Piac és kulturális központ – Újpest büszkesége – Wintermantel Zsolt kerületi polgármester: pezsgő életet szeretne itt

Az újpesti Szent István tér korszerűsítésének részeként 2017 őszén elkészülő új piacot egyedülálló módon szennyvízhő hasznosításával teszik energiatakarékossá. Az elmúlt 30 év legnagyobb újpesti beruházásának érdekessége, hogy az épületben a korszerű vásárcsarnok felett kulturális központot is kialakítanak, hogy ezzel is erősítse a kerület a közösségi életet.

 

Újpest eddigi legnagyobb saját forrású beruházása, a Szent István tér átalakítása, megújítása közel 10 évvel ezelőtt kezdődött, és várhatóan eltart még 4-5 évig. Ez talán sok időnek tűnik, de egy 40 ezer négyzetméter nagyságú (Hősök tere méretű), épületekkel és „funkciókkal” teli, élő tér átalakításáról van szó. A téren, ahol a Városháza, az Egek Királynéja, valamint az Újpest-Belsővárosi Református Gyülekezet temploma mellett a piac is alapfunkció, bolhapiac, időszaki vásárok, vendéglők, üzletek is működnek. Időszakos játszótér és park is helyet kap itt, és helyszínéül szolgál a nagyszabású kerületi rendezvényeknek, egyházi és sporteseményeknek. Újpesten nagy hagyománya van a piacnak, amely 1883 óta működik és 1990 óta a belvárosból is könnyen megközelíthető metróval.

A korszerűsítés részeként a jelenleg üzemelő piacépületet lebontják, a helyén park, terasztér, pavilon, szabadtéri pódium épül – éjszakai kivilágítással. A régi piac helyett a Szent István tér 13-14. szám alatt épül az új piac és vásárcsarnok egy többszintes létesítmény részeként, amelynek nem csak piac funkciója lesz, hanem – elsőre talán meglepő módon –, az épület tetején egy kulturális központ is helyet kap. Ameddig azonban nem készül el az új épület, a régi piac továbbra is működik: a hét minden napján várja a vásárlókat. „Az önkormányzat úgy döntött, hogy továbbra is folyamatosan működteti a régi piacot. Rengeteget lehet hallani arról, hogy veszélyben vannak a kiskereskedelmi egységek, ezért nem szabad azokat bezárni, különben nagyon nehezen tudnak újra teret nyerni” – hangsúlyozta Telek Zoltán, az Újpesti Vagyonkezelő Zrt. elnök-vezérigazgatója.

A modern külsejű új létesítmény nem klasszikus piac, és nem is vásárcsarnok lesz, hanem vegyes komplexum: piac, kulturális központ és mélygarázs. Az egyesített telek területe nem csekély 4567 négyzetméter, a tágas teret tovább növelendő a többszintes épület mellett döntött a városvezetés. Az összesen hat szintes építményben a belső galériás piacot és a kulturális központot külön lehet megközelíteni, működtetésük is elkülönül egymástól. Az épületnek több funkciója is lesz.

 

A projekt ötlete 2010-ben született meg, az előkészítése 2014-ig tartott. A piac és kulturális központ, mint üzleti beruházás mellett a cél egy közösségi tér kialakítása is volt, ahol fejlődhet a közösségi élet, és családbarát programok várják a lakosokat.

A tervek szerint az új vásárcsarnok 2017 őszén nyit meg, a leendő bérlők már jelentkezhetnek az árusító helyekre.

Az új vásárcsarnokot a nyitottság jegyében tervezték: a földszinten 3 oldalról 6 bejáraton keresztül lehet belépni, az első emeleten promenád csatlakozás lesz a főbejárattal, a második emeleten pedig tetőteraszt alakítanak ki. Hasznos alapterülete 17630 négyzetméter, maximális befogadó létszáma 4160 fő – amelyből a piacé mintegy 2700 fő. A teljes akadálymentes épületet korszerű, energiatakarékos szellőző és fűtő-hűtő rendszerrel, ledes világítással szerelik fel, a nagy üvegfelületeken pedig automatikus működtetésű árnyékolók lesznek.

A budapesti ingatlanprojektek között szinte egyedülálló módon a Szent István téri új piac és vásárcsarnokban teljes egészében szennyvízből nyert hővel történik majd a hűtés és fűtés. Az épület a tér alatt átfutó 2,8 méter átmérőjű szennyvízcsatorna hőenergiáját hasznosítja majd úgy, hogy a rendszerre több önkormányzati épület is (pl. Polgármesteri Hivatal, Okmányiroda) rá lesz kötve, illetve a későbbiekben további épületek csatlakoztatására is lehetőség lesz. A szennyvízhő hasznosítása nem csak olcsóbb energiafelhasználást biztosít és így csökkenti az üzemeltetés költségeit, de fenntartható és környezetbarát technológiát is jelent.

