Évszázados zsidó síremlékek Parasznyán – a polgármester asszony kérésére Markovics Zsolt főrabbi lefordította a régi feliratokat

Egy régi kérésnek tett eleget ma délelőtt Markovics Zsolt a miskolci zsidó hitközség főrabbija amikor Parasznyára látogatott. Horváth Jánosné a település polgármestere még tavaly nyáron jelezte, hogy az ottani zsidó temetőben hét sírhelyet tartanak nyilván külön helyrajzi számokon. A kis sírkert szép környezetben, de nehezen megközelíthető helyen található. Minden esztendőben megtakarítják még a hozzávezető utat is. Ám hiába, hiszen ezt a temetőt már aligha látogatják, s az utódok ha vannak is nem tudnak az itt nyugvó hozzátartozóikról. Kérte a polgármester asszony, hogy fordítsák le a héber feliratokat, hogy megismerhessék az itt nyugvók kilétét. S ezzel az információval is gyarapíthatnák a község történelmét feldolgozó monográfiát.

Horváth Jánosné Parasznya község önkormányzatának polgármestere

Reggel még aligha sejthettük, hogy délelőtt még egy igazi hegymászó túrát teszünk Parasznyán. Szerencsénkre gondos kezek amennyire csak lehetséges előre megpucolták a havas jeges feljáró utat. Így Miskolci főrabbija alaposan áttanulmányozhatta a megkopott sírfeliratokat. Az írás szerint az itt eltemetett zsidók a XVIII. században élhettek. Ha sikerül a feliratokat teljes egészében rekonstruálni akkor talán az is kiderül, hogy kik lehettek és mivel foglalkozhattak a településen.

Markovics Zsolt főrabbi aki nem éppen egy hegyi túrára öltözött ma reggel

A temető nagyságából arra lehet következtetni, hogy az ide települő izraelita vallásúak az ősi szokás szerint rögtön megvásárolhatták a hegyoldalban elterülő parcellákat. Markovics Zsolt hálás köszönetet mondott Horváth Jánosné polgármesternek és Dienes Zoltánnak a helyettesének valamint az itt élőknek, hogy ilyen hozzáállással ápolják a zsidóság emlékét.

A jövőben a Mazsihisz tevőleges hozzájárulásával akár be is kerítik a sírkertet és a zsidó levéltár anyagai alapján annak is utánajárnak, hogy vannak e az itt nyugvóknak leszármazottai.

Nem lesz egyszerű behatárolni, hogy melyik sírkő melyik hanthoz tartozik

A főrabbi elmondta, hogy a megye más településein is szívesen segít az ilyen elhagyatottnak tűnő zsidó temetők feltárásában, a héber nyelvű feliratok fordításában.