Jóval könnyebben lehet eladni lakást, mint egy-két éve: felére csökkent az átlagos áralku mértéke, az értékesítési idő pedig 6-8 hónapra rövidült – derül ki az OTP Ingatlanpont országos ingatlanközvetítő-hálózat piaci körképéből. Tapasztalataik szerint emiatt egyre több olyan eladó is megjelenik az ingatlanpiacon, aki a korábbi években halogatta ingatlanja értékesítését, de vannak, akik még inkább kivárnak. Legkönnyebben és legjobb áron a 40-60 négyzetméteres egy-, másfél-, kétszobás lakásokat lehet értékesíteni Budapest belvárosában, de népszerűek a hasonló méretű felújított panelek is a külsőbb kerületekben és a megyeszékhelyeken. Az értékesítők szerint most szinte minden típusú ingatlanra van kereslet jó áron.

2014. november 20. Az ingatlanpiac fellendülésének, a forgalom folyamatos bővülésének köszönhetően egyre több olyan eladó jelenik meg a magyarországi ingatlanpiacon, aki az elmúlt években inkább halogatta az ingatlan értékesítését – állítják tapasztalataik alapján az OTP Ingatlanpont országos ingatlanközvetítő-hálózat szakértői. Bár számos olyan trend érzékelhető jelenleg a piacon, amely miatt most nemcsak az ingatlanvásárlásra, hanem az értékesítésre is jó lehetőség mutatkozik, sokan vannak olyanok is, akik inkább még kivárnak.

„Az elmúlt egy-két évben a korábbi 10 százalék körüli értékről 5 százalékra csökkent az átlagos áralku, azaz egy előzetesen jól belőtt árból már lényegesen kevesebbet kell engednie az eladónak ahhoz, hogy értékesíteni tudja az ingatlanát” – mondta az OTP Ingatlanpont értékesítési vezetője. Bodnár Balázs hozzátette, az átlagos értékesítési idő is lerövidült, a korábbi akár egy évről átlagosan 6-8 hónapra, azaz jóval gyorsabban cserélnek gazdát az ingatlanok, mint egy-két évvel ezelőtt. „Mindezek miatt, a nagy átlagot nézve, a válság óta eltelt években most vannak a legjobb helyzetben azok, akik értékesítenék az ingatlanjukat, hiszen a korábbinál gyorsabban, és kedvezőbb áron tehetik ezt meg,” – mondta a szakértő.

Természetesen lényeges különbségek mutatkoznak a kereslet, az értékesíthetőség és az érvényesíthető ár tekintetében annak függvényében, hogy milyen típusú ingatlanról van szó, illetve hogy hol található. „A legkönnyebben a 40-60 négyzetméteres, egy-, másfél- vagy kétszobás lakásokat lehet értékesíteni, a fővárosban és a megyeszékhelyeken egyaránt, legyen szó tégla építésűről, vagy felújított panelről” – mondta el Bodnár Balázs. Ami az árakat illeti, tapasztalataik szerint, mostanában már az is előfordul a jobb adottságú, belvárosi 2-3 szobás lakásoknál, hogy licit alakul ki a vevőjelöltek között, akik egymásra ígérnek, így a meghirdetett ár felett kel el az ingatlan. Ez azonban még viszonylag ritka jelenség.

Általánosságban elmondható, hogy jellemzően irányáron, vagy annak környékén kelnek el az ingatlanok a főváros VII., VIII. és IX. kerületeiben, és szintén ezt lehet tapasztalni a felújított panelprogramos lakások esetében a XIII., a XIV., a XVIII. és a XIX. kerületben. Az OTP Ingatlanpontnál jelentős pezsgést érzékelnek még Dunakeszi, Veresegyház és Fót térségében, ahol az elmúlt időszakban számos ingatlan talált vevőre a meghirdetett áron, azaz alku nélkül” – számolt be Bodnár Balázs, aki szerint a piac egyedisége jelenleg, hogy szinte minden típusú ingatlanra van kereslet jó áron.

„Fontos azonban megjegyezni, hogy azok az ingatlanok tudnak gyorsan elkelni, amelyeket reális áron kínálnak. Az optimális irányár meghatározásában érdemes szakértő segítségét kérni, ugyanis sok időt, energiát és pénzt is meg lehet ezzel spórolni – hívta fel a figyelmet az OTP Ingatlanpont értékesítési vezetője, aki az eladáson gondolkodóknak azt tanácsolja, hogy ne habozzanak, hiszen most még jó áron lehet vásárolni is a piacon.