Hiányzanak a képviselőjelöltek önéletrajzai –  lássuk a medvét –  amikor még szokásban volt a curriculum vitae  – volt aki a mellkasát is fitogtatta – ki lesz az első akiét leközölhetem

Bizonyára nem mindenkinek tetszik majd amit próbálok részrehajlás nélkül megfogalmazni. Mindez arról jutott eszembe, hogy hetek óta rendezgetem az irataimat, régi leveleimet amelyeket igyekszem hitelesen beleszőni az új könyvembe. Nem titok, hogy számomra az önéletrajzaim a legérdekesebbek.

Nem lehetek egyedül azzal a magyar szokással, hogy szinte minden évtizedben korrigálni kellett ezeken. Fiatalon még nagy teret adtam szüleim múltjának ám, ahogy haladt a kor már magamat fényeztem. Nincs mit röstellni mindannyian ezt tettük. A rendszerváltásig felhalmozott pozitívumokat át kellett fordítani. Noha félévszázadon át egyetlen egy helyen, egy nagy cég komplexum berkeiben megszakítás nélkül dolgoztam úgy is mindenki tudja: a magyar sajtó 1989 őszéig az egypárti rendszerben felügyelte a kiadókat.

S, bármilyen szervezeti változás történt megkövetelték a curriculum vitaet – azaz a hiteles vagy kozmetikázott önéletrajzot. Ezeket a személyzetisek gondosan őrizgették, majd amikor a kiadónk vállalkozássá alakult mindenki kézhez kapta a saját dossziéját. Meg is őriztem mindazt amit rólam jellemzésként megalkottak a főnökeim.

Ezen elgondolkodva szeretném megkésve ajánlani a politikusainknak, – helyet adok valamennyien a gráfon –  főleg a most választási csatába indulóknak, hogy tegyék közé az önéletrajzukat. Most megszálltam a világhálót és próbáltam kikeresni a régióban indulók életpályáját, esküszöm, hogy nem sokra jutottam. Tisztelet a kivételnek, de sokukról semmit nem tudok. Mikor születtek, hol és kik voltak a felmenőik, mikor hol mit tanultak és mire vitték idáig.  Megjegyzem Amerikában – nem biztos, hogy ezzel érdemes pedáloznom – de még a jelöltek egészségi állapota is nyilvános. Putyin, kedvenc politikusom is a maga módján megvillantja a deltáit egy egy vadászat vagy valamilyen túra alkalmával.

Utoljára – a hazaiak közül- Medgyessy Péter miniszterelnök jelölt fitogtatta a sportos testalkatát. Sőt egy hiányos önéletrajzzal is előrukkolt a maga idejében. Ebből kimaradt a D207-es akta, különben minden stimmelt.Talán nem ördögtől való, hogy a mostani jelöltek önéletrajzát is egy csokorba  gyűjtsük.

A polgármesterek és az egyszerű önkormányzati képviselők vagyonbevallásai mellett egy folyamatosan frissülő curriculum vitae is helyet kaphatna.  Számomra fontosak ezek, sokkal könnyebben választhatnánk. S az se közömbös, hogy ha ezek napvilágra kerülnek mit szólnak ehhez a jó ismerősök, a volt kollégák és szomszédok. A sok kikozmetikázott fotóalbumok mellett elférnének ezek a múltidéző önbevallások.

Akit érdekel a sajátom azonnal megküldöm. Sorozatban, évtizedenkénti bontásban. A születési dátumom kivételével folyamatos fejlődést tapasztalhatnak.