6 év után újra Sárospatakon – az Országos Komplex Tanulmányi verseny  megyei fordulója – Bozsikné Víg Marianna: egy közös célért dolgoznak

2018 április 10-én, kedden rendezték meg a  B-A-Z Megyei Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola, Fejlesztő Nevelést – Oktatást Végző Iskola, Kollégium és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény Sárospataki Tagintézményében a tanulásban akadályozott tanulók nevelését, oktatását ellátó általános iskolák tanulóinak XLIII. Országos Komplex Tanulmányi versenyének megyei fordulóját.

Sárospatak iskolaváros és, hogy ezt a címet megkaphatta nagyon sok pedagógus, és nagyon sok diák munkájának köszönhető. Ki ne hallott volna a közel 500 éves Református Kollégiumról, amely ma is az egyik legősibb intézménye Magyarországnak. De említhetnénk az Árpád Vezér Gimnáziumot, amely élen jár a tehetséggondozásban. De szólhatunk Comeniusról is, aki Lórántffy Zsuzsanna meghívására 4 évet töltött Patakon. „-Ha már a tehetséggondozásról, oktatásról beszélünk, nem szabad megfeledkeznünk arról az iskoláról, amely házigazdája a mai rangos eseménynek. – mondta köszöntőjében Aros János, Sárospatak polgármestere, majd hozzá tette: – a több mint 65 éve itt folyó színvonalas munkának köszönhetően nap, mint nap találkozunk azokkal az eredményekkel, amelyeket a gyógypedagógiai intézményünkben tanuló diákok érnek el akár tanulmányi, akár sportversenyeken .- mondta polgármester úr. A rendezvényen részt vett Bozsikné Vig Marianna a Mezőkövesdi Tankerületi Központ igazgatója is, aki a megnyitón elmondta, hogy a BAZ megyei gyógypedagógiai intézményekben igen magas szintű oktatás folyik, de a mai napon még sem a helyezés, még sem az eredmény a fontos, hanem az-az élmény, amelyeket itt és most átélnek a gyerekek. Ezek a pillanatok, amelyeket együtt élnek át és egy közös célért dolgoznak.

A verseny célja

A verseny célja az volt, hogy segítse a tanulásban akadályozott tanulók nevelését, oktatását ellátó általános iskolák 6. és 7. évfolyamos tanulóinak tehetséggondozását, pályaorientációját. A versenyen minden megadott témakörben 4 fős csapatokban versenyeztek a gyerekek, kivéve az informatika tantárgy egyéni versenyét. A nevező csapatnak legalább egy tagja 6. évfolyamú tanulónak kellet lennie. Az iskolai válogató feladatait – az országos döntő témaköreinek figyelembevételével – a válogatót szervezők határozták meg így többek között életvitel, természetismeret, magyar irodalom témakörökben versenyeztek a gyerekek, hogy csak néhányat említsünk. Nagy várakozás előzte meg az eredményhirdetést és nagy volt az öröm, amikor Kiss Márta a tagintézmény vezetője kihirdette a helyezéseket. Ennek alapján megyénket Sátoraljaújhely és Sály fogja képviselni a Veresegyházán megrendezésre kerülő országos versenyen.