenőrzése alatt, néhány a Palesztin Iszlám Dzsihádnál vagy különböző milíciáknál vannak. A megállapodás azonnali aláírásának elmulasztása és egy jelentős irányító fél kudarca, hogy belépjen Gázába, még akkor is, ha ez valami a Hamász partnerségében történik, több tucat „Ron Aradhoz” vezethet, aki szintén a pártok irányításért folytatott küzdelme során tűnt el Libanonban.

Nincs arra utaló jel, hogy túszok voltak Szinwar holtteste közelében, vagy a földalatti bejáratánál, ahonnan kijött, és valószínűleg kiment friss levegőt szívni, mert azt hitte, nincsenek ellenséges erők a környéken.

A lényeg a közvetlen időkeretben az, hogy ,,ez egy olyan lehetőség, amelyet semmiképpen sem szabad elszalasztani” – idézett egy nagyon magas rangú biztonsági forrást Bergman. ,,Az alternatíva az, hogy elveszítik az irányítást az esemény felett… Izrael állam minden elméjének el kellene gondolkodnia azon, hogyan emeljék fel a telefont, hogy alkut kezdeményezzenek, hogy a Hamász is kapjon egy telefonhívást, hogy üljön le és beszéljen.”

,,Sajnos attól tartok, hogy az izraeli kormány pont az ellenkezőjét fogja tenni, [Binjámin] Netanjahu [miniszterelnök] bejelentései azt az érzést keltik bennük, hogy Izrael egyáltalán nem szándékozik alkut kötni, hogy itt az ideje megkeményíteni az álláspontokat, Netanjahu érzi a légkört, és olyan megbeszélésekbe kezd, amelyek látszólag foglalkoznak a témával, de azt fogja mondani, mint a múltban, amikor halogatni akarta: ‘Ne térjünk vissza a korábbi politikákhoz, miért erősítenénk meg őket most, csökkenteni kell az árat, mert most jó helyzetben vagyunk.”

https://anchor.fm/s/51fceecc/podcast/rss

The post Szinwar kiesett az egyenletből, a hírszerző közösség káosztól tart Gázában first appeared on Új Kelet Live.