Jelentős változások a Budapest Nyíregyháza vonalon – új menetrend készült
Stadlerrail Bussnang AG MÁV FLirt 017 © Susann Basler

 

Budapest, 2017. augusztus 23. – Jelentős változásokra kell számítani a Budapest–Szolnok–Debrecen–Záhony fővonalon és a csatlakozó vonalakon utazóknak a Püspökladány–Debrecen vonalszakaszon augusztus 26-án kezdődő pályafelújítás miatt, amelynek első munkafázisa október 31-ig tart.

• A vágányzár ideje alatt módosul a menetrend a Budapest–Szolnok–Debrecen–Nyíregyháza–Záhony vasútvonalon. A Budapest-Keleti és Budapest-Nyugati pályaudvar közötti úgynevezett kör-InterCity vonatok mindkét irányban csak Nyíregyházáig közlekednek, a közvetlen InterCity-vel történő továbbutazást nem tudjuk biztosítani Nyíregyházán egyik irányban sem. Az átépítés miatt az InterCity vonatok 15-20 perccel hosszabb menetidővel közlekednek Budapest felől a Püspökladányon túli állomásokra, illetve ennyivel korábban közlekednek Püspökladányig a keleti országrészből Budapest felé.
• Püspökladány és Debrecen között egy helyi vonatpár ideiglenesen nem közlekedik. A vasárnaponként Zajta és Budapest-Nyugati pályaudvar között közlekedő Hétmérföldes nevű vonat Debrecen és Budapest között nem közlekedik, helyette a Záhonyból Budapestre tartó sebesvonat továbbítja a zajtai vonat kocsijait, amely Debrecenben 18:31-kor áll meg.
• Augusztus 26-án estétől szeptember 7-én hajnalig, továbbá szeptember 17-én éjszakától 21-én hajnalig Püspökladány és Debrecen között, kizárólag éjszakánként néhány vonat helyett vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat.
• A Budapest–Cegléd–Szolnok elővárosi vonalszakaszon a debreceni vonal átépítése miatti változáson felül szeptemberben több hétvégi vágányzár miatt is változik a vonatok menetrendje.
• A Budapest-Keleti–Miskolc–Nyíregyháza vasútvonal Miskolc és Nyíregyháza közötti szakaszán is változik a menetrend, a nyíregyházi IC-csatlakozások és a kör-IC vonatok rövidebb útvonala miatt.
• A Püspökladány–Biharkeresztes vonalon is felújításokat végeznek. A püspökladányi csatlakozások miatt augusztus 26-tól a teljes vonal menetrendje megváltozik. A Corona és a Hargita nemzetközi InterCity-vonatok továbbra is Nyírábrány felé, kerülő útirányon közlekednek, kissé módosított menetrenddel, az Ady Endre nemzetközi IC vonat továbbra sem közlekedik.
• A Debrecen–Tiszalök vonalon minden második vonatpár menetrendje módosul, hogy a Debrecen–Budapest irányú IC-csatlakozások minél több vonatnál megmaradjanak napközben.
• A Debrecen–Mátészalka vonalon is változik a menetrend. Debrecenben a fővonalon módosított menetrend alapján közlekedő IC vonatokkal csak az egyik irányban lehet megoldani a jelenleg egyébként mindkét irányban megfelelő csatlakozásokat. A módosított menetrend életbelépésétől viszont csak a fő utazási irányt részesítik előnyben a csatlakozás tekintve: hétköznapokon hajnaltól délig a Mátészalka–Budapest irányban, délutántól pedig a Budapest–Mátészalka irányban, vasárnap egész nap a Mátészalka–Budapest irányban lesznek rövid idejű vonatcsatlakozások.
• A Tiszalök–Görögszállás–Nyíregyháza vonalon a módosítások miatt – a görögszállási csatlakozások megőrzése érdekében – szinte mindegyik vonat menetrendje módosul, és több járat nem áll meg Hajnalos megállónál.

A vasúttársaság kéri utasait, hogy figyeljék az állomásokon kihelyezett hirdetményeket és útbaigazító táblákat, térképeket, valamint a hangos utastájékoztatást. A módosított menetrend a MÁV-csoport (www.mavcsoport.hu) honlapján, a vágányzári hírek között érhető el. Az utasok tájékozódhatnak a Vonatinfó alkalmazásban és a MÁVDIREKT telefonos ügyfélszolgálatánál is, a +36 (1) 3 49 49 49-es telefonszámon. Telekom-hálózatból hívhatják a +36 (30) 499 4999-es, Telenor-hálózatból a +36 (20) 499 4999-es, Vodafone-hálózatból a +36 (70) 499 4999-es számot.

MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóság – MÁVINFORM
Telefon: (06-1) 511-3186 ● E-mail: sajto@mav.hu ● www.mavcsoport.hu