Libanonban tett látogatást Trócsányi László

Libanonban tett látogatást Trócsányi László miniszter azzal a céllal, hogy a jó gazdasági kapcsolatok mellett a humán területeken is még szorosabbak legyenek Magyarország kapcsolatai a közel-keleti országgal. Erről a miniszter tájékoztatta 2014. október 18-án az MTI-t.
Trócsányi László elmondta, hogy pénteki látogatásán találkozott libanoni kollégájával, Asraf Rífivel és Jean Faheddel, a libanoni legfelsőbb bíróság elnökével, akiktől a francia mintát követő libanoni jogrendszerről, ezen belül is a végrehajtó hatalom és a bírói hatalom egymáshoz való viszonyáról, a bírói joggyakorlatról és a közigazgatási bíróságok modelljéről tájékozódott. A magyar minisztert fogadta Tammam Szalám libanoni miniszterelnök is.

Trócsányi László hangsúlyozta, Libanon az egyik kiemelt partnere Magyarországnak a közel-keleti térségben, amit az is kifejez, hogy Orbán Viktor miniszterelnök az elmúlt két évben kétszer is tett hivatalos utat az országban. Az igazságügy-miniszter hozzáette: látogatásával ahhoz kívánt hozzájárulni, hogy a meglévő erős gazdasági kapcsolatokon túl humán területen is erősödjenek a libanoni-magyar kapcsolatok.

Tammam Szalám beszámolt vendégének arról, milyen nagy nehézségeket okoz Libanonnak a szomszédos Szíriából érkező menekültáradat kezelése. A mintegy 4,5 millió lakosú országba a szíriai polgárháború kezdete óta 1,5 millió szíriai menekült érkezett, ezen felül mintegy félmillió palesztin menekültet is befogadott az ország.

„Ez a kis ország óriási terhet visel a vállán” – fogalmazott a magyar miniszter, hozzátéve: minden magas szintű nyugati látogatást a szolidaritás és a támogatás kifejezéseként értékelnek Libanonban. „Mindenképpen jelezni kell az Európai Uniónak, hogy Libanonnak nemcsak erkölcsi, hanem anyagi támogatásra is szüksége van” – mondta. Rámutatott, hogy a menekültek elhelyezéséhez víz- és energiaellátásra, iskolákra is szükség van. Kitért arra, hogy a menekültkérdésnek belbiztonsági vonatkozásai is vannak Libanonban, mert a menekültekkel az Iszlám Állam szélsőséges fegyveres szervezet tagjai is beszivárognak az országba.

A miniszter elmondta, hogy a libanoni kormányfő nagyra értékelte a magyar kormány által szervezett gazdasági fórumokat. Hozzátette: Bejrút a közép-európai térségben Magyarországot tekinti legfontosabb partnerének.

Trócsányi László a St. Joseph Egyetemen előadást tartott a globalizáció és a nemzeti önazonosság kérdéséről. Ezt a nagyszámú diaszpórával rendelkező és több vallási közösségből álló libanoni nemzet is fontos kérdésnek tartja – mondta a miniszter. Léna Gannagé dékánnal tartott találkozója keretében egyebek közt a Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogramról esett szó, amelynek keretében libanoni diákok is tanulhatnak Magyarországon.

(MTI/Igazságügyi Minisztérium)