Itt tényleg babra ment – a hatodik monoki fesztivál – gasztronómiai kalandozás neves fellépőkkel – Kerényi László fotóival

Minden eddiginél többen voltak a hatodik monoki babfesztiválon. A búcsúnak tetsző népünnepély egész napos kimerítő szórakozást, kikapcsolódást és óriási babos ételparádét jelentett. Nem babra ment a játék – mégis a bab minden formáját feldolgozták a főzőverseny résztvevői.

Nehéz volt dönteni – az alkalmi kóstolási lehetőség sokat segített – hogy hol érdemes beváltani a hétszáz forintos kupont. S a tavalyi fesztiválon tanulva mindenki hozott magával ételhordót, hogy a legjobbakból haza is vihessen kóstolót.

Egyébként valamennyi sátornál különösen kedvesek voltak a hétvégi szakácsok, felszolgálók. Sok helyen addig töltögették a műanyag csajkát míg jól nem laktunk. Több helyen fánkkal, apró süteménnyel és szerencsi csokival lepték meg az érdeklődőket. Ki ne felejtsem, hogy a babgulyás főzési versenybe a szerencsi rendőrkapitányság is benevezett. Vitték is a főztjüket. Láttuk a tokaji sporthorgászokat is – csak elfelejtettem megnézni – tettek e babot a halászlébe.

Hadd szóljon…
Hiába pityergett az eső senki nem tágított
A Taktakenéziek gulyása , tepertős pogácsája és a barackos süteménye csodálatos volt

Ezt meg kellett kóstolni – semmilyen kifogást nem fogadtak el
Frissen sült – vitték mint a cukrot – cukrosan
A fánkhoz – egyenként száz forintért – szőlőlekvár is járt
Ahogy mondják, a bab már a bográcsban is rotyog
A fellépők
Az égig érő paszuly – érdekes sóletot sehol nem kínáltak – viszont babos süteményt igen
Mi a kenyizsi betyárok babgulyására esküdtünk fel

A nagy érdeműt  többek között Bódi Guszti és Margó, Pál Dénes valamint a Magna Cum Laude, Szandi Kerozinnal és az Edda Művek szórakoztatta. Két színpadon folyt a műsor csaknem sztereóban.

Ma már nincs mézeskalács szív. Még olyan tükrös se. Ám vásári fotós, a fotózkódás sosem megy ki a divatból.
A fotográfus mester korhű jelmezben. Persze a gépe a legújabb technika, s a számítógépen rögtön ki is nyomtatja a képet amelyet érdemes bekereteztetni. Az unokáknak.

Kerényi László képei a Monoki babfesztiválról