Megemlékezés az Avasi zsidó temetőben a Holokauszt mártirjairól

Immár tradicionálisan minden esztendő júniusában felidézik az 1944 tavaszán kezdődő deportálásokat és az ezzel együtt járó tömeggyilkosság borzalmait, következményeit.

A koncentrációs táborokba elhurcolt mártírokról emlékeztek meg ma vasárnap délelőtt a miskolci Avasi zsidó temetőben. Szlukovinyi  Péter a hitközség elnöke  köszöntötte a megjelenteket majd érzékletes beszédet mondott a  zsidóság tragédiájáról. A megemlékezés vendége volt Orosz Athanáz görögkeleti püspök és Kiss Henriett, a Mazsihisz alelnöke. Hosszú évtizedes kihagyás után most először, Markovics Zsolt Miskolc főrabbija vezette le a megemlékezést.

Többen is külföldről és az ország más tájairól is elzarándokolnak ide
Miskolc zsidósága egyre kevesebb. A háború előtt 16 ezren voltak, ma már számuk alig éri el a százat
Ez a tavalyi megemlékezésen készült. Közülük sokan már ma nem lehettek itt
A temető bejáratánál kifelé menet kötelező a rituális kézmosás
Pavarotti ismét remekelt. Tavaly dr. Kriza Ákos polgármester is meghallgatta. szóba került, az ide opera fesztiválra meghívják. Jó lenne tudni, összejön e fellépése. Aki már ismeri örülne ha a városunkban széles nyilvánosság előtt is elkápráztatná a fesztivál vendégeit
Adakozni is lehet – volt is aki felírta, lefotózta a számlaszámokat. A hatalmas temető fenntartása, gondozása milliókba kerül. Köztudomású, hogy az itt nyugodtak többségének már nincs hozzátartozója

Az imádkozáson Nógrádi Gergely kántor, a magyar Pavarotti, énekével elkápráztatta a jelenlévőket. Ilyenkor avatják fel az időközben elhunytak síremlékét is. Idén is így történt, a szokottnál is nagyobb számban. Az időjárás kegyes volt a résztvevőkhöz, a vihar és a zápor türelmetlenül de kivárta a megemlékezés végét.