Pofátlan fakereskedők – naponta csörgettek a házalók – az olcsó vizes, a száraz hiányzik – vizsgálódik NÉBIH

Valahogyan sokáig azt hittük, hogy olcsóbban jövünk ki ha fával fűtünk.  Megcsináltattuk a vízteres kandallót bespájzoltuk a fát aztán rájöttünk, a hozzáadott munka értékével spékelve duplájába kerül a téli melegség. Viszont mióta látszik a kertünk végében felhalmozott farakás naponta csöngetnek be az alkalmi faszállítók. Sajnos amikor azt hittem, hogy engem bizony nem lehet átejteni csak szembesültem az igazsággal én se vagyok kivétel. Volt amikor a felső ablakból lestem, hogy mennyi rekeszt rakodnak, de hiába .Az olcsó tűzifa annyira vizes volt, hogy minden hasáb emeléséhez súlyt emeltünk. A lényeg, hogy tisztességes kereskedőhöz nem volt szerencsénk a telepeken viszont sose volt elegendő, jó minőségű száraz fa. A vizsgálat minket igazol.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) folyamatosan ellenőrzi az online tűzifahirdetéseket is. Ezekben az esetekben a legnehezebb ugyanis azonosítani a hirdető személyét és a hirdetés valóságtartalmát, így a vásárlók jogos panaszának érvényesítése akadályokba ütközhet. Az első, célirányos vizsgálatokon az ellenőrzött hirdetések 70%-át kellett töröltetni.

A Nébih szakemberei – a weboldal működtetőivel együttműködve –a legjelentősebb hazai internetes hirdetési portálon, a Jófogáson megjelenő tűzifahirdetéseket ellenőrizték. A próbavásárlások során a hatóság elsősorban a hirdetők azonosíthatóságát és a hirdetések valóságtartalmát vizsgálta.

Azokban az esetekben, amikor a hatóság felszólítása ellenére a hirdető nem szüntette meg a jogszabálysértést, vagy a jogsértés súlya azt indokolta, a Nébih kezdeményezte a kifogásolt hirdetés törlését, amelyről az oldal üzemeltetői intézkedtek. Az első, célirányos ellenőrzés eredményeként 54 tűzifahirdetést kellett haladéktalanul eltávolítani az oldalról, amely a vizsgált reklámok mintegy 70 százalékát jelentette.

A magas arány arra enged következtetni, hogy jelenleg az internetes hirdetések jelentős részében a megvételre kínált tűzifa vélhetően illegális eredetű vagy a hirdetők jogszerűtlen módszerekkel, a vásárlók megkárosításával igyekeznek azt értékesíteni.

A visszaélések elkerülése érdekében a Nébih a jövőben is rendszeresen ellenőrzi az elektronikus és írott formában megjelenő hirdetéseket. A hatóság a kisebb mulasztások esetében ezután is ésszerű toleranciát tanúsít, a súlyosabb jogsértések azonban – a hirdetések törlésén túl – komolyabb szankciókat vonnak maguk után.

A biztonságos online tűzifa vásárlásáról további információkat találhatnak a Nébih honlapján.