Avi/ujkelet.live

A háború 382. napja: A katonai főrabbi Ejál Krim dandártábornok úgy ítélte meg, hogy a 2023 decemberében a dél-gázai Khan Juneszben elesett David Bogdanovszki törzsőrmester sírkövén látható kereszt problémás, sőt részben megnehezíti a zsidók eltemetését. Ezt követően a védelmi minisztérium felkérte Bogdanovszki családját, hogy távolítsák el a sírkövön lévő emléktáblát, jelentette kedd reggel a KAN közrádió.

Az ugyanabban a parcellában eltemett szintén a gázai harcokban elesett egyik katona szülei többször fellebbeztek a védelmi minisztériumnál, hogy távolítsák el a keresztet, vagy helyezzék át fiuk sírját egy másik parcellába.

,,Úgy érzem, a hadsereg és az állam elárulta David emlékét” – nyilatkozta az édesapja. ,,Nem értem, és nincs senki, aki segítene nekem, kivéve a barátait, akik próbálkoznak és kudarcot vallanak.”

Bogdanovszki, keresztény, haifai lakos, 2014-ben vándorolt be családjával Izraelbe az ukrajnai Donyeckből, amikor a térségben kitört a háború, miután Oroszország megtámadta a Krím-félszigetet. Besorozták a hadseregbe, és a Harcmérnöki Hadtestnél szolgált.

Néhány hete ismeretlenek fekete lepellel takarták le a sírján lévő emléktáblát a haifai temetőben. A katona édesanyja a fia közelében eltemetett zsidó katona temetése közben fedezte fel, hogy a fia emléktábláján lévő keresztet letakarták. Az incidens éles kritikát váltott ki politikusok és érdekvédelmi szervezetek részéről, akik a hadseregben szolgáló nem zsidó katonák elleni diszkriminációnak minősítették az incidenst.

,,Ez a szomorúság, a neheztelés és a mélységes csalódás üzenete” – írta édesanyja, Julia Facebookon. ,,Mint minden nap, ma is meglátogattam Daviduskát, hogy gyertyát gyújtsak, és vele legyek. Elborzadva tapasztaltam, hogy fekete leplet tettek az én Davidomra, az én hősömre, Izrael Állam hősére, elrejtve a sírját és a keresztet. A szavak nem fejezik ki azt a megaláztatást, amit átéltem. Mindig is hittem abban, hogy az én Davidom, aki életét áldozta ezért az országért, aki lényének minden erejével szerette, aki azért jelentkezett, hogy megvédjen engem, a családját és mindannyiunkat, semmiben sem különbözik a többi fiatalembertől, és semmiben sem másodrendű állampolgár.”

,,Ott álltam és sírtam. Nem vettem le a fekete lepelt, mert tiszteletben tartottam a többi szülő érzéseit, megértve a fájdalmat, amely minden anya, apa és testvér szívében lakozik. Nem volt vágy részemről a ceremóniát csatatérré változtatni. Nem foglalkozom más gyerekek sírkövével, tehát ki adta meg neked a jogot, hogy megérintésd drága fiamat? Meg vagyok döbbenve, sírok, sírok a kíntól. Ez nem az a zsidó nép, akit megszerettem.”

A védelmi minisztérium válasza: ,,Osztozunk a néhai David Bogdanovszki családjának mély fájdalmában, továbbra is kísérjük az összes gyászoló családot. A törvény szerint katonasíron keresztet vagy más vallási jelképet nem lehet elhelyezni, ez érvényes a haifai katonai temetőre, ahol zsidó áldozatokat is eltemetnek. A védelmi minisztérium minden féllel szemben együttérzéssel intézkedik, és reméljük, hogy minél hamarabb sikerül konszenzusos megoldást találni.”

The post El kell távolítani a háborúban elesett katona emléktábláját, mert kereszt van rajta first appeared on Új Kelet Live.