Mikszáth Kálmán forog a sírjában – kilábal e a MUOSZ  a válságból – honnan jöttünk, s hová megyünk ….
muosz

A Magyar Újságíró Szövetséget pontosan 1896 elején alapították. Abban az időben mondanom sem kellene a nyomtatott sajtó uralta a világot. Újság, újság hátán volt.  Csak Miskolcon három reggeli megjelenésű napilap volt egy időben. Szerkesztőkből se volt hiány. S ami lényeges a legnagyobb írók is először a lapokban csiszolták fényesre az oroszlánkörmeiket.

Tudom a gráf olvasóit aligha rázza meg amit majd most leírok – a 120 esztendős , nagy múltú szövetség válságban van. Mint vidéki firkász már 1969 óta fizetem a tagdíjat. Ezért az igazolványon kívül mást nem adnak. Mostanában készítettem egy röpke számvetést, milyen is volt ez a szövetség az én fiatalságom idején. Kezdem azzal, hogy csak úgy nem lehetett beesni . Felvételizni kellett, el kellett végezni az újságíró iskolát. S akkor is elsőre csak ideiglenes tagságit adtak. A szövetségnek voltak üdülői, saját orvosi hálózattal rendelkezett a fővárosban, járt a vasúti igazolvány és kiváltságunk volt az alkalmankénti , soron kívüli autókiutalás. A szövetség székháza a Népköztársaság útján volt egy pompás sarki palotában szembe a Szovjet követséggel.

Most már oda lett a Balatonszéplaki üdülőpark, elveszejtettük a székházat és szinte megállíthatatlan a MUOSZ vagyonvesztése. Már régen nem országos, hiszen a tagság 10 százalékát se érik el a vidéki kollégák.A helyzetet úgy jellemezném leginkább, hogy 10 éve még a szövetség legnagyobb életműdíja egy 30 centiméteres aranytoll volt. Nekem már csak egy aprócska, töltőtoll méretű jutott. A közgyűléseken már nincsenek szendvicsek, helyettük lekváros kenyerek sorakoznak. Tehát itt tartunk.

Kíváncsi lennék, mennyi civilt érdekelhet, hogy mi firkászok miként gyilkoljuk egymást a szövetség berkeiben. Mi akik folyamatosan a sajtószabadságot kérjük számon az éppen regnáló hatalomtól, mennyire vagyunk toleránsak egymással. Igaz, e hogy jó ideig egy kemény mag tartotta markában a szövetség vezetését s a pénztárat olyan pénzkiadó automataként üzemeltették. Vajon mit tettek a korábbi vezetők a szövetség megújulásáért , a fiatalításért. A szövetség igazi válságban van, különböző érdekcsoportok, soha nem volt újságírók marakodnak a maradék koncért. Sok minden már nincs. Van még egy nem éppen praktikus belvárosi székház és a Tihanyi üdülő ami csak viszi a pénzt.

Mi van a szövetség berkeiben és akörül. Érdekel e valakit még ez a téma. Ha igen folytatom. Képes anyagokkal. Abban bízva, hogy a mostani ügyvezető elnök csak helyreteszi az egymással viszályt szító érdektársulásokat.