Az idén korábban kezdődik a szüret – Vargáék a Csabagyöngyével startolnak

 

 Ahogyan minden évben, idén is a Csabagyöngyével kezdődik Magyarországon és egész Európában a szüret, hiszen ez a legkorábbi szőlőfajta az északi féltekén.  Ráadásul a mostani szüret kb. 2 héttel korábbra tevődött, mint ahogy ezt más években megszoktuk. Hagyományosan a világ egyik legismertebb szőlőjével, a Csabagyöngyéből készül Európa első újbora, amely már akár egy hónap múlva, augusztus 20-a körül a polcokra kerülhet.

 

A Varga Pincészet Ordacsehiben ma megkezdte a Csabagyöngye szőlő szüretelését, első pincészetként egész Európában. A szüret minden évben a legkorábban érő szőlőfajtával, a Balatonboglári borvidéken kezdődhet el.

 „Az idei év jellegzetessége – véli Varga Máté, ügyvezető – talán az, hogy az évszakok összekeveredtek. A tél tavasziasan enyhe volt, majd a tavasz téliesen, erős fagyokkal indult, aminek következtében főleg az ország déli részén jelentős fagykárok voltak. A tavasz vége azonban már nyárias kánikulát hozott a sokéves átlagnál jelentősebb esővel. Soha nem látott koraisággal indult a virágzás, amikor ideálisak voltak az időjárási körülmények, így az ország több borvidékén nagy termésre van kilátás. A júliusi esőzések és kánikulai napok miatt tovább folytatódott az intenzív szőlőfürt fejlődés és bár az utolsó napok némi lehűlést hoztak, a Csabagyöngye szüreti időpontja a szokásosnál így is, mintegy tíz nappal korábbra került.”

A szüretelt mennyiség Ordacsehiben várhatóan 350 ezer kg lesz, amelyet 38 hektárról, több mint 60 termelőtől vásárol meg a Varga Pincészet. A Csabagyöngyéből készült bor üde, friss, gyümölcsös, szőlőízű; kiváló fröccsalapanyag, de önmagában fogyasztva is nagy élmény a kóstolása. Az egyetlen fajta, amely borként is megőrzi a szőlő eredeti ízét.

 

 

 

###

Varga Pincészet Kft. (www.vargabor.hu)

A Varga Pincészet Kft. 1993-ban alakult, 200 hektár szőlőültetvényük van országszerte, ebből 125 hektár Badacsony környékén, 20 hektár Balatonaligán, 55 az Egri borvidéken. A feldolgozóüzemek a Badacsonyi, Egri és Tokaj-hegyaljai borvidéken vannak. A pincészet 2017-es árbevétele 4,6 milliárd forint volt, az alkalmazottak száma 186 fő.  Több mint egy évtizede a Varga Pincészet értékesíti hazánkban a legtöbb palackos bort, 2017-ben 15,5 milliót. Boraik megvásárolhatók szinte az összes üzletláncban.

 

Díjak, elismerések:

2018-ban az Országos Borverseny legjobb fehérbora díjat nyerte az Aranymetszés Friss Olaszrizling.

2017-ben rangos nemzetközi (Challange International du Vin, Grand International Wine Award MUNDUS VINI,  International Wine and Spirit Competition, Sélections Mondiales des Vins Canada,  Vinalies Internationales), illetve hazai borászati versenyen (VinAgora) összesen 6 arany, 4 ezüst érmet vehettek át. A Vinagorán az Aranymetszés Olaszrizling nyerte el a legjobb fajtabor címet. A bodeaux-i borversenyen öt éve nem fordult elő, hogy magyar pincészet három aranyérmet nyerjen.

A Greenováció díj, 2016: „Önálló betétdíjas borforgalmazási rendszer kiépítése” című pályázata az Újrahasznosítás kategórián belül lett első. A pincészet palackja prémium, költséghatékony és környezetbarát kiszerelés, egyedi logóval és saját, jó minőségű rekesszel rendelkezik, a visszaváltást pedig maga a pincészet garantálja.” (forrás: greennovacio.hu)