A piac felett, a 2. emeleten egy modern rendezvényközpont, a 3. emeleten egy külső tetőkert épül. A multifunkcionális színház- és koncertteremben számos berendezési, elrendezési módra nyílik majd lehetőség. A rendezvényközpontban korszerű világítás, hangosítás és színpadtechnika biztosítja a programok színvonalát. A kulturális központ kiváló helyszín lesz a környékbeli középiskolák szalagavató báljainak is. Nagy segítség ez az iskoláknak, mert jelenleg nincs a közelben olyan helyszín, ahol egy 1200 fős ünnepséget meg lehetne tartani. „A beruházást teljes egészében önrészből és önkormányzati fejlesztési forrásból finanszírozza a városvezetés. A projekttel szerettük volna erősíteni a város közösségi életet is. Kifejezetten az volt a célunk, hogy olyan hellyé alakítsuk a létesítményt a városközponton belül, ahova érdemes eljárni. Ahol lehetőségük van a fiataloknak és a családoknak egyaránt a kikapcsolódásra, megfizethető áron” – tette hozzá Telek Zoltán.

Wintermantel Zsolt polgármester: „Pezsgő életet szeretnénk Újpest szívében”

„A Szent István tér Újpest szíve, a kerület közösségi életének fő helyszíne, ezért indokolt, hogy a városhoz méltó patinás tér legyen. Ez a tér pedig nem képzelhető el Újpest egyik fő nevezetessége, a piac nélkül. Rengeteg fejtörést okozott, hogyan oldjuk meg, hogy egyetlen napra se kelljen bezárni a piacot, amíg az új vásárcsarnok megépül, de fontos volt számunkra és a kerület lakosai számára, így megoldottuk” – mondta Wintermantel Zsolt polgármester.

Mi az, ami erősíti a közösséget? Az ember életében jöhetnek sikerek és kudarcok, öröm és bánat, de úgy gondolom, hogy a legfontosabb az, hogy tartozzunk valahova, hogy valahol otthon legyünk a világban. Egy város, amelyik képes ezt az érzést nyújtani az ott élőknek, az ma, a globalizáció korszakában, a legtöbbet adja a polgároknak. Mára biztonságosabbnak érezzük a várost! Valaha a városi polgári léthez hozzátartozott a társasági élet: a klubok, kávéházak, kisvendéglők, kiskocsmák világa. Nagyrészt ezeken a helyeken zajlottak a közéleti viták, itt erősödött a közösség identitása, öntudata – alakult ki a mindenki mindenkit ismer érzés. Ezt szeretnénk részben visszahozni. Mert jó dolog a közösségi kommunikáció az interneten, de nem pótolja a személyes találkozást, az igazi együttlétet. Mi pedig pezsgő életet szeretnénk Újpest szívében!” – hangsúlyozta a polgármester.

Mit, hol találunk az épületben?

A kétszintes (-1. és -2. emelet) mélygarázsában 120 autó fér majd el, és 15 darab feltöltő-állás épül az árusok számára. A kétszintes piac és vásártéren (földszint és 1. emelet) 52 áruda, 3 áruda sziget, 169 őstermelői asztal, 3 zöldséges sziget, valamint egy 270 négyzetméteres élelmiszerüzlet várja a vásárlókat. Az árusítóasztalok és az árudák egy része a földszinten, a húsáru és az élelmiszerüzlet pedig az emeleten lesznek. A promenádtető alatt további 130 asztal áll majd a szezonális és ideiglenes árusok rendelkezésére. Az árufeltöltés a -2. szintről 15 feltöltő-állásról történik majd 8 teherfelvonó lift segítségével. A vásárlók és a kulturális központ látogatói 3 panoráma felvonót, 3 pár mozgólépcsőt és 2 lépcsőházat használhatnak. A multifunkcionális színház- és koncertteremben 1250 álló vagy 520 ülőhely alakítható ki. A két, együttesen 300 négyzetméter alapterületű kisterembe további 240 fő elhelyezésére lesz lehetőség.img_0858

Telek Zoltán az Újpesti Vagyonkezelõ Zrt. vezérigazgatója. 2016.10.20. Fotó:Vörös Szilárd
Telek Zoltán az Újpesti Vagyonkezelõ Zrt. vezérigazgatója.
2016.10.20.
Fotó:Vörös Szilárd

img_0861

 

 

Az épülõ új piac Újpesten. 2016.10.20. Fotó:Vörös Szilárd
Az épülõ új piac Újpesten.
2016.10.20.
Fotó:Vörös Szilárd

img_0855