Foglalkoztatási Tanács: napirenden a Jabil
Rendkívüli ülést tartott a Tiszaújvárosi Térségi Foglalkoztatási Tanács  szerdán. Tájékoztatást hallgattak meg a Jabil által bejelentett csoportos létszámleépítésről, az dolgozók sorsának rendezéséről.  Továbbá napirendre kerültek a gazdaságfejlesztési lehetőségek, a közmunkaprogram eredményei, valamint a korai vállalati ellátás program státusza.
Dr. Mengyi Roland, a tanács elnöke az ülés megnyitása után, megkérte Somogyi Richárd urat , a Jabil tiszaújvárosi ügyvezetőjét, hogy adjon tájékoztatást a cég által bejelentett csoportos létszámleépítésről. Az ügyvezető elmondta, hogy egy amerikai vállalat részei, amely a tulajdonosi döntése alapján megválik az egyik legnagyobb vevőjétől. Ez a döntés tehát, bár érinti, de nem Tiszaújvárosban született és most is folyamatosan keresnek új partnereket, vevőt. Jelen állapot szerint 673 fő leépítését jelentettek be,az üzemi tanáccsal és a szakszervezettel megkezdték az egyeztetést. Az ügyvezető kiemelte, hogy az összes törvényi előírásnak megfelelően hajtják végre a leépítést. A Kormányhivatal munkaügyi központjával közösen állásbörzét szerveztek az érintettek részére, amelyen 19 cég képviseltette magát.Dr. Mengyi Roland jelezte, hogy bár ez egy szakmai fórum – de a Jabil üzleti döntését a tiszaújvárosi szocialisták politikai hisztériakeltésre akarják felhasználni, amely kapcsán nem csak a magyar kormányt támadják de a vállalatot is rossz színben tüntetik fel – ezért el kell mondani, hogy a kormányzatnak, a gazdaságpolitikának Amerikában születő részvényesi döntésre nincs befolyása, arra viszont van, hogy szorgalmazza és elősegítse az új munkahelyek létrehozását. Erre kiváló példa a miskolci Takata 1000, a Bosch 320 új munkahelye, a butadién és műgumigyárak pedig százas nagyságrendet jelentenek majd Tiszaújvárosnak. Sőt a vegyipari beruházásra épülő lehetőségek további jelentős számú munkahelyeket eredményezhetnek.

Ugyanakkor a kormányzat az elbocsátásra kerülő munkavállalók megsegítésére munkaerőpiaci programot fog kidolgozni, amelynek fő elemei a munkaerő piaci szolgáltatás nyújtása, képzés, átképzés, bérköltség támogatás, mobilitási támogatás, vállalkozóvá válás támogatása lehet. „Mindent megteszünk annak érdekében, hogy minél kevesebb embert érjen veszteség és az emberek helyzete rendeződjön” – mondta Dr. Mengyi Roland.

Bráz György, Tiszaújváros polgármestere kiemelte, hogy a cég mindig korrekt partnere volt a városnak, betartotta vállalásait. És a sajtóban megjelentek ellenére ezt az álláspontot fogja képviselni a testületi-ülésen is. Lengyel József felvetette, hogy a Jabilról szóló, a munkavállalók általános helyzetéről szóló hírekről is szívesen kapna tájékoztatást. Az ügyvezető cáfolta a sajtóban felmerült, rosszindulatú híreket. A személyes meggyőződés érdekében Dr. Mengyi Roland javasolta, hogy a Foglalkoztatási Tanács egy gyárbejárás keretében személyesen győződjön meg a Jabilban dolgozók munkakörülményeiről, amelyet Somogyi Richárd ügyvezető elfogadott.

A Tanács dr. Mengyi Roland beszámolója alapján áttekintette a gazdaságfejlesztés lehetőségeit, a várható befektetéseit és beruházásait (kiemelten Tiszaújváros és vonzáskörzetében ), azok jelenlegi állását. Zárásként a 2014-20 közötti finanszírozási ciklus tervezési előkészítését ismertette, amelyben nagy szerepet kap a megye újra iparosítása, s benne Tiszaújváros. Bráz György örömét fejezte ki, hogy van egy tudatos iparfejlesztési elképzelés. Kovács József, a tanács alelnöke elmondta: a munkavállalók nagyon pozitívan fogadták a butadién és a műgumigyár létesítéséről szóló híreket.

Lengyel Lászlóné a Tiszaújváros Munkaügyi Központ vezetője a közmunkaprogramról tájékoztatta a tanácsot. A november 1-jén indult téli közmunkaprogram keretében a járásban 364 főt foglalkoztatnak, decemberben további 79 fő áll munkába. Télen ekkora képzés, foglalkoztatás még nem valósult meg. Kecső Imre, Kesznyéten polgármestere is megerősítette, hogy minden idők legnagyobb téli közfoglalkoztatási programja az idei.

Zárásként új tagok felvételéről döntött a tanács, amely kibővült a Kazincbarcikai Vegyész Szakszervezettel és a Vegyipari Munkavállalók Független Szakszervezetével. A két kazincbarcikai szakszervezet vezetője kiemelte, hogy hasznosnak, példamutatónak tartják a tanács munkáját, ezért kérték csatlakozásukat.