BOCS MENTORPROGRAM –  Záró konferencia – 2015. március 28., Edelényi Kastélysziget

Bhim Rao Egyesület megrendezi a Bódva-völgy – Cserehát Mentorprogram, azaz a BOCS záró konferenciáját az Edelényi Kastélyszigeten, 2015. március 28-án szombaton 10 órától 13 óráig.

 

A 2014 áprilisában indult BOCS Mentorprogram, amelyet a Svájci-Magyar Civil Alap támogatásával szerveztünk meg, a térségben élő vagy innen elszármazott, jelentős üzleti, kulturális, művészeti, tudományos vagy sport eredményeket elért sikeres embereket, valamint az ezeken a területeken tehetséges és ambiciózus, 14-35 év közötti fiatalokat fogta össze. A már sikeres szakemberek személyes mentorként támogatták a mentoráltakat abban, hogy a maguk elé kitűzött konkrét célokat elérjék.

 

A programban az elejétől a végéig mintegy 25 fiatal és 30 mentor vett részt aktívan,  további kéttucatnyian pedig időszakosan. A program során megrendezett találkozókon, szakmai rendezvényeken és tanulmányi kirándulásokon 400 fő vett részt, a Bódva-völgy – Cserehát blogon (bodvavolgy-cserehat.blog.hu) és közösségi médián keresztül pedig több százan értesültek rendszeresen a híreinkről. 

 

A fiatalok többek között az alábbi területeken és projektekben értek el eredményt: elkészítették leendő saját vállalkozásuk üzleti tervét (borászat, méhészet, őshonos gyümölcsökből álló ültetvény, kézműves kozmetikumok gyártása, a Rakacai-tó turisztikai fejlesztése és halgazdálkodásának megszervezése, fotósturisztikai műhely létrehozása, térségi túraszervezési és -vezetői vállalkozás megalapítása), könyvet és tanulmányt írtak (egy történelmi és egy néprajzi kötet Szendrő város múltjáról, valamint egy tudományos publikáció a társadalmi innovációról), eseményt szerveztek (a Bódva-völgy irodalmi hagyományait feldolgozó konferencia, fotókiállítás) vagy művészeti projektet valósítottak meg (dokumentumfilm forgatás, filmzene komponálás).

 

Ugyanakkor az egyéni szakmai célok megvalósításánál is nagyobb intenzitással zajlott a tudatosan tervezett közösségépítés.

 

A résztvevők megalapították a Bódva-völgy és Cserehát Turizmusáért Egyesületet, amelynek ezidáig 40 tagja van, és a vidék turisztikai célpontjait, szolgáltatóit köti össze egy – kialakítás alatt lévő – Bódva menti Zöldút-hálózat keretében és igyekszik kiemelt érdeklődést generálni a vidékünk iránt. Létrehoztuk továbbá a Rakacai-tó Fejlesztési Kerekasztalt, amely az évtizedek óta hányatott sorsú, a térség turizmusában kulcsszerepre hivatott víztározó hasznosításában érdekelt önkormányzatokat, szakmai és civil szervezeteket fogja össze.


A program résztvevőivel több tanulmányi kirándulást tettünk –  Nógrád megyében, a Mecsek környékén és a Hetésben -, hogy a térségünkben is hasznosítható jó példákat ismerjünk meg.

Különösen örömteli, hogy a térségből elszármazottak közül számosan aktívan vettek részt a programban, és olyan sikeres karriert befutott résztvevők is akadtak, akik komolyan fontolgatják a hazaköltözést.

A programot lezáró, 2015. március 28-ai, állófogadással végződő konferencián felszólal Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés elnöke (térségi származása okán), valamint dr. Eperjesi Tamás, a NAKVI főigazgató-helyettese. Beszédet mond Káló Károly, a Bhim Rao Egyesület elnöke és Rőczei Norbert, a mentorprogram vezetője.

A délelőtt gerincét ugyanakkor a mentorok és a fiatalok beszámolói fogják adni az elvégzett munkáról két kerekasztal-beszélgetés keretében. A kulturális kerekasztal moderátora – és egyben az esemény háziasszonya – Kégl Ildikó, a Magyar Hírlap regionális tudósítója, a gazdasági kerekasztalé Falucskai Attila, a Fiatal Vállalkozók Országos Szövetségének megyei elnöke lesz. A konferencián a  program tervezett folytatását is bemutatjuk.

 

A BOCS Mentorprogram első éve egy olyan elkötelezett emberekből álló csapatot hozott létre, amely akar, és tud is tenni a Bódva-völgy és a Cserehát vidékének fejlesztésért. Bízunk benne, hogy ez a kialakult közösség egy széleskörű térségi összefogás gyökerét jelenti, amely lehetőséget nyújt arra, hogy a most megnyíló Európai Uniós és hazai támogatásokat hatékonyan felhasználva végre megfordítsuk a vidéket jellemző évszázados negatív tendenciákat, és egy prosperáló, vonzó régiót alkossunk közösen.

Rőczei Norbert

+36 20 3991 391

info@bodvavolgy-cserehat.hu