Tisztelt Szántó   Úr!  – olvasói levél – köszönöm a hozzászólást

Már régóta figyelemmel olvasom írásait. Sok érdekes és számomra nagyon ismerős dolgot írt meg. Ami nem véletlen hisz magam is miskolci születésű lévén, hasonló korunk kapcsán sok közös élményben lehetett részünk, annak ellenére ,hogy személyesen nem ismerjük egymást. Nagyon tetszenek azok az írásai amikor régi miskolci embereket idéz meg .Például Kupferstein Sándor bácsit akit én is ismertem látásból, de az öccsét Károly bácsit személyesen is lévén ő Ugyan annak az iparnak egy korszerűbb művelője, taxis volt és így édesapám kollégája
Erre az írásra régóta készülök. De az írás sohasem volt erős oldalam.
Ma délelőtt meglátogattuk a diósgyőri várat. Mondhatom nagyon tetszett,és az is,hogy sok látogatója volt. A felújítás nagyszerűen sikerült , nagyon sok látnivalót találtunk,talán majd megfelelő tájékoztató feliratok is kerülnek a megfelelő helyekre,de az is lehet ,hogy vannak is csak nem tudtam használni.
Haza felé jövet megálltunk a Szinva terasznál.
Egész nyáron vártam mikor fog csordogálni a teraszt díszítő csobogó és egyéb vízi látványosságok. Erről úgy hiszem az idén már lemondhatok. Keresem az okát! Azt fel sem tételezem, hogy a jelenlegi városvezetésnek nem volna érdeke megteremtett értékeink megőrzése, karbantartása.Gondolom a víz utánpótlásának költségei, esetleg az ehhez szükséges berendezések meghibásodása az ok.Erre az esetre van egy ötletem illetve kettő. Az első költség takarékos és ismerve a városunkon áthaladó Szinva patak esését egy magasabb ponton pl a Gyula utca magasságában elhelyezett befolyóval csőbe vezetni a Szinva vizét, ami a szintkülönbséget kihasználva, a Szinva terasznál magától a felszínre jut és megtölti a kis csobogó medrét.Természetesen az ötlet megvalósításához kell tervezés és számítások, valamint a megépítéshez pénz ,de mint mondtam ez egy ötlet azt szolgálná, hogy a Szinva terasz ne egy pusztuló félben lévő város képét mutassa, hanem egy élni és szépülni vágyó várost reklámozzon.(mert amit nem használnak az előbb utóbb elenyészik.)
A másik ötletem már nagyobb lélegzetű városi összefogásra tart igényt. .Ezzel szemben látványosabb, és megmutatná városunkban működő egyetem professzorainak és diákjainak tudását.
Az ötlet lényege: a Szinva terasznál építeni egy vízemelő kereket. Amelynek megtervezésében gondoltam a miskolci egyetem közreműködésére. A kivitelezésben a városban még megmaradt szakmai tudásra és gyártó kapacitásra. Ez a szerkezet lehetne egy nagyon egyszerű alulcsapott vízi kerék, vödrös emelővel esetleg egy archimédesi csiga, ami egy csatornába emelné a vizet,és így látná el a többi vizes látványosságot, közben újabb látványosságot kínálva az ide látogatóknak,szemléltető eszközül szolgálva az iskolásoknak.Megmutatva hogyan működtette a Szinva a város üzemeit a régi időkben. Természetesen mind két megoldás esetén szükség van tél idején az állagmegóvásra, de ez szerintem megoldható.
További jó egészséget kívánok, munkájában sok sikert.Maradok hűséges olvasója : Tóth László