Amerikai együttműködéssel karbonszálas távvezetéket fejlesztett a FUX – Közép-Kelet Európában egyedüliként gyártja az új innovatív terméket a miskolci cég.

A világ iparának egyre növekvő ütemű fejlődése – új berendezések, gyártósorok, és üzemek megjelenése – hirtelen megnövekvő villamos teljesítményigény növekedéssel jár. Ez kihívásként jelenik meg a távvezeték gyártásban is. A villamos hálózatok bizonyos területeken nincsenek felkészülve ennek a folyamatosan növekvő kapacitásnak a kielégítésére, így a túlterhelés kockázata megnövekszik.

A tavaly 25 éves fennállását ünneplő miskolci FUX Zrt. szakemberei, folyamatosan keresik a távvezetékgyártásban az új, versenyképes megoldásokat. A legújabb fejlesztés a karbonszál erősítésű polimer mátrixú kompozit anyagok felhasználása a távvezetékgyártásban.

A távvezetékek esetében kulcskérdés, hogy a vezeték szilárdsága mekkora, mert ez meghatározza az oszlopok számát. Minél kevesebb oszlopot kell telepíteni annál olcsóbb a vonalhálózat létesítése.

Az amerikai CTC Global fejlesztőcsapata évekkel ezelőtt felismerte, hogy az acélerősítést, karbonszál erősítésű kompozit anyagra cserélve egy közel azonos szilárdságú, de jóval könnyebb távvezeték készíthető, mely versenyképes szerkezeti anyagnak bizonyulhat a piacon. Nagy előnye az is, hogy a klasszikusan használt vezetékekhez képest, sokkal kisebb mértékben terheli a környezetet.

 

A CTC Global azonban csak a karbonszál erősítésű kompozit anyagot készíti, de távvezetéket nem gyárt. Így talált egymásra az amerikai cég és a FUX Zrt csapata, majd megkezdte a közös munkát. Az új termék, minden részletre kiterjedő teszteken esett át a miskolci cég, és a CTC Global laboratóriumában is. Dr. Barkóczi István a cég vezérigazgatója bejelentette, hogy a sikeres együttműködés eredményeként, a FUX Zrt. Európában – Belgium és Olaszország – mellett harmadikként, Közép- és Kelet-Európában pedig elsőként, és kizárólagos partnerként indíthatja meg ennek az innovatív távvezeték csoportnak a gyártását.